Češi se podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost pravidelně vyskytují na předních příčkách v užívání marihuany, nad evropským průměrem jsou i v počtu uživatelů amfetaminu či MDMA. I přesto, že v České republice není legalizovaná ani marihuana, lze její typický zápach při letmé procházce kolem hospod a klubů cítit poměrně běžně. „Tráva je standard,“ potvrzuje trend Jan Kasal, majitel žižkovské hospody Tunel.

Jenže u toho mladí Pražané v klubech nekončí. Po velmi oblíbené taneční droze extázi se podle majitele hospody rozmáhá v posledních letech také konzumace kokainu. „V poslední době se mezi mladými lidmi rozmohl trend šňupání kokainu oproti tomu, jak to bylo kdysi,“ tvrdí Kasal čeho při vedení baru bývá svědkem.

Kokain jako zábava

S bílým práškem se také setkávají v klubu Storm, kde jej pravidelně splachují na toaletách. „Bývá to smradlavý neidentifikovatelný prášek,“ popisuje ředitel klubu Ondřej Veselka. „Sleduju, že se klubové fetování stalo během let velmi moderním. Lidé se toho už nebojí. Mnohdy se tím až chlubí,“ dodává, jak se stigma kolem užívání drog změnilo.

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Veselka (Manager Storm Club Prague) o problematice drog v klubech Eva Fornálová

Do klubu s injekční stříkačkou nepouštíme

Přestože jsou kluby spojovány s drogami, hospodští podle svých slov rozhodně nevycházejí uživatelům vstříc. Naopak se snaží napomoci tomu, aby se drogám lidé vyhnuli. Právě proto v řadě podnicích, jako právě v klubu Storm, bývá pečlivá kontrola při vstupu, aby si nikdo nepropašoval injekční stříkačku s sebou. 

Pečlivá kontrola ochranky je třeba. To se pak protáhne do klubu padesátiletý chlápek s pytlíkem plným extáze a dvakrát za noc voláte záchranku... Nedělá nám to dobrou reputaci,“ vysvětluje Veselka, proč spolupracují s kriminální policií.

Kokain s moukou

„Vedle marihuany a pervitinu je po celé Praze kokain velmi oblíbenou drogou. Jen je ve většině případů namíchán moukou. Lidem pak bývá prodáván i za polovinu ceny, takže si ho uživatelé koupí s vidinou, že ušetřili,“ prozradil ředitel městské policie Prahy 3 Dušan Machoň. 

Debata na téma Drogy na Žižkově proběhla v rámci festivalu Žižkovská noc. Účastnili se jí nejen podnikatelé z Prahy 3, ale také ředitel městské policie Prahy 3 Dušan Machoň i zástupce organizace DROP IN, která pracuje s drogově závislými.

Fotogalerie
10 fotografií