Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vsetínský archiv: Je v něm i žádost o Cimrmanovu pozůstalost

Žádost o pozůstalost Járy Cimrmana
Žádost o pozůstalost Járy Cimrmana  (Autor: Marie Machková)
Autor: mach - 
16. června 2009
17:09

Provaz oběšené i žádost o vydání pozůstalosti smyšleného vědce Járy Cimrmana. Ale také velmi staré historické listiny. To vše ukrývá vsetínský archiv, který včera poprvé otevřel své depozitáře.

 

„Chtěli jsme, aby se na ty největší cennosti i nejkurioznější listiny poprvé podívala veřejnost,“ řekl ředitel archivu Tomáš Baletka. Kdyby všechny spisy postavil na sebe, měřily by 4,3 kilometru.

Nejstarší listina pochází z roku 1389. Ta je ale nyní v restaurátorské dílně. „Momentálně nejhistoričtějším kouskem je dokument z roku 1465, kterým Jan z Cimburka zbavil obyvatele povinnosti odkazovat po smrti majetek vrchnosti,“ vysvětlil Baletka. V depozitáři ležel i soudní spis s fotografií služky a provazem, na kterém se v roce 1930 v lesíku oběsila.

Dopis, který v roce 1977 poslal na národní výbor v Liptále Vladimír Syrovátka z Prahy. „Pátral po pozůstalosti smyšleného Járy Cimrmana. A protože nikde nenašel obec Liptákov, napsal do Liptálu na Vsetínsku,“ smál se historik.

Neméně úsměvná je i odpověď tehdejšího tajemníka Jaroslava Urbana. Ten muži, který se představil jako vynálezce, odpověděl, že pan Cimrman v obci nikdy nežil a poradil mu, aby Liptákov hledal na Slovensku.

rezacek ( 21. ledna 2010 10:19 )

Kdyby znal dílo nesmrtelného velikána, tak by věděl, že ves nice Liptákov je v Pojizeří. A jede se tam přes Brandýs nad Labem, kde se dá vzít benzín.

Zobrazit celou diskusi