Logo magazínu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

1/12
Prohlédnout znovu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

Klobouk hřibu koloděje může mít mnoho odstínů od hnědé až po žlutobéžovou. Na noze má typickou červenohnědou síťku. | iStock
Hřib koloděj | Jaroslav Malý
Pod kloboukem hřibu koloděje spatříte žluté nebo žlutozelené rourky, které jsou uvnitř zbarvené do oranžové až červené barvy. | iStock
Pokud hřib koloděj rozříznete, zbarví se do modrozelena. | iStock
Jedlý hřib kovář je na rozdíl od koloděje typicky pouze lesní houba. | iStock
Jedlý, ale ne moc chutný hřib siný je celý zbarven do světle žluté. | iStock
Hřib siný se po rozříznutí nebo otlačení zbarvuje do sytě modré. | iStock
Hřib modračka raději nejezte - kumuluje v sobě totiž arzen. | Miroslav Rudolf
Při otlačení nebo rozkrojení jde hřib modračka do tmavě modré až černé. | Miroslav Rudolf
Jedovatý hřib satan má bělavý nebo našedlý klobouk. | Profimedia
Klobouk jedovatého hřibu Le Galové bývá často rozpraskaný. | Josef Kadeřávek
Nejedlý hřib kříšť má citronově žluté rourky a hořkou chuť. | iStock

Hejtmanka Vildumetzová „na životní křižovatce“: Konec kvůli krachu manželství?!

Překvapivá slova Dády Patrasové (69): Rozporuje dědictví po Aničce (†29)! I majetek...

Duka (†82) bojoval o život do poslední chvíle. Proč nešel dřív do církevního důchodu?

Velký čtenářský průzkum: Řekněte nám, co vás baví na Blesku!

„Pach mrtvoly ze sebe nesmyjete celé dny,“ vzpomíná legenda pražské kriminálky, emeritní major Hyhlík

Sedm mrtvých po nehodě letadla v Kentucky: Stroj explodoval a hořící zabíjel i na zemi