Jak zhubnout o pět kilo za měsíc? Přestaňte solit!

  • Jak zhubnout o pět kilo za měsíc? Přestaňte solit!
    27. července  2016 
     06:00

    Víte, kolik je doporučený denní přísun soli pro dospělého člověka? Pět gramů, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Schválně se zamyslete nad tím, kolik soli denně spotřebujete vy. Určitě je to více. A ačkoliv je sůl nad zlato, všeho moc škodí, a tak ve výsledku může být ona tím hlavním viníkem nejen vaší nadváhy, ale i třeba vysokého cholesterolu. 

  • Sůl je i pomocník

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kuchyňská sůl má chemický název chlorid sodný, skládá se tedy ze sodíku a chloru. Ty spolu s dalšími minerálními látkami a stopovými prvky zabezpečují udržení rovnováhy tekutin v těle. A to není všechno – podílejí se na správné funkci nervů a svalů, srdce, ledvin a střev. Sůl používaná v domácnosti je navíc obohacena o jod, jehož nedostatek způsobuje například zhoršení funkce štítné žlázy. Z jídelníčku ji tedy úplně vyloučit nemůžeme. Ale na slané chuti jsme bohužel závislí natolik, že to se solí přeháníme. Místo pomoci pak začíná škodit.
  • Kolik gramů je doporučováno?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Ve spotřebě soli jsme rekordmani. „Průměrně každý z nás sní okolo 13 gramů soli za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky,“ říká Jiří Brát, odborník iniciativy Vím, co jím a piju. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby soli přijímali dospělí denně méně než pět gramů – to je jedna kávová lžička. Kdepak ale na nás se lžičkou, my sůl jíme po lžících!
  • Kdo je na tom hůře?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Čeští muži konzumují 16,6 gramu a ženy 10,5 gramu soli denně. Děti na tom také nejsou dobře – průzkumy jídelníčků těch nejmenších prokázaly, že 80 procent dětí ve věku od 7 do 12 měsíců – ano, čtete správně, jedná se o úplná mrňata – přijímá téměř dvojnásobné množství soli, než by mělo. Tím, že si na slanou chuť zvykají už v batolecím věku, vyžadují ji samozřejmě i v dalších letech. K uspokojení svých chuťových pohárků si pak vybírají raději více slaná jídla.
  • Chcete zhubnout? Nesolte!

    Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné
    Autor: profimedia.cz
    Slané potraviny skrývají ještě jednu záludnost: zvyšují chuť k jídlu a my máme tendenci jíst mnohem větší porce, než bychom měli. Pro uhašení žízně, kterou přesolené jídlo vyvolá, následně často saháme po sladkých nápojích. Takže si nabírání kil ještě pojistíme. A to všechno se s věkem zhoršuje. Jelikož ve stáří klesá schopnost jednotlivé chutě rozeznat, používáme k dochucení jídla soli čím dál víc a její spotřeba dále eskaluje.
  • Sůl zadržuje vodu

    Velkou roli při hubnutí hrají i hormony. Třeba kortizol ukládá tuky, zatímco leptin je spaluje.
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě toho, že zvyšuje chuť k jídlu, tak také nadměrné množství soli zvyšuje zadržování vody v těle. Což se pak ve výsledku může projevit jako přebytečná kila navíc. Často to poznáte i podle otoků končetin, nadměrné množství vody v těle ale může mít za následek také celulitidu. Takže pokud přestanete solit, zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Nicméně za tento problém může i řada jiných faktorů než jen sůl. 

    Více, a to nejen o soli, se dočtete v srpnovém čísle Blesk Zdraví, které je už nyní v prodeji. 

/
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji