PVK vyšly vstříc zdravotně tělesně postiženým občanům a v případě náhlého přerušení dodávky pitné vody v intervalu trvajícím déle než pět hodin nabídnou vodu ve speciálních sáčcích. S distribucí pitné vody by měl také pomáhat smluvní partner, přičemž osoby, které vodu budou na předem domluvené místo dodávat, se budou prokazovat průkazem. Stačí, aby měl postižený registraci služby pomocí SMS zprávy.

„V době, kdy v místě zájemcem registrované adresy pro donesení vody v sáčku bude z důvodu havárie vodovodu omezena nebo přerušena dodávka pitné vody a služba aktivována, obdrží registrovaný zájemce na jím zvolené telefonní číslo zprávu: Voda PVK: máte-li zájem o donesení pitné vody v náhradním balení, zavolejte na tel. 228 883 606, nejpozději do hodiny od obdržení této zprávy,“ uvedl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Balenou vodu v případě havárie obdrží i zdravotnická zařízení nebo školy

Následně se potom zahájí distribuce pitné vody na adresu, kterou si zájemce zaregistruje. Balenou vodu dodá buď zaměstnanec PVK či smluvní partner, a to v době od 9:00 hodin až do 21:00 hodin. Doplňkový způsob dodávky vody ale nebude jen pro zdravotně a tělesně postižené občany. S dodávkou PVK počítá také do důležitých institucí jako jsou zdravotnická zařízení, školy nebo domovy seniorů.

Pražské vodovody a kanalizace odstartovaly dodávku vody v náhradním balení.
Autor: Archiv: PVK

Do projektu se zatím zapojila městská část Praha 6 a nedávno také Praha 2. „S dalšími městskými částmi o spolupráci jednáme,“ dodal Mrázek.

Zajímavosti k „sáčkové“ vodě

Voda pochází z podzemních zdrojů a balí se do dvoulitrových sáčků na mobilní balicí lince ve vodárně Kárané. Zabalená voda se poté převáží do meziskladů v Praze. Voda ve speciálních sáčcích se také využívá při běžných haváriích, které se vyskytnou například v těžko dostupných oblastech, jako jsou úzké uličky Nového Světa na Hradčanech.