Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Farmaceutické firmy hrozí: Levné léky stáhneme z trhu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: hof - 
29. října 2009
20:07

Některé nejlevnější léky například na revma nebo cévní a srdeční choroby zmizí z trhu. Farmaceutické firmy tak reagují na Janotův úsporný balíček, kvůli němuž mají léky zlevnit o 7 %. Než to, výrobci prý raději ty nejlevnější stáhnou z trhu.

Týkat se to má až 44 přípravků. Pacienti, kteří je nutně potřebují, si tak budou muset připlatit za dražší preparáty.

Janotův balíček počítá s tím, že kvůli úspoře asi 3 miliard korun výrobci léků sníží ceny o 7 %. O stejnou sumu by měla klesnout i částka, kterou jim za přípravky zaplatí pojišťovny. Někteří výrobci léků si ale spočítali, že se jim nevyplatí nejlevnější přípravky na trh dodávat. „Očekáváme stažení minimálně 44 léků od třinácti výrobců,“ řekl ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner. Jaké to konkrétně budou, ale asociace odmítla říci. Ohlásit jejich stažení musí Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

Velcí výrobci, které sdružuje Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Blesku potvrdili, že stahovat žádný lék nebudou. Stejně se vyjádřil i největší výrobce léků v Česku Zentiva. Farmaceutické firmy totiž i v krizi zvyšují své zisky, mnohé právě kvůli vakcínám proti prasečí chřipce. Podle společnosti IMS Health jim jen v Česku zisk ve 3. čtvrtletí tohoto roku vzrostl o 6,2 % a vydělaly tak dohromady asi 49,3 miliardy korun.

stefa ( 30. října 2009 19:19 )

Naprosto s tímhle názorem souhlasím.Ale nenažrané farmaceutické firmy si neuvědomily jednu věc.Ne každý bude mít na doplatek za drahý lék to ho člověk raději oželí ale bohužel se to pak projeví na zdravotním stavu.A je tu začarovaný kruh ,protože pokud je špatný zdravotní stav obyvatelstva tak ani ekonomika nemůže být v růstu.Leda by z lidí udělali roboty kteří nepotřebují žádné léky jen trochu promazat.

dostojevskij ( 30. října 2009 12:48 )

A je to tady v úplné nahotě. Pane Havle, kde je..láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí. To byl cíl listopadové revoluce: zlikvidovat Československo a kupčit a rvát si nenažraná břicha. Pukněte!!!!

sakra ( 30. října 2009 10:56 )

Co nenese peníze, tak je tabu. Prostě i kdyby měl národ vychcípat, tak se to musí "rentovat". To je názor našich "politiků"! Jsou to pouze nenažraná a podplacená prasata!!!

kozelch ( 29. října 2009 23:29 )

Nebojte se firmy, až budete dodávat pouze léky drahé, někdo z vás se trhne a začne nabízet i ty levné, které budou ve skladech čekat na konec doby použitelnosti. Jste kamarádi zase jenom přes prachy a podle toho to bude vypadat.

Zobrazit celou diskusi