Logo magazínu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

2/6
Prohlédnout znovu

Holubinka mandlová: Delikatesa, kterou houbaři milují. Jak ji bezpečně poznat?

Noha holubinky mandlové má válcovitý tvar, směrem k zemi se zužuje a jsou na ní podélné vrásky. | Profimedia
V České republice roste na 150 druhů holubinek a většina je jedlá. Mezi nejoblíbenější patří právě holubinka mandlová. | Jan Kneifl
Holubinka mandlová má masitý, pevný, narůžovělý až nahnědlý klobouk. Pod ním spatříte vysoké a husté lupeny, které jsou na dotyk křehké. | Jan Kneifl
Méně zkušení hobaři si mohou mandlovku poplést s nejedlou holubinkou krvavou. | iStock
Nejedlá holubinka krvavá má ale nápadně načervenalou nohu. Do této barvy jde i klobouk, který může být až krvavě červený, pouze starší houby blednou. | Jan Kneifl
Mandlovce se podobá i nejedlá holubinka brunátná. Tu ale spolehlivě rozeznáte čichem – má totiž pryskyřičnou vůni. | Jan Kneifl

Rozčarovaná Ivana (64) po dovolené s CK Blue Style: Vypuštěné bazény, jen studená sprcha a směšné odškodné!

Zchudlý milionář Kokta otevřeně: Jak přišel rázem o všechny peníze! A o chybě s kreditkou

Expertka o dětském násilí v Česku: Proč se z dětí stávají „vraždící monstra“?

Na chorvatské pláži ležela mrtvola: Nebožtíka nechali hodiny na slunci! Pak přinesli rakev

Tereza Hlůšková, která seděla v Pákistánu za pašování drog, exkluzivně: V září porodím syna Viktora

V rybníce je aligátor! Odchytová služba Praha řeší v létě kuriózní případy