Už čvrtý den trávili policejní potápěči pod hladinou Vltavy, aby pátrali po pohřešovaném geocacherovi, další oblast prohledala z lodi i poříční policie. „Policejní potápěči dnes pátrali v prostoru mezi Štítkovským a Staroměstským jezem a v okolí Střeleckého, Slovanského a Dětského ostrova,“ upřesnil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podle jednoho z policejních potápěčů, je oblast na prohledávání velmi náročná. „Jedná se o velice nebezpečnou oblast i pro nás, kteří máme profesionální výcvik. Nebezpečná v této lokalitě je především takzvaná říční vana, která se nachází mezi ostrovy. Do té se dá totiž dostat pouze z tamního zdymadla.“ V pátrání budou pokračovat i v dalších dnech, dokud neprohledají celou oblast k Hlávkovu mostu.

Mladík je nezvěstný od sobotního odpoledne, kdy v útrobách Motolského potoka došlo k obrovské tragédii - partu čtyř přátel, jejíž součástí muž byl, spláchla při hledání kešek přívalová vlna. V Praze totiž ten den hustě pršelo a jinak poklidné vody potoka se rozvířily natolik, že proměnily zatrubněný tunel v obří tobogán. Čtveřice nejspíš varování meteorologů nedbala, ačkoliv popis kešky, který visí na internetu, k tomu nabádá. „Skupina hrubě podcenila přípravu,“ řekl Blesk.cz zástupce asociace geocachingu Slávek Hoblík.

Video
Video se připravuje ...

Policisté pátrají po pohřešovaném hledači kešek. David Malík

Dvěma ze skupiny se podařilo zachránit, lékaři motolské nemocnice jim ošetřili drobná poranění. Sedmadvacetiletou ženu našli v sobotu večer policisté utonulou pod Jiráskovým mostem. Pátrání po posledním členovi začalo v sobotu, v neděli pokračovalo od dopoledne zhruba do 17:00 a v pondělí od 09:00 do 20:00.

Geocaching

Geocaching, kterému se čtveřice mladých lidí věnovala stejně jako další tisíce lidí v Česku, je hra na pomezí sportu a turistiky, kdy se v terénu hledají ukryté schránky pomocí satelitní navigace. Hledání schránek má být především zábava, může být ale i nebezpečné. Každá keška má však obtížnost jasně stanovenou a hledači jsou s ní dopředu seznámeni. Ta v Motolském potoce má čtyři z pěti hvězdiček, jedná se tak o jednu z nejobtížnějších. Pátá hvězdička značí kešku, kterou geocacher uloví jen s nějakou speciální dovedností - například může být na skále a k jejímu ulovení je třeba být horolezcem.

Fotogalerie
52 fotografií