ONLINE CHAT
Veliky obyvak, bile zarizeni, jake odstiny doporucite. Bonitka(Bonitka)
Foto
Dobrý den, zde bych volil výraznější odstíny oranžové, hnědé, červené či fialové - záleží na vašem vkusu. Takto výraznou barvou spíše vymalujte jednu hlavní stěnu a okolní buď šedou, bílou nebo lomenou bílou
Dobrý den, čím natřít dětský nábytek? Chci něco nezávadného. Díky(Robert Kunc)
Foto
Dobrý den, určitě doporučuji vodou ředitelné barvy, doporučuji s atestem na hračky - tyto informace naleznete uvedené na etiketě produktu
Dobrý den, jak máme vymalovat kuchyni s odstínem kuchyňské linky "třešeň".A jaké barvy budou v roce 2013 IN ? Budeme malovat celý byt..(Petra)
Foto
Dobrý den, k barvě třešňového dřeva se nejlépe hodí odstíny lomené bílé, zelené, vanilkově žlutá či vínově červená. O barvě roku jsem psal již v předešlých odpovědích - prosím, podívejte se tam.
jaké barvy se hodí pro spojený interiér rodinného domku ? V přízemí je spojen velký obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Nábytek je moderní, tmavší dřevo s dvířky býlými či z matného skla. Kromě kusu hnědé tapety za TV je všude bílá malba, ale barvy by to chtělo. Díky(mates)
Foto
Dobrý den, jako propojující barvu bych volil teplý odstín zelené, oranžové či červené (spíše do vínova)
Hodi se ruzova do loznice? S jakymi barvami ji skombinovat? (Alena )
Foto
Dobrý den, hodí se určitě, jen myslete na parnera zda se v takovémto prostoru bude také cítit dobře. Je to barva, která patří k těm provokativnějším. Navozuje ale klidnou atmosféru a prostor umí zútulnit.
Jak vymalovat studenský pokoj,kde není moc světla a docela i zima,jelikož je pokoj na severní straně,.Máme ještě problém je to bytovka,špatně a lajdácky postavená zed kolem okna plesnivý a letos se nám na zdi objevily mokré pruhy mezi cihlami.Jakou barvu zabranující plísní použít,jestli něaká je na to vyhovující.Děkuji za odpověd(ilona)
Foto
Dobrý den, doporučil bych barvu Diamond Eggshell či Kitchen & Bathroom (tato barva působí protiplísňově). Tyto barvy zamezí pronikání vlhka, ale naodstaní problém, který ve zdivu je. Volte teplé barvy typu oranžová či žlutá.
Dobrý den, poradíte prosím jaké barvy vybrat do malé cukrárničky?Děkuji(Týna79)
Foto
Dobrý den, záleží na barvě vybavení. Nejčastěji se stylově vybírají růžová či červená. Spíše bych doporučil teplé odstíny lomené bílé.
Kolik vrstev nátěru by mělo stačit? Schnutí vždycky zabere spoustu času, stačí třeba jen jedna vrstva, když jsem maloval minulý rok?(M. Kozohorský)
Foto
Dobrý den, záleží na odstínu který jdete natíra a také na původním odstínu kterým je stěna vymalována. Pokud je odstín stejný, měla by být jedna vrstva dostatečná. V případě že překrýváte tmavý odstín světlým, doporučuji použít produktovou řadu Colours of the World kde budete potřebovat 1-2 vrstvy max. Barvu neřeďte.
Čeká mě malování obýváku, mám použít štětku nebo váleček? A co nástřik? Dá se taky použít?(Béda Krupka)
Foto
Dobrý den, nejsnadnější malování je válečkem - vytvoří jednolitou strukturu. Doporučuji nanášet barvu tak, že začněte cca 20 cm od okraje kde jste skončil a barvu naneste do písmene V - následně ji rozetřete do okrajů. Tímto způsobem nanesete optimální množství a šetříte barvu. Nástřikem dosáhnete nejdokonalejšího nátěru, ne však všechny barvy jsou pro nástřik vhodné.
Dobrý den, jakou barvu stěn doporučujete do ložnice pro starší ženu (která má problémy se spaním)? Jaké barvy nábytek? Děkuji. (Anna T.)
Foto
Dobrý den, pro "nespavce" doporučujeme barvy které zklidní, tj. zejména studené odstíny modré. Nábytek bych voliv vzdušný, spíše světlý. Pokud máte vysoký strop, vymaloval bych ho na tmavě modro s cca 20 cm přesahem na stěnu.
Dodry den pan Skala,mam na Vas otazku,chcem si vymalovat obyvacku,nabytok je mahagon sedacka kakizelana, ake farby by som mala zvolit? Dakujem(GWENN)
Foto
Dobrý den, vzhledem k tmavému nábytku bych volil světlejší odstíny zelené, béžové, hnědé či oranžové.
Dobrý den,chtěla bych vymalovat nově obývací místnost.Líbí se mi zem.barvy, chtěla bych kombinovat hnědou(ne moc tmavou) s béžovou- je to stále trendy?(jana11)
Foto
Dobrý den, barevné trendy vnímejte spíše jako návod. Nejdůležitější je to, jak se v prostoru budete cítit Vy. Hnědá a lehce béžová je dobrá kombinace. Jen pozor na barvu nábytku - musí být například v barvě břízy či bílý. Kombinace s tmavým nábytkem by nevypadala dobře.
Mám problémy s maskovací páskou. Barva mi vždycky zateče pod okraj. Máte na to nějaký fígl?(Slavomír)
Foto
Dobrý den, pokud používáte krycí pásku ve žluté barvě, zkuste růžovou. Má daleko plošší povrch a barva tak snadno nezateče pod okraj. Také pomůže, když okraj pásky nejprve přetřete lehce barvou která je na zdi - tím utěsníte póry a po zaschnutí můžete nanést barvu kterou vytváříte například pruhy na zdi. Pásku lehce stáhněte ještě před zaschnutím barvy. Pokud budete nanášet dvě vrstvy, nebojte se - páska půjde lehce stáhnout i po druhé vrstvě.
DOBRÝ DEN , HODÍ SE FIALOVÁ ZEĎ K TRÁVOVĚ ZELENÝM ZÁVĚSŮM ? DĚKUJI EVA(eva77)
Foto
Dobrý den, bál bych se, že to bude už moc divočina a barvy vás budou provokovat k neustálé aktivitě. Doporučuji zkušební nátěr. Hodně může ovlivnit dopadající světlo či nábytek. Ale vše jen jen na Vás. Především Vy se v bytě musíte cítit dobře.
Chtěla bych se zeptat jakými barvami - odstíny vymalovat malý podkrovní byt. Většina prostoru jsou šikmé stěny a vikýřová okna. Mám ráda barvy , ale mám strach že prostor ještě více zmenší. Děkuji(Irena)
Foto
Dobrý den, zde není možné malovat tmavými odstíny - budete mít pak pocit, že na vás šikmý strop padá. Doporučil bych odstíny lomené bílé.
Dobry den chci se zeptat jake barvy doporucite do kuchyne kde bude dominovat leskla bila barva kuchynske linky a obyvaci pokoj kde mame oranzovou sedacku a jake barvy doporucujete do loznic dekuji za odpoved ladislav(ladislav )
Foto
Dobrý den, pokud chcete oba prostory propojit, nebál bych se oranžové. Další vhodné barvy by byly zelená či hnědá.
Dobrý den,ráda bych se zeptala na Váš názor na bílou barvu.Opravdu mám ráda bílou..a barvy vyjma dětského pokoje prostě nemusím....Je opravdu tak nudná a bez nápadu????D9ky za odpověď:-)))(Jana Č.)
Foto
Dobrý den, bílá nudná není. Stačí ji jen "rozbít" vhodnými doplňky a je to. Velmi módní je také lomená bílá, která ve velkém prostoru působí velmi dobře - jedná se o velmi lehce zabarvenou bílou dalším odstíny. Například dle nabídky Dulux - lasturově bílá či bílé plachty.
Dobrý den,jak připravit zed na malování když je na ni plísen a vlhký zdi.(ilona)
Foto
Dobrý den. V tomto případě je třeba se poradit s odborníky - zřejmě je třeba prostor sanovat. Nemalujte dříve než bude zeď zcela suchá. Barvou prostupování vlhkosti nezamezíte. Pokud nanesete barvu která má dle výrobce prostupování vhlkosti zamezit, problém opět neodstraníte. Vlhkost se bude ve zdech stále držet a prostoupí někde jinde.
Ktoru farbu mas najradsej???(marko polo :))
Foto
Dobrý den :-) mám rád všechny barvy, záleží jak se zkombinují a do jakého prostoru použití. K těm favoritním ale patří fialová.
Jak vymalovat malou podkrovni loznici?(radka)
Foto
Dobrý den, vzhledem k tomu, že v podkrový bývá v létě horko a jedná se o ložnici, doporučil bych studený odstín modré.
Jak kombinovat tmave fialovou s sedou na obyvaci pokoj. dekuji Lucka Nabytek je v bile barve.(Lucka)
Foto
Dobrý den, tato kombinace patří k opravdu luxusním a povedeným. Fialovou kombinujte na hlavní (nemusí to být ta největší) stěnu, zbytek prostoru vymalujte šedou. Dejte si ale pozor aby fialová a šedá byly buď obě studené či teplé. Jinak výsledný dojem nebude působit dobře.
Dobrý den je lepší vymalovat kuchyň s obyvakem světle bezovou nebo svetlounce merunkovou a proč? A jake jsou barvy vhodne do loznice a pokojicku? Děkuji (Monika)
Foto
Dobrý den, viz také předchozí odpovědi. Nezapomeňte ale na to, že je třeba brát v úvahu barvu nábytku, který již v pokoji máte.
Dobrý den, jaké barvy jsou vhodné do ložnice a do obyvacího pokoje?(Monika)
Foto
Dobrý den. Tím, že obývací pokoj plní funkci setkávání se s ostatními členy rodiny, měl by působit pohodově a klidně. Proto nejčastěji volíme teple působící odstíny barev - žluté, oranžové, hnědé. Do ložnic volíme odstíny spíše studejnější které nás mají zklidnit a uvolnit.
Dobrý den, osobně považuju barvy Dulux za to nejlepší, co je na trhu. Dostala se mi do ruky publikace Barevnych trendu od Dulux. Da se to nekde sehnat online? Chtel bych se s pritelkyni inspirovat. Diky a hezky den - Pavel(pavel)
Foto
Dobrý den, o brožuru trendů si můžete napsat přes poradnu na stránce www.dulux.cz Barvu roku si můžete prohlédnou na již zmiňované stránce či na www.colourfutures.com
Je vhodná pro pracovní prostředí světle pomerančová barva? Strop zůstává bílý?(Renata)
Foto
Studijní či pracovní prostředí je vhodné volit do zelených modrých barev které nás sklidní a uvolní. Pokud pracujete jako kreativec, volil bych oranžovou či žlutou.
Dobrý den,prosím o radu jakou barvou vymalovat pokoj.Máme vínově červenou sedací soupravu nabytek antik a světlou korkovou podlahu.Předem děkuji. (Dana Kirschnerova)
Foto
Dobrý den, neměli byste chybovat s odstíny zelené či kávové. Doporučuji ale zkušební nátěr - barvu na stěně může hodně ovlivnit právě barva podlahy či nábytku. Zkušební nátěr stačí aplikovat na malé ploše či alespoň přiložit natištěný vzor barvy - ve většině prodejen barev mají tyto vzorky k dispozici.
Dobrý den,koupila jsem malý byt do 40m2.Poraďte mi prosím s barvami na malování.Kuchyňskou linku budu mít v barvě bříza,bílé posuvné dveře,které povedou do ložnice.Kuchyň+obývací část bude 1místnost.Místo stolu bude varianta ostrůvku černo-bílá kombinace.Přdstavuji si fialové zdi,bude to podle vás správná varianta?Chodbu si představuji v barvě světlé kávy-béžové, kde budou umístěny opět posuvné dveře v barvě ořechu.(Hanka H.)
Foto
Dobrý den, na fialovou si moc lidí netroufá a je to škoda. Je to barva která dodá prosotoru šmrnc a vřele ji doporučuji! Dejte si jen pozor na to kolik ji v prostoru použijete. Je zajímavá spíše po troškách a pokud ji použijete v celé místnosti, může po určité době nudit. Skvěle se k ní hodí šedá či bílá. K barvě vašich dvěří se kávová či světle zelená budou skvěle hodit.
Jakou barvou si barvíte vlasy? Moc se mi tento odstín líbí, také bych takový chtěl. Děkuji. Petr(Petr K.)
Foto
:-) vlasy si nebarvím.
Když maluju válečkem, barva mi vždycky kape na zem. Jde s tím něco dělat?(Miloslav Urban)
Foto
Dobrý den, záleží na typu produktu i to zda barvu ředíte - viz také předchozí otázky.
Dobrý den, kolik vrstev nátěru by mělo stačit? Schnutí vždycky zabere spoustu času. Můžete prosím poradit. Děkuji. (Milena K.)
Foto
Dobrý den, zde jsou velké rozdíly mezi jednotlivými značkami a produkty. Nejproblematičtější bývají tmavé odstíny červené. Některé nátěry musíte aplikovat i 3x - 4x, některé stačí nanášet i jen v jedné či dvou vrstvách - například produkt Colours of the Wolrd.
Co ředění vodou? Mám ředit a jak moc?(Zdeněk Krčmář)
Foto
Dobrý den, řiďte se vždy tím co doporučuje výrobce na svém obalu. Všeobecně ředění doporučuji na první nátěr pokud se chci vyhnout nanášení penetrace. Pokud další nátěry naředím, zbytečně si přidělávám práci - barva odstříkává z válečku a tolik nekryje.
Všechny barvy vypadají podobně z pohledu kvality. Stejné ale podle mě být nemůžou. Poradíte, co bývají hlavní rozdíly?(Jarda)
Foto
Dobrý den, nevětší rozdíly jsou ve třech oblastech. 1. Jak se mi s barvou bude pracovat při malování - tj. kolik nátěrů budu potřebovat, zda bude odstřikovat. 2. jaké má funkční vlastnosti, tj. zda je omyvatelná, otěruodolná atp. 3. cena - nenechte se zmýlit tím, že někteří výrobci uvádějí objem produktů v litrech či kilech. vždy je více 2,5 litru než 2,5 kila. 2,5 litru se rovná přibližně 3,6 kg.
Dobrý den pane Skála, během těchto dnů řešíme jak vymalovat dětský pokojíček pro 5-ti letou dceru. Rozměr pokojíku je 2x5m, výška 2,4m. Na kratší stěně jsou dveře a na delší je dvoukřídlé okno. Rádi bychom vytvořili v pokojíčku klidnou atmosféru a nejspíš barevně vyřešili i velký poměr mezi šířkou a délkou. A protože je tento pokojík ve starším donmě, kde je cítit vlhkost, zda i na takový případ existují speciální barvy? Děkuji za odbornou radu a přeju pěkný den. (Nadja)
Foto
Dobrý den, rada jak vymalovat dětský pokoj je vždy ta nejméně jednoduchá. V dětském pokoji se nevíce chybuje tím, že rodiče se snaží pokoj vymalovat co nejvíce barevně. Zde však doporučuji zvolit pouze kombinaci dvou odstínů. V dětském pokoji se nachází plno barevných doplňků a hraček, které prostor samy o sobě barevně vyplní. Ve chvíli kdy dítě začne chodit do školy je dobré prostor opticky rozdělit na část kde dítě studuje - zde volte klidné odstíny zelené či modré a prostor kde si dítě hraje - zde můžeme být kreativnější. Vzhledem k prostoru vašeho pokoje, který dle vašeho popisu bude hodně světlý, volil bych i výraznější veselé barvy jako oranžová či červená. Pokud chcete vytvořit prostor klidný můžete kombinovat na jedné stěně pastelovou barvu a zbytek pokoje vymalovat tlumenější lomenou bílou. Do vlkhých prostor bych volil barvy které jsou omyvatelné a nebudou sprašovat.
Dobrý den, jak vymalovat kavárnu? Má to být nekuřácká útulná kavárna ve starší zástavbě. Děkuji za odpo. Prima den. Marcela(marcela)
Foto
Dobrý den, abych mohl přesně poradit, potřeboval bych přesně znát prostor kavárny, výšku stropů, jak jsou umístěna okna, jaký bude typ nábytku, jaká barva doplňků atp. Pokud bych měl odpověď co nejvíce zjednodušit, do hostinských zařízení se všeobecně využívá nejvíce hnědá kvůli svojí největší vlastnosti - vzbuzuje žízeň a prostor zútulňuje. Volil bych tedy pastelové odstíny hnědé či krémové. Z řady Colours of the World bych doporučil například ostíny Indické stepi, Vanilkový lusk či zázvorový čaj. Případně doporučuji stránku www.dulux.cz kde naleznete plno tipů či naleznete odkaz do poradny.
Jaké barvy budou příští rok v kurzu?(Jenda Kopecký)
Foto
Barvou roku 2013 byla Aaesthetic centrem v Holandsku vyhlášena Královská modrá. Je to barva zklidnění, je velmi umírněná a je velmi jednoduché se s ní sžít. Prostoru poskytuje poklidnou a nerušenou atmosféru. Je to barva velmi elegantní a prostoru dodává patřičný šmrnc. K této hlavní barvě roku ale patří další barevné palety, kde nechybí pastelové barvy, ale i tóny pálené hlíny nebo zmrzliny. Paleta barev 2013 byla také vydána jako neprodejná publikace, ale informace o všech barvách budou jsou již nyní k dispozici na vybraných stránkách českého internetu - viz také: http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-dum-a-byt/184521/v-panelakovem-byte-hraje-prim-modra-barva-tvrdi-experti.html Nebo také na www.dulux.cz naleznete aktuální trendy a více o barvě roku 2012.
Dobrý den, vymalova jsem barvami primalex, které jsem si nechal na přání namíchat ve specializované prodejně. Když mě však barva na zdi přestala bavit a já chtěl novou, nešlo to téměř domů. Musel jsem nátěr pracně oškrabávat, což na stěně způsobilo značné nerovnosti. je nejaký fígl na to, jak dostat tyhle barvy, které fest drží, jednoduše dolů? Předem díky za odpověď. martin(Martin Š.)
Foto
Dobrý den, pokud se chcete zbavit nátěru až na omítku, nezbává nic jiného než škrábat. Potřeboval bych ale také znát důvod, proč jste chtěl barvu škrábat a ne ji rovnou přetírat. Pokud na sebe nanášíte produkty které se svým složením neliší, škrábání není potřeba, pokud ale neznáte původ barvy, doporučuji použití penetrace či první nátěr naředit 10-15% vody.
Dobrý den, jak moc je důležitá penetrace? Skutečně je to k něčemu dobré? Špatně se mi s ní pracuje.(Šimon H.)
Foto
Dobrý den, penetrace je důležitá tam, kde hrozí, že nový nátěr nepřilne k původnímu povrchu. Většinou se jedná o případy, kdy je povrch nesoudržný a prašný. Stačí po něm přejet rukou a pokud vidím, že špiní, penetraci doporučuji. Zde se nejvíce chybuje. Pokud nový nátěr popraská, většinou tento jev lidé přisuzují nekvalitní barvě - důvodem je ale špatně připravený povrch. Namísto penetrace se dá také v některých případech použít místo prvního neředěného nátěru, nátěr, který si naředím cca 10-15% vody. Další nátěry již nanáším neředěné. Doporučuji se vždy řídit návodem výrobce - naleznete ho vždy na etiketě produktu.
Koukal jsem, že se barvy dají koupit už namíchané nebo si je člověk nechá namíchat v obchodě. Je něco z toho lepší?(Prima Lex)
Foto
Dobrý den, největší výhodou již namíchaných barev je to, že odstíny z dané barevné palety jdou většinou dobře vzájemně kombinovat, jsme však limitováni početem odstínů - avšak například produkt Colours of the World nabízí paletu až 40 odstínů, což je již dostatečné množství. Naopak výhodou produktů, které si nechám namíchat až přímo v prodejně je to, že na výběr je z několika tisíců odstínů.
Můžu použít barvy i v koupelně? Bojím se, že jim vlhkost neudělá dobře. Slyšel jsem, že se to dá řešit.(¨Hofman)
Foto
Zde doporučuji použít produkt Kitchen & Barthroom, který se skvěle hodí do prostředí se zvýšenou vhlkostí - odolává i plísním. Zároveň je extrémně omyvatelný a při výmalbě kuchyně odolá i odstřikující mastnotě, kterou bezproblémů setřete vlhkou houbičkou. Výhodou také je, že dovoluje stěně dýchat.
Mám tmavý pokoj, kde je málo slunce. Můžou s tím barvy něco udělat? Slyšela jsem, že stěna proti oknu by měla zůstat bílá. Chtěla bych ale jednu stěnu tmavou. Jak na to? Děkuji za odpověď. Jarmila(Jarmila P.)
Foto
Určitě ano. Zde doporučuji odstíny tzv. lomené bílé (říkáme jí také off-white), tj. bílé, která je lehce obarvena vámi zvoleným odstínem – ideálně žlutou či oranžovou.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mi pomůže při výběru odstínů do pokoje? Nechci architekta, ale bojím se, že z toho vyjde hrůza. Čím se mám řídit?(Nováková S.)
Foto
Při výběru barev do bytu se především řiďte tím, čeho chcete v bytě dosáhnout. Zda chcete prostor oživit či zklidnit. Například hyperaktivnímu dítěti vybereme barvu v pastelových tónech zelené či modré, naopak pokud potřebujeme pozvbudit volíme odstíny oranžové. Hnědá vzbuzuje chuť žízně, proto ji velmi často najdeme v restauracích či hospůdkách. Doporučujeme ji ale také zejména pro starší osoby jako dominantní barvu podlahy – zajistí pocit stability. Modrá barva dokáže prostor dojmově ochadit až o 3 stupně. Fialová je barvou vášně, mystiky a erotiky. Můžete se také řídit jednoduchým pravidlem 60:30:10. Tj. 30 procent prostoru je věnováno nejvýraznější barvě, 60 procent tvoří takzvaná převládající barva, která je o mnoho tlumenější než barva dominantní a 10 procent věnujeme barvě doplňkové, tj. barvě na pohovce, závěsech atp. Barev se nebojte, vybírejte především dle svého vkusu.
Jak se přichází na Barvu roku? Přijde mi to jako výmysl někoho od stolu. Děkuji za odpověď(Monika)
Foto
Tím, že s barvy spojujeme s emocemi, barva roku vždy odráží nálady ve společnosti. Není tedy vybírána náhodně, ale spíše odpovídá trendům očekávání lidí. Na Barvě roku pravidelně pracuje Aesthetic Centrum společnosti AkzoNobel, které si každoročně zve experty na design, architekturu, sociologii a módu. Ti během několika dní proberou, jaké jsou v jejich oborech trendy a kam by se měly příští rok vyvíjet. Toho se ujmou experti na barvy a výsledkem je publikace Colour Futures, česky Barevné trendy. Barva roku tedy stojí na pevných základech a je za ní spousta práce. Měla by hlavně sloužit pro inspiraci.
Dobrý den, jak často by se mělo malovat?(Dáša Nová)
Foto
Dobrý den, v průměru lidé malují po cca 3-5 letech. Vždy ale říkám, že netřeba čekat až bílá stěna bude šedá. Vzhledem k tomu, že barvy jsou schopny ovlivnit naše emoce a to jak se doma cítíme, malujte tak často jak uznáte za vhodné. Ideálně max po 2 letech.