Jaký pán, takový pes! Proč mají obézní lidé zvířecí mazlíčky s nadváhou?

19. ledna  2019 
 06:00

Už i váš domácí mazlíček viditelně tloustne? Zaměřte se nejen na svůj jídelníček, ale i krmení svého psa nebo kočky. Žijte aktivní život, choďte se svými mazlíčky na procházky a hrajte si s nimi. Jejich fyzická kondice je totiž často odrazem té vaší. Faktory ovlivňující obezitu se ale podle mnoha výzkumů týkají nejen stravy a pohybu, ale i genů, antibiotik a životního prostředí.

Téměř dvě miliardy lidí na světě mají nadváhu. Z nich je více než šest set padesát milionů lidí obezních, což odpovídá třinácti procentům z celé populace. Od roku 1975 se hodnoty ztrojnásobily. Vzrostl ale i počet obézních dětí, kterých je ve věku do pěti let celých jednačtyřicet milionů!

Přitom pokud má nadváhu majitel pejska, dost pravděpodobně jí trpí i jeho zvířecí kamarád. Pětiletý kokršpaněl Borris vážil dvojnásobek své doporučené váhy, proto ho jeho páníček zapsal do programu, který pomáhá hubnout nejen obézním psům, ale i kočkám. Při váze osmadvacet kilogramů museli Borrise do auta zvedat dva muži, trápila ho artritida v jedné noze a těžce se mu dýchalo.

Díky šestiměsíčnímu režimu stravování a cvičení zhubnul Borris o sedm kilo a byl korunován i vítězem jedné psí soutěže. Obezitou ale bohužel trpí dvaadvacet až čtyřiačtyřicet procent domácích zvířat a jejich počet stále stoupá. Majitelé zvířat je totiž často krmí vlastní stravou, velkým množstvím pamlsků a jsou příliš líní s nimi chodit na delší procházky.

Za obezitou lidí a zvířat mohou stát geny i antibiotika

U některých psů plemene labradora našli vědci mutaci genu POMC, která zvyšovala jejich chuť k jídlu. Tito psi zpravidla vážili o dva kilogramy více než jejich zdraví vrstevníci. U lidí má vliv na přibírání ze čtyřiceti až pětasedmdesáti procent dědičnost, ale obezita způsobená pouze genem POMC je vzácná. Vyskytla se u méně než padesáti lidí po celém světě, i když pravděpodobně existuje spousta nediagnostikovaných případů.

Autor: istock.com

Další z diskutabilních příčin obezity má původ u hospodářských zvířat, kterým jsou podávána antibiotika, aby jim zvýšila hmotnost při nižším příjmu potravy. Velká Británie jejich používání razantně snížila, a v Evropě jsou stimulanty růstu dokonce zakázány. A je otázkou, zda právě antibiotika podávaná zvířatům nejsou sekundárně jednou z příčin lidské obezity.

Odpověď se nachází ve vašem střevě. Pokus na myších, kdy se mikroby z obézních, ale i zdravých jedinců aplikovaly do myších organismů, potvrdil, že nerovnováha v mikrobiomu vede nejen k obezitě, ale také syndromu dráždivého tračníku, celiakii a diabetu 2. typu.

Tato nerovnováha je spojována se silnými sladidly, přídavnými látkami a emulgátory, které se běžně vyskytují u mnoha zpracovaných potravin a způsobují nižší bakteriální rozmanitost ve střevech. Nárůst hmotnosti byl zaznamenán u mnoha případů, kdy byla podávána antibiotika do šesti měsíců po narození člověka.

...
Autor: istock.com

Ne všechna antibiotika jsou ale stejná. Jiná mohou mít dokonce opačný účinek a chuť k jídlu snižovat, proto hned nehledejte souvislost své obezity a antibiotik, která vám předepisuje váš lékař. Výsledky výzkumů jsou navíc i mezi vědci zpochybňovány.

Dalším rizikem jsou chemikálie a světelné záření 

Obezitu u lidí může ovlivňovat i životní prostředí, a to konkrétně spánek a světelné znečištění. Tento fakt potvrdil opět pokus na myších, které byly vystaveny konstantnímu světlu. Následně se u nich zvýšila hladina glukózy i hodnota BMI. Dalším z viníků mohou být také chemikálie nacházející se v plechovkách, tvrdých plastových materiálech a termopapíru. Bohužel je vše často kryto manipulativním marketingem pro posílení prodeje různých výrobků.

I s ohledem na provedené průzkumy hlavní příčinou obezity jsou však stále nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky. A to platí jak u lidí, tak u zvířat. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji