Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Připravte si vitamínovou bombu: 3 recepty na výborné smoothie!

/
  • Vyrobte si doma vitamínovou bombu!
    24. března 2017 ● 09:31

    Smoothie je nápojem dneška. Nejde však jen »obyčejný« džus. Kromě šťávy jsou ve smoothie rozmixované celé kusy ovoce. Je proto ideální svačinkou, která zasytí. Máme pro vás tři recepty, které musíte zkusit.

  • 1.

    Borůvkový detox

    Borůvky jsou výborné na podporu trávení a díky obsahu flavonoidů také na detoxikaci. Navíc pomáhají žilnímu systému. Hodí se skvěle pro každého, kdo trpí na křečové žíly. Avokádo je bohaté na zdravé tuky. „Chia semínka jsou silný antioxidant, kvalitní zdroj bílkovin, mají výrazný sytící efekt bez navyšování energie, obsahují velké množství hořčíku, železa, draslíku, zinku a prospívají správné funkci metabolismu i nervového systému,“ vysvětluje výživová poradkyně Věra Burešová. Pro lepší sytící efekt je možné k smoothie přidat také bílý polotučný tvaroh nebo bílý jogurt.

    Postup:  Pro přípravu borůvkového smoothie stačí rozmixovat borůvky, špenát, kousek avokáda pro zjemnění a poté přidat chia semínka. Poměr jednotlivých surovin záleží na chuti.

    Borůvkové smoothie
    Autor: naturhouse-cz.cz

  • 2.

    Mrkvový zázrak

    Mrkev se může zdát jako obyčejná a vlastně ničím zvláštní zelenina. Přitom je pro náš organismus velmi přínosná. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Obsažený betakaroten působí dobře na krásu, dodává lesk vlasům, vyhlazuje kůži a podporuje dobré opálení. Poslední dobou také často bývají zmiňovány účinky mrkve v prevenci proti rakovině.

    Postup: Smoothie umixujte ze 6 dílů mrkve, 4 dílů ananasu, 4 dílů okurky a 3 dílů červené řepy. Kromě toho, že to bude mňamka, prospějete také svému zdraví. Pro lepší využití vitamínů ze zeleniny, můžete přidat několik kapek olivového oleje.

    Mrkovové smoothie
    Autor: naturhouse-cz.cz

  • 3.

    Smoothie nazeleno

    Do smoothie můžete přisypat také hit poslední doby – speciální zelený čaj MatchaTea. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminů, vlákniny a také ojedinělou aminokyselinu L-theanin. Dobíjí energii, zlepšuje paměť i náladu a udržuje jasnou hlavu, což určitě oceníte.

    Postup: Při přípravě smoothie nazeleno přisypte 2 g MatchaTea k 6 dílům špenátu, 4 dílům kiwi a 1 dílu limetky. Nakonec přisypte 1 lžičku lněného semínka.

    Zdroj: naturhouse-cz.cz

    Smoothie nazeleno
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy