Jen je nechte, ať se nudí! Naučí se toho tak mnohem víc

Náš tip? Divadlo od Albi ze systému Kvído
Foto: Albi
Sdílej na facebooku
8. srpna  2018 
 06:00

Jedna z největších rodičovských obav? Aby se potomek nenudil! Protože takové dítě je poněkud otravné, navíc máme pocit, že ho v takových momentech dostatečně nerozvíjíme. Odborníci mají jasno - jen je nechte, ať si nějakou zábavu najdou sami. Jen jim tu a tam něco podstrčte, abyste mu to přece jen trochu usnadnili. 

Nechceš chodit na fotbal? Tatínek taky chodil, budete moci hrát spolu. Děti často dělají věci spíše proto, aby se zavděčily rodičům, než proto, že by si je samy vybraly. Dejte vašemu potomkovi trochu volnosti a pozorujte, čemu má tendenci věnovat se přirozeně ve chvílích nudy. Sáhne raději po pastelkách nebo po míči?

Pokud dítě necháte volit vlastní zábavu, rozpoznáte, co ho ve skutečnosti baví nebo na co má opravdu talent. Bude se tak rozvíjet směrem, který je mu přirozený a v dospělosti si spíše zvolí povolání, které ho bude bavit.

Život je jednodušší, když někdo dělá veškerá rozhodnutí za vás. Jednou ale i z dětí budou dospělí a nerozvinutá schopnost činit rozhodnutí bude překážkou. Nerozhodní jedinci jsou v podstatě v neustálém stresu, protože každý den nás staví před celou spoustu voleb.

Neorganizujte proto dětem zábavu za každou cenu, lepší je dát jim na výběr z několika možností, aby se musely samy rozhodnout, co budou dělat. Pokud si dítě navykne na to, že mu zábavu neustále organizuje někdo jiný, nenajde si samo vlastní smysluplné koníčky.

Člověk z nudy dokáže vymyslet neskutečné věci

Vzpomeňte si, jak vám pár harampádí u babičky na zahradě bez problému posloužilo ke hře na školu, na prodavačku i na popeláře. Na to, aby byl člověk kreativní, totiž potřebuje čas a tak trochu i nedostatek. A lidé s rozvinutou představivostí a tvořivostí zpravidla najdou lepší uplatnění i na trhu práce.

Tip navíc: Nechat dítě nudit se ve vzduchoprázdnu asi není úplně nejlepší řešení. Ujistěte se proto, aby mělo vždycky po ruce něco, s čím si případně může hrát a není to zrovna chytrý mobil.

Třeba takové vzdělávací hry Kvído od Albi jsou navržené odborníky a přitom dítě opravdu zabaví, takže si ani nevšimne, že se při hře vlastně učí. Koncept zahrnuje i nekolik her pro jednoho hráče,například Hádanky na cesty, které podporují koncentraci, pozornost, paměť, zájem o svět kolem nás, logické uvažování a grafomotoriku nebo Chytré vějíře, které rozvíjí sociální chování a emoční inteligenci, logiku a koncentraci a rozšiřují vědomosti. U nás doma mají velký úsěch i Moje 1. kvízy - sedmiletý syn má v oblíbě Mořský, tříletá dcera Zvířata. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku