Logo magazínu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

2/6
Prohlédnout znovu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

Noha holubinky mandlové má válcovitý tvar, směrem k zemi se zužuje a jsou na ní podélné vrásky. | Profimedia
V České republice roste na 150 druhů holubinek a většina je jedlá. Mezi nejoblíbenější patří právě holubinka mandlová. | Jan Kneifl
Holubinka mandlová má masitý, pevný, narůžovělý až nahnědlý klobouk. Pod ním spatříte vysoké a husté lupeny, které jsou na dotyk křehké. | Jan Kneifl
Méně zkušení hobaři si mohou mandlovku poplést s nejedlou holubinkou krvavou. | iStock
Nejedlá holubinka krvavá má ale nápadně načervenalou nohu. Do této barvy jde i klobouk, který může být až krvavě červený, pouze starší houby blednou. | Jan Kneifl
Mandlovce se podobá i nejedlá holubinka brunátná. Tu ale spolehlivě rozeznáte čichem – má totiž pryskyřičnou vůni. | Jan Kneifl

Zeman znovu v nemocnici! V Motole ho čeká další vyšetření! A dojemná slova díků

7 měsíců po smrti Aničky Slováčkové (†29): Rozdělili dědictví za 24 milionů!

Policejní razie v pražském sídle VZP! Zadrželi 19 lidí

Záchranář Dvořák po smrtelné nehodě: Člověka zabila vrtule helikoptéry! Jak se chovat?

Anna bojovala hodiny o život: Mrtvice v 11 letech! Jaké příznaky se podcenily?

Kamila Nývltová štěstím bez sebe: Po tajné svatbě dvojčata!