Odborníci z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zjistili, že nemrznoucí směsi do ostřikovačů mohou pozitivně ovlivnit dechovou zkoušku řidiče. „Podnětem byl zápach z nemrznoucí směsi, který každý řidič i spolujezdec vnímá. Směs obsahuje mimo jiné etanol, glykol a vyšší alkoholy a snadno se dostává v podobě etanolových par do kabiny vozu,“ vysvětlil Miroslav Hirt, přednosta Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Experimentu předcházely předběžné zkoušky, které potvrdily, že v krátké době po použití ostřikovače byla orientační zkouška ve všech případech pozitivní,“ uvedla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková a dodala: „Použilo se 10 automobilů, různé typy neředěných a na trhu běžně dostupných směsí. Zkoušky se zúčastnilo 13 lidí, z toho muži a ženy různého věku.“ Výsledek? Nadýchali až 0,7 promile alkoholu! To odpovídá třeba pěti velkým panakům tvrdého alkoholu.

Ani u jednoho ze zkoušených lidí nebyla nulová hodnota před uplynutím čtyř minut! Podle výsledků experimentu je tedy nesporné, že použití nemrznoucí směsi obsahující etanol může zkreslit výsledek dechové zkoušky ve smyslu falešné pozitivity.

„Je potřeba na tuto záležitost myslet jak ze strany policistů, tak ze strany řidičů provádějících dechovou zkoušku,“ uvedl Štěpán Zachara, vedoucí odboru služby dopravní policie zlínské policie a doporučil: „Stačí, aby řidič vystoupil z vozu, dvakrát třikrát se nadechl čerstvého vzduchu, a pokud skutečně alkohol nepožil, zkouška bude negativní.“