Odvolání spolku krajský soud zamítl jako nedůvodné. Podle pravomocného verdiktu tak spolek nesmí užívat jméno Karla Kryla na internetu ani jinde. Nesmí používat ani jeho fotografii a musí zveřejnit po dobu jednoho měsíce na svých stránkách omluvu. Musí také uhradit žalující straně soudní výdaje. Web spolku již ale nějaký čas nefunguje, zobrazí se pouze informace, že na stránkách se pracuje.

Jednalo se přitom o vůbec první případ, kdy spor o užití Krylova jména skončil před soudem. „Již v minulosti došlo k využití jména a podoby Karla Kryla ze strany různých uskupení, ale vždy se podařilo dosáhnout nějakého smírného řešení,“ uvedl advokát Marlen Magdaleny Kryl, která je držitelkou autorských práv po svém zemřelém manželovi, Tomáš Bejček.

Kryla zneužívají

Ve věci bylo původně vydáno i předběžné opatření, které žalovaná strana nerespektovala. „Paní Kryl se snaží zamezit tomu, aby jméno jejího zesnulého manžela bylo zneužíváno různými spolky k politické propagaci,“ řekl Bejček.

Žalující straně mimo jiné vadilo spojení Krylova jména s kontroverzním zpěvákem Ortelem, jehož tvorbu považuje za xenofobní, rasistickou a urážlivou. „Pravý opak je pravdou, jinak by Tomáš těžko dostal stříbrného Slavíka,“ tvrdil předseda spolku Lidé lidem Oldřich Lukáš. 

Zlatou cenu odkazu Karla Kryla předal spolek Lidé lidem zpěváku Ortelovi při loňském květnovém koncertu v Praze na Letné. Cenu mu udělil Mezinárodní výbor pro záchranu Evropy a jejího kulturního dědictví.

„Jedná se o kulturní společenství asi tří desítek osobností, vesměs bývalých Čechů, kteří žijí po celém světě,“ řekl předseda spolku Lidé lidem Oldřich Lukáš s tím, že uskupení nemá právní subjektivitu. Spolek Lidé lidem může ještě podat dovolání.

VIDEO: Původní říjnový verdikt Krajský soud v Plzni potvrdil.