Snídejte slaninu a hubněte! Klidně až o pět kilogramů za měsíc

Snídejte slaninu a hubněte! Klidně až o pět kilogramů za měsíc
3. března  2018 
 06:00

Dáváte si ke snídani misku s cereáliemi a ovocem? A chcete zhubnout? Pak na tento typ snídaně zapomeňte! Pokud chcete hubnout a zároveň jíst, zkuste jíst potraviny, které mají více bílkovin a méně sacharidů. Zdá se, že pak extra nemusíte hlídat ani tuky. Nejdříve se ale poraďte s odborníky, abyste zjistili, zda je to dieta pro vás.

Může se to zdát jako paradox – hubnout díky potravinám plným tuku a bílkovin. Ale někomu to skutečně funguje. Princip spočívá v tom, že ze stravy vyřadíte sacharidy. "Po dvou až třech dnech dojde ke spotřebě zásob sacharidů ve formě glykogenu, metabolismus se přeorientuje na tuky jako na primární zdroj energie, využívá takzvané ketony. Pokud držíte dietu poctivě, dostanete se do stavu ketózy,“ říká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. V takovém stavu tělo hubne a mělo by spalovat tukové zásoby, nikoli svaly. 

Jenže něco podobného nevyhovuje zdaleka každému. Zásadní nevýhodou této přísné diety navíc je, že se nedá doporučit dlouhodobé dodržování. Jakmile člověk začne jíst normálně, kila se vracejí. To se týká jak podomácku sestavené keto diety, tak té, která se prodává například v instantní podobě. Ostatně americká asociace výživových poradců při svém hodnocení loňských diet keto dietu nedoporučila. 

Navíc naše tělo sacharidy potřebuje, v této dietě je však přijímáte, ale pouze malé množství (maximálně 30 až 40 gramů za den). Je to dost, nebo málo? Pravda je, že většina z nás do sebe láduje až moc sacharidů, klidně i 200 gramů za den. Ovšem radikální vyloučení vhodné rozhodně není. Nutriční terapeutka Dana Šímová říká, že pokud bychom je z jídelníčku vyloučili úplně, tělo přestane vyrábět trávicí enzymy na sacharidy, a tak po dietě zase všechno nabereme – jojo efekt jak vyšitý. 

Všechno už tu bylo

Keto dieta není nic nového. Jak říká odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, mění se jen jména: dříve se jí říkalo třeba proteinová nebo Atkinsonova dieta. Nově ji lze vyrábět komerčně, dražší výrobky navíc chutí i podobou napodobují běžná jídla – jen s mnohem vyšším obsahem bílkovin. 

Podle Suchánka se dietou shodit dá, ale tempo by nemělo být vyšší než půl kila až kilo týdně, jinak bude člověk stejně spalovat svaly. Celkově odborníci dietu spíše nedoporučují, nejen kvůli jojo efektu, ale také kvůli tomu, že je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin poměrně velkou zátěží pro ledviny. Někteří lidé navíc nijak neomezují ani spotřebu tuků, což se rovněž nedá doporučit. Dietě by rozhodně mělo předcházet celkové vyšetření zdravotního stavu a jídelníček by měl vidět odborník.

Nízký obsah sacharidů se navíc může projevit bolestmi hlavy, problémy se soustředěním, zvýšenou únavou. „Pokud se bavíme o krátkodobé dietě postavené na tucích, ve stavu ketózy se doporučuje setrvat týden, pak je nutné zařadit jeden až dva dny takzvaně vysokosacharidové. To nakopne metabolismus, aby zase jel na vysoké obrátky, spaloval tuky a abychom nebyli extrémně unavení. Pak může následovat další cyklus ketózy. Pokud dny s vysokým příjmem sacharidů vynecháte, může to mít celoživotní následky v podobě zpomalení metabolismu a rapidního nabírání tuku,“ doporučuje trik hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Kateřina Hollerová. Jinými slovy – tělo si na novou dietu zvykne a nakonec byste nehubli.

A jak je to s tou slaninou? Součástí diet postavených na sníženém příjmu sacharidů a zvýšeném příjmu tuků skutečně mohou být například i tučné sýry, slanina, tučné maso či uzeniny? Ne tak docela, stejně má smysl si mezi nimi vybírat. „Při nízkosacharidové dietě bychom neměli vynechávat nenasycené a nasycené tuky. Nenasycené jsou pro organismus žádoucí, protože obsahují esenciální mastné kyseliny, tedy ty, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Ke zdrojům patří například losos, makrela, řepkový olej, vlašské ořechy a podobně,“ říká Monika Bartolomějová.

Uvažujete o tom, že byste to zkusili? Určité omezení sacharidů ve stravě je přínosné, ovšem v případě, že se rozhodnete vzdát se sacharidů zcela, může to dříve či později problém představovat. Většina odborníků varuje, že striktní diety nemůžeme vydržet dlouhou dobu. "Proto hledejte takový způsob stravování, který dokážete držet celý život. A rozhodně s odborníkem za zády, který vám dokáže poradit," říká nutriční specialistka Bartolomějová.

Osobně tuhle dietu držím od začátku roku a shodila jsem téměř deset kilo. Odborníci mě hlídají, a moc dobře tedy vím, co jíst, abych neskončila na kapačkách. Má kamarádka už takhle funguje pět let. Nejenže zhubla, ale znova ani nepřibrala. Sacharidy konzumuje s rozmyslem a přednost dává bílkovinám, tukům a zelenině. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Kolik energie bychom měli denně přijmout podle odborníků z Vím, co jím? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Kolik energie je nutné každý den přijmout? • VIDEO: Vím co jím

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji