Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejtlustší muž pomáhá zhubnout jinému tlouštíkovi

 (Autor: Archiv)
Autor: ČTK - 
5. října 2008
09:49

Když José Luis Garza dosáhl tak vysokého stupně obezity, že se nemohl pohnout z postele, prosil prostřednictvím mexické televize o pomoc kohokoli.

Přál si shodit několik set kilo. Ozval se mu odborník z nejpovolanějších: Manuel Uribe, který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako nejtěžší muž světa a aspiruje i na titul člověka, kterému se zatím podařilo nejvíc kilogramů zhubnout.

Garza i Uribe žijí v oblasti Monterrey v Mexiku a ani jeden z nich zatím nedokáže vstát z postele. Uribe vážil 560 kilogramů a po dvou letech usilovné diety váží "jen" 310 kilo. Garza nebyl na váze celé roky, ale doktoři odhadují, že může mít kolem 450 kilogramů. Poté, co televize odvysílala jeho zoufalou prosbu, zazvonil u něj telefon.

"Volal mi Manuel a inspiroval mě svou odvahou a vůlí k životu," říká Garza. "Pochopil jsem, že tohle je otázka života nebo smrti a že musím dodržovat rady, které dostávám. Rozhodně se nebudu snažit překonat Manuelův rekord a stát se nejtěžším mužem světa," dodal.

Uribe za Garzou poslal svou snoubenku Claudii Solis, kterou si hodlá vzít 26. října, se zásilkou kiwi, grapefruitů a hrušek a také s proteinovými doplňky stravy, které mu doporučili jeho lékaři. Pomůže také Garzovi sehnat kolečky opatřenou, kovovou postel podobnou té, kterou má on sám. "Mluvil jsem s ním a opravdu mu chci pomoct, podělit se s ním o svoje zkušenosti," říká Uribe.
Garza, který pracoval jako šéfkuchař, byl prý vždycky obézní, což připisuje své zálibě v nezdravé a mastné stravě. Jeho stav se ale drasticky zhoršil před devíti měsíci, kdy mu zemřeli během 13 dní oba rodiče a Garza se propadl do nekonečného cyklu depresí a přejídání. Z postele nedokáže vstát poslední čtyři měsíce, takže se k němu přestěhovala jedna z jeho sester, aby se o něj starala.