Dobře místnost změřte

Prvním krokem před samotným nákupem nové sedačky je samozřejmě určit místo, kde bude stát, a prostor dobře přeměřit. Vezměte tedy do ruky metr a začněte. Myslete na to, že sedačku nelze přisadit přímo ke zdi či topení, budete před ni potřebovat umístit konferenční stolek, kolem kterého musí být dost místa na to, abyste mohli procházet bez nakopnutých palců. Dostatek místa byste měli zachovat také po stranách sedačky, pokud vedle ní stojí odkládací stolek nebo komoda. Musíte mít jistotu, že všechny zásuvky a dvířka v obývacím pokoji budete moci pohodlně otevřít.
Uvědomte si také, že to, že sedačka stála deset let na stejném místě, neznamená, že tam musí stát už napořád. Rohová sedačka nemusí stát nutně v rohu, ale klidně uprostřed větší místnosti, kde opticky oddělí prostor kuchyně a obýváku.

Autor: Biano s.r.o.

Zvolte si typ sedací soupravy

Máte změřeno? Skvělé! Teď se rozhodněte, jaký typ zvolíte. Chcete sedací soupravu do U, rohovou, modulovou, nebo raději tu v kombinaci s křesly či taburety? Pokud máte dost prostoru a velkou rodinu nebo si rádi zvete početné návštěvy, nebojte se velké sedačky do tvaru písmene U, na kterou se pohodlně usadí klidně osm lidí. Vždy ale vybírejte hlavně s ohledem na velikost místnosti, abyste ji zbytečně nezahltili. Pokud máte menší obývák, ale víte, že potřebujete více míst k sezení, můžete to vyřešit křesly či taburety, které nemusí nutně stát pohromadě a můžete je rozmístit po celé místnosti. Dobrým řešením pro občasné větší návštěvy jsou také sedací polštáře, které prostě v případě potřeby vytáhnete ze skříně.

Sedačku vybírejte jen a jen pro sebe

Až budete sedačku konečně vybírat, přizvěte členy domácnosti, na nikoho jiného se ale neohlížejte. Musí být pohodlná hlavně vám a vyhovovat vašim potřebám. Pokud k vám moc hostů nechodí, nemyslete při nákupu na to, jak byste na sedačku rozesadili čtyřčlennou návštěvu. Jestli jste doma jen dva a rádi se rozvalíte k televizi, vyberte si sedačku s dostatečně hlubokým sedákem, na kterou se oba pohodlně vejdete. Máte-li malé děti, investujte do kvalitní sedací soupravy, která se při pravidelném skákání jen tak nepochroumá a zároveň se bude snadno čistit.

Autor: Biano s.r.o.

Nepodceňujte kvalitu materiálu potahu

Pokud si to můžete dovolit a toužíte po opravdu kvalitní a nadčasové sedačce, kterou nebudete muset za pár let zase měnit, ale naopak vám vydrží klidně desítky let, investujte do kožené. Kůže je tradiční materiál, který je ze své podstaty opravdu odolný a vydrží ledacos. Je ale poměrně neprodyšná, což je na jednu stranu výhoda (nečistoty se nevstřebají dovnitř a z povrchu je snadno odstraníte), ale na druhou stranu to způsobuje ono známé přilepení se. Pokud je vám to nepříjemné, pak raději zvolte textilii, ale vězte, že se na ní nebudete potit o nic méně, jen se pot vstřebá dovnitř, což způsobuje kratší životnost takových sedaček.

Oblíbené jsou především sedací soupravy z mikrovlákna, které jsou daleko levnější než kůže, dobře vypadají, celkem dobře se udržují a díky moderním technologiím je i jejich životnost mnohem delší než dříve. Pro sezení jsou také příjemné hřejivé materiály jako je žinylka, žakár či mikroplyš.

Autor: Biano s.r.o.

Až dojde na vzory a barvy

Pokud chcete mít sedačku doma na dobu neurčitou, raději se vyhněte pestrým barvám a květinovým či geometrickým vzorům. Možná vás uchvátí při prvním pohledu, ale buďte si jistí, že se vám tak či tak za pár let okoukají a polezou vám spíše na nervy. Kombinovat s takovou sedačkou další nábytek je pak vůbec složitá disciplína. Daleko rozumnější je držet se při zemi a poohlédnout se spíše po neutrálních barvách, například šedou, béžovou či hnědou. Ty se dají snadno kombinovat a barevně oživit je můžete hromadou měkkých polštářků, dek nebo koberců.