Více než stovka unimobuněk pro manažery a obří staveniště s desítkami těžkých strojů. Tak dnes vypadají nošovická pole, na kterých se kdysi pěstovalo zelí. Do areálu, kde vyrůstá automobilka Hyundai, se kvůli bezpečnosti nikdo nedostane. Výhledu ze vsi zase brání protihlukový val. "Na staveništi pracuje 200 dělníků. Brzy jich bude 800. V kancelářích je dalších sto lidí," uvedl hlavní právník továrny Dosik Kim. Většinu zaměstnanců tvoří Korejci. Například z 25 generálních manažerů jsou jen dva Češi. Proto ve zdejší závodní jídelně vaří korejští kuchaři. Česká jídla jsou dovážena. Majitel vývařovny Pang In Gahp dokonce kvůli Nošovicím opustil restauraci v Praze. "Základem korejské kuchyně je rýže, polévka a kim-či, což je zkvašené čínské zelí. Maso nebo ryby jsou jako příloha," vysvětlil mluvčí Hyundai Petr Vaněk. Zatím stojí v průmyslové zóně jen základní pilíř převodovkárny. Ale firma už má stavební povolení i na lisovnu, svařovnu a montážní halu. "Hlavní stavební práce budou hotovy letos. Příští rok by se měla instalovat technologie," uvedl šéf výstavby Inmo Hwang. Jedna hala je už ale téměř hotová. Ta, ve které příští týden proběhne slavnostní zahájení výstaby. Přijedou šéfové z Koreje i naši politici. Po ceremoniálu bude konstrukce zbourána. "Na tom místě bude v budoucnu parkoviště pro vyrobené vozy," dodal Vaněk.