Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Změny počasí: Ze zvířat se stávají kanibalové!

Autor: INT, vk - 
11. prosince 2009
05:25

Hlad a lovecké pudy pro něj byly silnější než potřeba chránit bezbranného tvora. To, že samec ledního medvěda sežral vlastní mládě, je ale podle studie amerických vědců důsledek klimatických změn.

Zdůvodňují to tím, že zvířatům ubývá potrava. Stávají se tak kanibaly a požírají se navzájem.

Co má společné tání ledovců, změny teplot či mizení korálových ostrovů? Američtí vědci vinu svalují na globální oteplování. Snímky medvěda, který roztrhal a sežral vlastní mládě, byly pořízeny asi 300 metrů od kanadského města Churchill. Toto arktické město se každoročně už od konce října stává cílem turistů, kteří sem přijíždějí sledovat lední medvědy. Šelmy vyčkávají, až zamrzne Hudsonův záliv, a vydávají se na lov tuleňů.

Odborníci na klimatické změny předpovídají, že tamní ledy do roku 2030 zmizí a nikdo už v této oblasti ledního medvěda neudém moři objevili zmutované korály, které útočí na jiné druhy a žerou maso. V tomto případě dvojice vědců nafotila snímky korálů, kteří napadli velkou medúzu. Jedná se o vůbec první takový snímek svého druhu. Vědci jejich chování vysvětlují tím, že kvůli klimatickým změnám ubývá v oceánech planktonu a oni si hledají náhradní potravu. vidí. Rovněž to, že medvěd sežral mládě, není podle nich ojedinělá událost. V oblasti Churchillu bylo během měsíce zpozorováno osm případů, kdy samec odlákal pozornost medvědice od mláděte. To pak brutálně roztrhal. Vědci varují, že klimatické změny zapříčiní, že v budoucnu bude kvůli zvířecím kanibalům populace medvědů zredukována.

Ne všichni odborníci zastávají stejný názor. Někteří tvrdí, že se u každého druhu zvířat vyskytuje kanibalismus. Ani lidé nejsou výjimkou.

Zmutovaný korál napadl medúzu

Pryč jsou doby, kdy se koráli živili pouze planktonem. I na jejich chování se prý podepsala změna klimatu. Izraelští vědci v Rudém moři objevili zmutované korály, které útočí na jiné druhy a žerou maso. V tomto případě dvojice vědců nafotila snímky korálů, kteří napadli velkou medúzu. Jedná se o vůbec první takový snímek svého druhu. Vědci jejich chování vysvětlují tím, že kvůli klimatickým změnám ubývá v oceánech planktonu a oni si hledají náhradní potravu.

Digitt ( 11. prosince 2009 10:16 )

Přesně tak.Zase se hledá senzace kde není.

xsara ( 11. prosince 2009 07:29 )

Medvedi samci odjakziva napadali mladata,urcite to s zadnou zmenou nesouvisi. A zivot se menil a vyvijel snad stale, ne? Jinak bychom asi byli jeste na stromech .... ono se to nezastavi asi ani kvuli zadnym vedcum.

Zobrazit celou diskusi