Nikdo nevěděl, v jak obrovském rozsahu se povodeň v roce 2002 podepíše na pražské zoo. Předpovědi totiž byly příliš optimistické a velká voda vyplavila areál zvířecí zahrady v jeho spodní části mnohem víc, než se čekalo.

„Informace, která přicházela, nebyla úplně přesná. Velkou povodeň tady desítky let nikdo nezažil. Neměli jsme představu, co nás vlastně čeká. Začali jsme evakuací částí, které byly podle předpovědi označené za rizikové. Následně se přivalila vlna, která předčila veškerá očekávání, a nastala evakuace celé spodní části zoologické zahrady,“ vzpomněl si Pavel Brandl.

 

Boj o život zvířat přinesl na 134 příběhů se smutným koncem. Kurátor zavzpomínal také na marnou snahu odchytit lachtana Gastona, který se během povodní dostal do Vltavy a uplaval až do Německa, kde uhynul na celkové vyčerpání. Mezi další známé oběti patří slon Kadíra, hrošice Lentilka a Barborka, pár hrošíků liberijských, gorilí samec Pong, jeden medvěd a jeden lev. 

Pomoc jiných zahrad

Bylo také velice obtížné hledat pro tisícovku evakuovaných zvířat dočasný domov. Podle Pavla Brandla se v tomto ohledu úžasně zachovaly další české i zahraniční zoologické zahrady, které ochotně poskytovaly pomoc.

Vyčerpaní zaměstnanci Zoo Praha během povodně v roce 2002
Autor: Martin Pekárek

„Zvířata pak byla prakticky všude. Vzpomínám si, jak kolpík (vodní pták – pozn. red.) seděl na obrazovce mého počítače, při otevření dveří do garáže nám vlétly do obličeje dvě sovice krahujové, opravdu kdekoliv bylo možné narazit na provizorně ubytovaná zvířata,“ popsal nepředstavitelné okamžiky Pavel Brandl.

VIDEO: Zaměstnanci zoo skákali do vody k uspaným nosorožcům, aby jim podepřeli hlavy nad hladinu vody. Poslechněte si další neuvěřitelné příběhy z úst kurátora Pavla Brandla:

Během nepředstavitelných hodin, kdy zaměstnanci Zoo Praha bojovali o životy, nebylo vůbec možné sledovat okolní dění. Pracovníci zahrady tak vůbec nevěděli, s jakými potížemi se potýká zbytek metropole. Povodeň z roku 2002 měla velký dopad také na budoucnost celé zahrady. Došlo například k přemístění slonů a hrochů do nových objektů v horní části zoo.

„Další změnou bylo i to, že do zoologické zahrady se už nevrátili nosorožci. Ve spodní části zahrady jsou také další zvířata, která mají obtížnější logistiku stěhování. To jsou například i gorily, pro které je připraven projekt pro nový pavilon, a já věřím, že ho dotáhneme,“ připomněl Pavel Brandl, že ještě dnes jsou tito velcí primáti stále umístění v záplavové oblasti pražské zoo.

Podívejte se na fotografie Zoo Praha při povodni v roce 2002 a snímky ze současnosti, které záplavovou oblast vyobrazují:

Fotogalerie
29 fotografií