Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojenští roboti: Mouchy, hadi, krabi a terminátoři

Autor: Andrej Ďuríček - 
5. července 2009
05:00

Je to tady! Roboti 'žijí' mezi lidmi! Desítky tisíc inteligentních strojů fungují v armádách USA a v dalších vyspělých zemích. Vědci vymýšlejí stále nové návrhy robotů, kteří by měli pomáhat vojákům v boji. Často se při tom inspirují tím, co je k vidění v amerických filmech. Fikce se stává skutečností.

Hadí rameno

Nejnovějším hitem jsou pohyblivá inteligentní ramena, při jejichž vývoji se vědci inspirovali hady. Tihle roboti jsou mimořádně pohybliví, zvládnou i nejtěžší terén a díky své pružnosti se dostanou i do málo přístupných míst. Používají se hlavně k prohledávání trosek. Deník Jerusalem Post napsal, že izraelská armáda testuje nového hadího robota, který má plnit hlavně špionážní úkoly. Dokáže se doplazit za linii protivníka, vestavěnou kamerou prozkoumává terén i postavení nepřátel a vyhledává cíle. Po splnění úkolu se vrátí na základnu a vojáci budou vědět, co je při následném útoku čeká. Hadí robotická ramena se už objevila ve více sci-fi filmech. Díky jejich pomoci například požírají nepřátelští mimozemšťané lidi v kasovním trháku Válka světů. S hadími rameny musí bojovat i hrdinové v nejnovějším dílu filmu Terminátor.

SKUTEČNOST Robot ACM-R5 se používá hlavně k vyhledávání obětí zemětřesení SKUTEČNOST Robot ACM-R5 se používá hlavně k vyhledávání obětí zemětřesení | profimedia.cz

Zvědavá moucha

Americká a izraelská armáda prý už mají ve své výzbroji miniaturní špionážní roboty. Nepřítel je nedokáže zachytit, protože vypadají jako obyčejná moucha. Jsou vybaveni miniaturní kamerou a mikrofonem a získané poznatky předávají centrále.

Skupina vědců z Harvardské univerzity, vedená Robertem Woodem, takovou mouchu sestrojila už před dvěma lety. Váží pouhých šedesát miligramů a její křídla mají rozpětí tři centimetry. „Největší výhodou takového létajícího »špionka« je, že si ho prakticky nikdo nevšimne,“ říká profesor Wood. Vědci se kromě hmyzu zaměřují i na roboty v ptačí podobě. Protože jsou o hodně větší, mohli by na sobě nést i zbraně.

Prototyp létající mouchy s kamerou a mikrofonem. Podobné stroje už zkouší americká armáda. Prototyp létající mouchy s kamerou a mikrofonem. Podobné stroje už zkouší americká armáda. | profimedia.cz

Krabí ochránce

Americká armáda má k dispozici dvanáct tisíc pozemních robotů a sedm tisíc bezpilotních letadel. Nejrozšířenějším robotem je odminovač EOD. Ke zneškodnění náloží používá teleskopické rameno s »klepetem « na konci. Robot už mnohokrát zachránil lidské životy a není divu, že ho vojáci mají ve značné oblibě. Podle internetové stránky livescience.com považují američtí vojáci tyto roboty dokonce za svoje spolubojovníky. „Tyto stroje nejsou vyrobené proto, aby v lidech vzbuzovaly nějaké city. O to překvapivější je, že vojáci je berou jako svoje kamarády,“ tvrdí vojenský analytik Peter Singer. Vojáci se někdy na svoje roboty tak citově upnou, až je to k nevíře. Singer k tomu uvádí, že jeden pyrotechnik se neváhal plazit víc než pět set metrů v nepřátelské palbě jen proto, aby zachránil svého robota, kterého ostřelování poškodilo.

Odminovávací robot EOD je dokonalým pomocníkem pyrotechniků Odminovávací robot EOD je dokonalým pomocníkem pyrotechniků | profimedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi