Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?

  • Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
    18. ledna  2017 
     06:00

    Když začínáte s nějakou dietou, obvykle vám odborník doporučí, abyste mimo jiné vynechali alkohol a taky sladkosti. Jak to tedy je? Skutečně zabrzdíme hubnoucí proces, když si dopřejeme sklenku vína nebo si dáme malý zákusek po obědě?

  • Cukr a alkohol - postrach diety?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tyhle dvě položky jsou ve světě diet velmi často démonizovány. Samozřejmě cukr a alkohol samy o sobě nejsou moc zdravé. A to z několika důvodů. Cukr může fungovat jako droga, na které si můžete vytvořit závislost, a totéž platí o alkoholu. Navíc můžou trpět játra. Jak říká Lisa Eberly, konzumace alkoholu brzdí mobilizaci mastných kyselin v těle, a dřív než začnete spalovat tuky, musí se oxidovat alkohol, který pak dostane přednost před proteiny, sacharidy a tuky. I proto většina nutričních terapeutů alkohol při hubnutí zakazuje, a to hlavně kvůli tomu, že je obtížné pro játra ho metabolizovat.

  • Striktní zákazy, nebo občasné hřešení povoleno?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Někteří odborníci navrhují odstranit alkohol zcela, jiní vám ho občas povolí, jiní zase zakazují dezerty. Je snad jedno horší než druhé? Pravdou je, že sklenka vína, ačkoli má kalorie a cukr, jich má v průměru méně než standardní dezert. Ovšem jednoznačnou odpověď vám nikdo nedá. A záleží hodně na tom, jaký dezert si vyberete a jaký druh alkoholu vypijete. Jak říká Iva Málková, zakladatelka STOB a bojovnice proti obezitě, důležité je brát v úvahu celkový jídelníček. „Žádná jednotlivá potravina nás rozhodně nezachrání ani nám neublíží, pokud ji nejíme pravidelně mnohokrát za den. Jde tedy vždy o množství a frekvenci konzumování potraviny,“ vysvětluje Iva Málková.

  • Není dort jako dort

    Video se připravuje ...
    Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

    Dále je nutné uvažovat o tom, že není alkohol jako alkohol, a totéž platí o dortu či zákusku. „Pokud bychom si tedy umocňovali pohodu u televize denně nějakou dobrotou, tak lze tolerovat i při hubnutí v rámci dobře sestaveného jídelníčku 2 dl suchého vína, které obsahuje asi 500 kJ. Pokud si však dáme míchaný koktejl, můžeme přijmout až 1000 kJ, a to především ve formě cukru bez nějakého přísunu příznivých živin,“ vysvětluje odbornice. „Zrovna tak dort může být máslový a plný tuku a cukru v porci XXL a může mít 3x tolik energie než kousek tvarohového řezu s tenkým piškotovým těstem a velkou vrstvou tvarohu a ovoce,“ dodává.

  • Zlaté pravidlo: všeho s mírou

    a
    Autor: Hera

    I lékařka Lisa Eberly tvrdí, že nejlepší je dodržování zlatého pravidla: všeho s mírou. „Pití tří sklenek whisky každý den je horší než několik sklenek vína třikrát do týdne. No a pokud si dáte domácí dezert v přiměřené velikosti, tak se taky nic neděje. Samozřejmě tím nemyslíme šest čokoládových sušenek každý večer u televize,“ dodává. Stačí jen o tom přemýšlet. Pokud držíte dietu a chcete raději vyloučit alkohol než sladkosti, pak vaše hubnoucí úsilí rozhodně nezabije čtvereček hořké čokolády nebo půl šálku chia pudinku – to tvrdí nutriční terapeutka Lori Zanini.

  • K trvalým změnám bez zákazů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Iva Málková má na vše podobný názor. „Při hubnutí by se neměla zakazovat žádná potravina. Ani žádný alkohol. Protože změny musí být trvalé, člověk se musí kontrolovat celý život a změna musí být příjemná. Pokud zakážeme oblíbenou potravinu, ať už je to dortík nebo alkohol, bude to brát člověk jako provizorium před návratem k původním návykům, a váhové úbytky tak nebudou nikdy trvalé."

  • Dobrotu ano, ale upravte jídelníček

    Video se připravuje ...
    Jak má vypadat ideální svačina - malé jídlo během dne • VIDEO: Vím, co jím

    Když si nějakou ne příliš vhodnou dobrotu při hubnutí dopřejete, upravte celkový denní jídelníček tak, aby splňoval vámi zvolený příjem s daným poměrem živin. "Pokud si dáte tedy dort, uberte tuk – dejte si například místo tučnějšího masa libové, místo uheráku šunku a místo tučnějšího sýra méně tučný. Cukr můžete ubrat tím, že si neosladíte kávu nebo si dáte místo ovocného jogurtu bílý,“ radí Iva Málková. Nevíte si sami rady? Při sestavování jídelníčku vám může pomoct program Sebekoučink, kde na vás budou mrkat semaforky a můžete ladit tvořivě jídelníček, třeba i s dortem, tak, až se vám časem ukáže místo červené oranžová a za čas i zelená.

     

/
Autor: aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji