Logo magazínu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

2/6
Prohlédnout znovu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

Noha holubinky mandlové má válcovitý tvar, směrem k zemi se zužuje a jsou na ní podélné vrásky. | Profimedia
V České republice roste na 150 druhů holubinek a většina je jedlá. Mezi nejoblíbenější patří právě holubinka mandlová. | Jan Kneifl
Holubinka mandlová má masitý, pevný, narůžovělý až nahnědlý klobouk. Pod ním spatříte vysoké a husté lupeny, které jsou na dotyk křehké. | Jan Kneifl
Méně zkušení hobaři si mohou mandlovku poplést s nejedlou holubinkou krvavou. | iStock
Nejedlá holubinka krvavá má ale nápadně načervenalou nohu. Do této barvy jde i klobouk, který může být až krvavě červený, pouze starší houby blednou. | Jan Kneifl
Mandlovce se podobá i nejedlá holubinka brunátná. Tu ale spolehlivě rozeznáte čichem – má totiž pryskyřičnou vůni. | Jan Kneifl

Konečná, Macinka a Šlachta v debatě Blesku: Jasný vzkaz Pavlovi! A kritika „pětidemoličního gangu“

Trumpovy trapasy u krále Karla III.: Poplácávání i narážky na Harryho. Co pokazila Melania?

Kamčatku zasáhlo další silné zemětřesení: Úřady varují před tsunami v USA

Auto na Kroměřížsku se zřítilo z dálničního mostu: Řidič nehodu nepřežil

Policie našla v opuštěném autě dvě podchlazené a promočené děti: Po rodičích nebylo ani stopy!

Obrovský smutek u Vojenské policie: Honza svou bitvu prohrál