ČOI letos zvýší počet kontrol o zhruba 20 procent a prověří přibližně 2200 vzorků pohonných hmot. Inspektoři budou zároveň využívat mobilní laboratoř a mohou na místě zakázat prodej nekvalitního paliva. Seznam pokutovaných čerpacích stanic bude ČOI aktualizoval každý měsíc. "S novým rokem platí pro kontrolu pohonných hmot nová pravidla. Ochrání spotřebitele a poctivé obchodníky," uvedl Kocourek.

Se zveřejňováním jmen čerpacích stanic, u nichž ČOI narazila na nekvalitní pohonné hmoty, počítá novela zákona, kterou loni v prosinci schválila vláda. ČOI dosud tvrdila, že jména nekvalitních stanic nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Za nezveřejňování čerpacích stanic se špatným benzinem a naftou ČOI dlouhodobě kritizují nevládní organizace.

V pohonných hmotách, které kontrolovala ČOI, stoupl loni v listopadu podíl nekvalitních vzorků na 5,9 procenta z říjnových 5,6 procenta. Za celý rok 2009 ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot.

Na seznam nepoctivých pumpařů se podívejte ZDE >>