Dva miliony Italů chtějí pizzu na seznam UNESCO. Bojí se zahraničních plagiátů
Italové sesbírali dva miliony podpisů pod petici na zapsání pizzy na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
|
Profimedia.cz
Agentuře APA to sdělil italský zemědělský svaz Coldiretti.
|
Profimedia.cz
Iniciátoři kampaně se domnívají, že tuto „součást národní kultury a italských dějin“ ohrožují zahraniční plagiáty, směrnice Evropské unie a vliv amerických fastfoodových gigantů.
|
Profimedia.cz
Kampaň zahájenou v roce 2014 podporuje i svaz neapolských pekařů pizzy.
|
Profimedia.cz
Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.
|
Profimedia.cz
Původně to byla placka chudých, stala se ale celosvětovým fenoménem. Letos to je 60 let, co byla pizza poprvé prodána jako mražený polotovar.
|
Profimedia.cz
Ten požaduje, aby se pizza pekla z čistě italských přísad, zvláštní pozornost prý musí být věnována kvalitě droždí, rajčat a čerstvosti mozzarely.
|
Profimedia.cz
Zásadní prý je péct pizzu v peci vytápěné dřevem.
|
Shutterstock.com
A to ideálně na 450 stupňů, aby zůstala uprostřed měkká a na okrajích hnědá a křupavá, klidně i trochu připálená, tvrdí neapolští pekaři.
|
iStock.com