Američtí vědci vytvořili bubliny, které neprasknou

Znáte to... Dítě udělá z mýdlové vody bublinu a raduje se z ní jen pár sekund. Bublina totiž praskne. Ovšem tohle se podařilo změnit americkým vědcům. Stvořili totiž bublinu, která vydrží až rok.
Jejich vynález by prý mohl přispět k vylepšení mnoha průmyslových i spotřebních výrobků.
Bubliny totiž dodávají potravinám, kosmetickým i dalším produktům vzdušnou strukturu, ale čím menší bubliny, tím snadněji praskají a srážejí se, protože na ně působí tlak plynu a povrchové napětí.
Přidání cukerného povlaku ale zajistí, že bublina vydrží i rok, tvrdí Emilia Dressaireová, která se spolu s kolegy z Harvardovy univerzity podílela na výzkumu.
K vytvoření trvalých bublin je inspiroval v roce 2005 chemik Rodney Bee z britsko-nizozemské společnosti Unilever, který hledal způsob, jak zlepšit strukturu lehké zmrzliny.
Vědec vytvořil za pomoci jednoduchého kuchyňského mixéru speciální útvar z mimořádně malých bublinek. Bubliny měly rozměr jeden mikrometr, což je miliontina metru. Jejich povrch byl pokryt mnoha malými šestihrannými útvary, takže vypadaly jako fotbalové míče.
"Malé bubliny nikdy dlouho nevydrží kvůli povrchovému napětí, ihned mizí. To, co Rodney předvedl, bylo něco mimořádného," řekl profesor Harvardovy univerzity Howard Stone.
Stone koupil do laboratoře kuchyňský mixér a Dressaireová se dala do práce. Namíchala z cukru a vody sirupovou směs. Když ji našlehala, vytvořila se pěna s krystalickou strukturou, která utvořila jakýsi obal a chránila bubliny před prasknutím.
"Bubliny jsou pod obalem docela spokojené. Můžeme je udržet v tomto stavu i rok," řekla Dressaireová a dodala, že bubliny mají velmi dlouhou životnost, což je zajímavá vlastnost pro průmysl.
Podle Dressaireové by bubliny mohly být modifikovány i pro další využití, například pro zpevnění výrobků osobní potřeby nebo jako kontrastní látka pro ultrazvukové zobrazování.
Mohou být také použity jako náhrada tukových molekul v potravinách, například při výrobě zmrzliny.