Zhubla 57 kilo za 2 roky díky Instagramu, zveřejňovala tam fotky svých jídel

Dvaadvacetiletá Jess dokázala shodit víc než třetinu své původní váhy.
Foto: profimedia.cz
1. srpna  2015 
 06:00

Většina z nás využívá sociální sítě jen ke své zábavě a odreagování. Dvaadvacetiletá Jess Semmens však našla způsob, jak se díky Instagramu zbavit nadváhy. Dva roky tam přidávala fotografie svého jídla a chtěla od lidí, aby jí ho zhodnotili, zda je zdravé. Podařilo se jí díky tomu zhubnout víc než třetinu své váhy.

"Předtím jsem zkoušela asi každou dietu, která se někde objevila, ale nic nezabralo. Myslela jsem si, že už jsem odsouzena k tomu, abych byla obézní," svěřila se dvaadvacetiletá žena z Exeteru v anglickém Devonu.

 

Jess v době, kdy vážila 140 kilo (vlevo). Dnes jí ručička na váze ukazuje číslo 83 a nosí oblečení ve velikosti 40.
Autor: profimedia.cz

"Když jsem ale začala počítat kalorie na telefonu a sdílet fotografie svých jídel, byla jsem překvapená, kolik připomínek a užitečných rad jsem dostala od lidí, kteří mi fandili," dodala Jess, která v té době vážila neuvěřitelných 140 kilo a nosila oblečení v naší konfekční velikosti 54.

 

Jess začala přibírat na váze už v sedmi letech. Po zranění v tělocvičně úplně zanevřela na sport. V patnácti letech už vážila 89 kilo, v devatenácti pak ještě o půl metráku víc.

 

"Nenáviděla jsem to, že už nemůžu dělat svou oblíbenou gymnastiku, začala jsem to zajídat a bez pohybu jsem rychle přibírala. A spolužáci mě kvůli mé obezitě šikanovali. Škola byla mou noční můrou. Styděla jsem se i doma. Kradla jsem jídlo z ledničky a jedla ho potají zavřená v pokoji," popisuje své dětství.

V šestnácti letech se konečně zamilovala. A právě láska často bývá tou nejlepší motivací pro hubnutí. Jenže Jess se příteli líbila taková, jaká byla. Přestala řešit svou postavu, cítila se šťastná. S přítelem si každý večer lehli na gauč před televizi a chroupali chipsy a jiné pochutiny. Každý spořádal vaničku zmrzliny. Za dva a půl roku tak přibrala až na 140 kilo, což nemělo dobrý vliv na její zdraví.

 

Jess se se svými fanoušky pravidelně dělila nejen o fotky svých jídel, ale i o počet přijatých kalorií.
Autor: Instagram/Jess Semmens
"Dostala jsem se do stadia, kdy jsem nezvládala dýchat ani při chůzi, natož se nějak rychleji pohybovat. Styděla jsem se jít s kamarádkami na diskotéku, protože jsem se potila už jen při cestě tam," vzpomíná.

 

V roce 2011 jí lékaři oznámili, že při tomhle způsobu života se nedožije ani 35 let. Rozešla se s přítelem a vrhla se na dietu. Nejdříve vynechala cukry, pak přešla na dietu s nízkým obsahem sacharidů, tedy bez příloh. Zkusila paleodietu, Atkinsonovu dietu, ale nikdy se jí nepodařilo vydržet déle než pár týdnů.

 

V roce 2012 jí ale kamarádka do telefonu stáhla mobilní aplikaci, která jí počítala, kolik má optimálně přijmout a kolik spálit kalorií. Také jí počítala, kolik má čeho jíst. A zabralo to. Dnes jí ručička na váze ukazuje číslo 83 a nosí oblečení ve velikosti 40.

Další věcí, kterou jí přítelkyně doporučila, byly účty na Instagramu, které se věnovaly zdravému hubnutí. "Viděla jsem, že spousta lidí uspěla, a to mě inspirovalo k tomu, že bych se o své hubnutí mohla také podělit," říká Jess, která se dělila nejen o fotky svých jídel a počet snědených kalorií, ale i o to, jak je úspěšná.

 

Brzy začala vytvářet i své vlastní nutričně vyvážené recepty, o které se dělila se svými fanoušky. Těch v té době už měla stovky. Jejich podpora jí dodávala potřebnou sebedůvěru. Za pouhé dva měsíce shodila 19 kilo.

"Začala jsem tedy dokumentovat změny svého těla. Bylo skvělé vidět, jak jsem pokročila. Kdybych nedodržela své zásady, zklamala bych nejen sebe, ale i své fanoušky na sociální síti," dodává mladá žena, která přiznává, že povzbuzující komentáře ji nesmírně motivovaly.

Dvaadvacetiletá Jess dokázala shodit víc než třetinu své původní váhy.
Autor: profimedia.cz

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji