Logo magazínu

Připravit vánočního kapra jako profesionál? Nechte si poradit od šéfkuchaře!

12/23
Prohlédnout znovu

Připravit vánočního kapra jako profesionál? Nechte si poradit od šéfkuchaře!

Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Šéfkuchař Lukáš Vrbenský | Alexandr Malachovský
1. Kapra omráčíte klepnutím paličkou nebo válečkem do čela. | Alexandr Malachovský
2. Poté mu nožem propíchněte nerv u ocasu (přibližně v prostředku) nebo propíchněte žábry. | Alexandr Malachovský
3. Šupiny se nejlépe odstraňují lžící rychlými tahy od ocasu směrem k hlavě. | Alexandr Malachovský
4. Při vyvrhování vnitřností nesmíte proříznout žlučník. Maso by se nedalo jíst. Vyhnete se mu tím, že ostrým nožem naříznete břicho jen zhruba 4 centimetry do hloubky. | Alexandr Malachovský
5. Pak rukou vyndáte střeva, jikry, mlíčí, játra se žlučníkem, vzduchový měchýř. „Nebojte se do toho sahnout,“ radí šéfkuchař. Jikry a mlíčí si uschovejte na polévku. | Alexandr Malachovský
6. Na polévku odstraňte i žábry a vydloubněte oči a vše zahoďte. Maso i hlavu dobře očistěte a důkladně omyjte. Nezkazíte si chuť masa a vývar bude pěkně čirý. | Alexandr Malachovský
7. V místě, kde byly žábry, oddělte tělo kapra od hlavy. | Alexandr Malachovský
8. Před filetováním si chyťte kapra do utěrky (i papírové) a jednu dejte pod něj. Nebude vám tolik klouzat. | Alexandr Malachovský
9. Nařízněte hřbet kapra z jedné strany těsně vedle páteře. Pokračujte dalšími řezy hlouběji podél velkých kostí, které vás povedou. Uslyšíte, jak budou malé kůstky křupat. | Alexandr Malachovský
10. Oddělte přebytečné ploutvičky a tvrdé části a filet je hotový. | Alexandr Malachovský
11. Teď už jej stačí jen obalit a osmažit. „Osvědčilo se mi vynechat při obalování mouku. Radši ho obalím ve dvojité vrstvě vajíčka a strouhanky,“ radí Vrbovský. | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Šéfkuchař Lukáš Vrbenský | Alexandr Malachovský
Šéfkuchař Lukáš Vrbenský | Alexandr Malachovský

Pirátský šéf zakotvil u rybníka v Kyjích: Hřibova vila za 25 milionů! …a nařčení z papalášství

Czadernová, Svoboda či Etzler: Prvňáčci slavných vyrazili do lavic!

Jak zvládnout začátek školního roku? Dětský psycholog pro Blesk: Děti jsou flexibilní, ale...

Audit k bitcoinové kauze: Ukázal na klíčovou osobu! A Blažek o „špinavosti“ daru věděl

SOS SMS do Blesku! Dáda Patrasová: Felix je ďábel!

Děsivá bouřka v řeckém ostrovním ráji: Češi trčeli 9 hodin na narvaném letišti, 20 tisíc blesků!