Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Běháte v zimě? Posílíte tělo, ale musí se to umět! 5 tipů, které vám pomohou

/
  • Běh v zimě je pro tělo důležitý, ale náročný.
    6. prosince 2017 ● 09:30

    Běháte, ale s příchodem zimy se vám už nechce a říkáte si, že počkáte zase na jarní sluníčko? Podle odborníků děláte chybu. Běhat v zimě vás může velmi posílit. Musí se to ale umět! Poradíme, jak na to.

  • 1.

    Běhejte déle ale pomalu

    Abyste se na jaře a v létě cítili v co nejlepší kondici, je potřeba tělu právě během zimy dodat dostatečný tréninkový objem. Co to znamená? „Jednoduše řečeno je třeba v zimě běhat delší vzdálenosti pomalým tempem. To znamená, že by vám tepová frekvence rozhodně neměla přesáhnout 140 tepů za minutu. Pokud jste běžně zvyklí běhat třeba 45 minut, zvolněte na tempu a běhejte více než hodinu, ideálně dvojnásobek vašeho obvyklého času,“ radí trenér kondičního běhu Martin Levý.

    Běh v zimě je pro tělo důležitý, ale náročný.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Zkusit můžete i pásy

    Pomalý běh je důležitý nejen pro nabírání kondice, ale v zimě je i šetrnější pro váš krk. „Pokud budete běhat velmi rychle ve vysoké tepové frekvenci, pravděpodobnost, že se nachladíte, bude mnohem vyšší,“ říká Levý. Pro citlivější jedince mohou být ideálním řešením běžecké pásy ve fitness centrech. „Nevýhodou je, že zatímco hodinka běhu v přírodě vám uteče skoro sama, na pásu to může být dost dlouhé trápení,“ upozorňuje trenér.

    Běh v zimě je pro tělo důležitý, ale náročný.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Posilujte doma

    Sníh, náledí, mokro, bahno i napadané listí. Terén při zimním běhání je výrazně nebezpečnější, než když běháme v létě. „Abychom předešli zraněním, je proto potřeba posilovat střed těla a takzvané hluboké svaly. Zpevníte tak tělo, které bude lépe připravené na otřesy i případná podklouznutí,“ radí trenér. Ideální tréninkový program pro mírně pokročilé je dvakrát týdně běh a domácí posilování.

    Posilovat může v klidu domova, nemusíte se kvůli tomu trmácet do posilovny.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Pitný režim v zimě je důležitý

    Přestože je venku na bodu mrazu a vy subjektivně žízeň nepociťujete, vaše tělo se během fyzické aktivity potí a ztrácí tekutiny. Proto paradoxně v zimě hrozí dehydratace víc než v létě, kdy na pitný režim myslíme častěji. „Chybou by ovšem bylo jednorázově vypít třeba litr vody. Tekutiny je třeba doplňovat pravidelně v průběhu celého dne. Pro dodání energii a potřebných minerálů jsou nejvhodnější formou iontového nápoje,“ radí Levý.

    Běh v zimě je pro tělo důležitý, ale náročný.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Vhodně se oblékněte

    Nepodceňujte oblékání, ideální je tzv. »cibulka«, tedy více vrstev. „Oblékněte se tak, jako kdyby venku bylo o pět až deset stupňů více. V teple by měla být hlava, lýtka a ruce. Rukavice chrání ruce před promrzáním, krev se při běhu přesune více k aktivním svalům.“ Po vyběhnutí byste měli pociťovat mírný chlad, který vás ale za chvilku přejde, jakmile se svaly zahřejí.

    Zdroj: Gatorade

    Běh v zimě je pro tělo důležitý, ale náročný.
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Dnešní horoskopy