Společnost Czech Beverage Industry Company si vyškovský pivovar pronajala v roce 2011 na deset let. Výstav pivovaru se ze začátku pomalu zvyšoval, pak ale soustavně klesal. Poslední várka byla v pivovaru uvařena koncem roku 2016.

Od této doby se společnost soudí se státem. Nájemce chce 67 milionů korun. Částku si firma nárokuje za údajnou závadu, která vznikla už v roce 2006 na instalované konzervační technologii pasterace.

Případ řeší vyškovský okresní soud, který loni v září rozhodl o zadání odborného posudku. Zatím v případě ale nerozhodl. Nyní má na stole i žalobu Jihomoravských pivovarů na vyklizení areálu pivovaru.

Budoucnost pivovaru okresního rozměru, který má kapacitu kolem 100 tisíc hektolitrů a více než stoletou tradici, je nejasná. „Představy mohou být různé. Byli bychom rádi, kdyby v nějaké podobě byla zachována pivovarská tradice ve Vyškově, na druhé straně jsem realista,“ uvedl předseda představenstva společnosti Jihomoravské pivovary Jaromír Žáček.

Kéž by byl alespoň menší pivovar

Jako reálnější vidí po vyřešení sporů spíše pivovar menšího rozměru, jehož režim by byl ekonomičtější než u současného. „Když vidím, jak se soudní spory táhnou, je to běh na dlouhou trať,“ dodal Žáček.

Czech Beverage Industry Company má vyškovský pivovar pronajatý od státu na deset let. Firma za účetní rok končící předloni koncem října prohloubila ztrátu téměř na 14 milionů Kč. Ve ztrátě je od svého založení v roce 2010.

Výroba piva ve Vyškově spíše klesala a v posledních letech se pohybovala těsně nad hranicí 10 tisíc hektolitrů, což je ve více než staleté historii pivovaru jedno z nejnižších čísel. Majitelem objektu je státem ovládaná společnost Jihomoravské pivovary. Historicky pivovar vlastnilo olomoucké arcibiskupství, které loni boj o restituci tohoto majetku vzdalo.

VIDEO: Takhle se vaří supercloumák! Třiatřicetistupňové pivo je nejsilnější v Česku.

Video
Video se připravuje ...

Takhle se vaří supercloumák! Třiatřicetistupňové pivo je nejsilnější v Česku Blesk - Václav Suchan