Krátký nezávislý film režisérky a scenáristky Kristiny Weiserové si klade otázku, kde se v lidech bere negativní energie a kde pramení zlo. Název Roots in Ego si vypůjčila z knihy Perspektivy od britského filozofa Paula Bruntona.

Roots in Ego se natáčelo například v Growshopu v Bořivojově, záběry u tyče byly pořízeny v tanečním pole dance studiu Firefly, klubové scény zase vznikly v klubu Abstrakt ve Slavíkově.

„Téma tedy naprosto vyvěrá z mého života, mých zkušeností, je to prostě téma mně zcela vlastní. Scénář se mi v hlavě utvářel 15 let a jsou v něm zakomponovány věci, které se přímo reálně staly… buď mně, mým přátelům, nebo jsem o nich slyšela,“ prozradila režisérka a scenáristka.

Jací jsou Žižkované?

Snímek zachycuje obyvatele Prahy 3 tak, jak je režisérka ve svém dospívání vnímala. „Pohybuji se tady intenzivně posledních 10 let. Jsem typický obyvatel Žižkova… Člověk, který je single. Člověk, který nevyhledává luxus, ani nic ultra moderního, ale miluje místa, která mají genius loci,“ vysvětlovala.

Na ČSFD popsala snímek takto: Hravým stylem navazuje na britské filmy o taneční generaci a vtahuje diváky do kolotoče mejdanů, drog a pocitů nekonečné svobody... A taky ztracené nevinnosti, samoty a paranoie. Ukazuje se, že dobro a zlo jsou jen pojmy, kterým dávají smysl malé každodenní činy. 

Bez peněz a s 300 lidmi

Film vznikl bez jakýchkoli financí. Nikdo ze spolutvůrců a herců si nenárokoval honorář. „Člověk se mnou pracoval den a pak se buď ukázalo, že jeho práce je nepoužitelná, nebo že nechce dál zdarma pracovat, nebo že je dobrý, a tak jsme spolupracovali dál. Když už nemohl, hledala jsem na jeho místo někoho jiného… a takto dokola,“ rozvyprávěla se o tom, jak na snímku pracovalo celkově přes 300 lidí.

Při natáčení měla Kristina mnohokrát pocit, že je na pokraji sil a film nevznikne. „Vždy jsem ale věděla, že jediná možnost je jít dál a zkusit prostě, co to dá… A když není cesta tato, tak tedy jiná. A když cesta neexistuje, půjdu a vysekám si ji tudy, kudy ještě nikdo nešel. Tenhle přístup k životu mi dalo jednoznačně ježdění na freeparty,“ prozradila.

A proč Roots in Ego nebude uvedeno v kině? „Jsem z generace, která nekouká na televizi a nechodí do kina. Chodíme na party a na filmy, když už, tak koukáme doma. Tento film je o nás, a pro nás, a právě proto nebude uveden v kině. Bude uváděn ve spojení s party v klubech, vždy nejdříve film a pak party s DJ’s, ve spojení s vizuální show a performerkami,“ prozradila svůj nevšední plán.

 

Fotogalerie
9 fotografií