23:15
27. 2. 2021
!

A na závěr dnešního dne je tu přehled dění kolem koronaviru:

  • Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku překročil 20.000, ve vážném stavu je v nemocnicích dál přes 1500 pacientů. V pátek přibylo 14.676 případů nákazy, téměř o 3400 víc než před týdnem a zhruba stejně jako ve čtvrtek.
  • Dál se zvyšuje počet aktuálně nakažených, nadále jich je nejvíc od počátku epidemie loni v březnu. Celkem se od začátku epidemie v České republice nakazilo 1,227.595 lidí, většina měla mírný průběh nemoci. S koronavirem se nyní potýká 143.379 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
  • Zatížení nemocnic zůstává vysoké. Hospitalizovaných bylo k pátku 7266 pacientů s covidem-19, nad sedmi tisíci je počet posledních pět dnů. Pacientů ve vážném stavu je rekordních víc než 1500 v posledních dvou dnech, k pátku počet klesl zhruba o 40 na 1507.
  • Nová omezení pro pohyb lidí, školy a obchody, která v pátek s platností od pondělka schválila vláda, považují zástupci krajů za potřebná. Odboráři nebo ministr školství ale poukázali na jen mírné restrikce pro průmyslové firmy.
  • Část opozičních stran se ohradila proti tvrzením premiéra Andreje Babiše (ANO), který v pátek po večerním jednání vlády uvedl, že opozice nepřichází s konkrétními návrhy řešení koronavirové pandemie. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové premiér dává přednost lžím před férovostí. Některá opatření, jež budou platit od pondělí, považuje šéf ODS Petr Fiala za absurdní, polovičatá a nespravedlivá. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) premiéra kritizovali za svalování viny na druhé a vymlouvání se.
  • Pro návrat žáků a studentů do škol je nutné udělat maximum, jakmile to epidemická situace dovolí, a to i za cenu přísnějších opatření například v průmyslu. Ministr školství Robert Plaga (ANO) to uvedl v souvislosti s tím, že vláda od pondělka uzavře školy, mateřské školy i dětské skupiny. Oslovení ředitelé škol a odboráři krok vlády vítají.
  • Do České republiky dnes dorazila první zásilka antigenních testů, které jsou určeny pro testování žáků ve školách. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. Více než milion testů zatím hasiči převezli do skladu ve Svojšicích, s jejich distribucí se počítá, až bude návrat dětí do škol aktuální. Společnost Tardigrad International Consulting má celkem dodat 3,6 milionu testů, v ČR by měly být do poloviny března.
  • Svaz průmyslu a dopravy ČR si uvědomuje, že koronavirová situace v Česku je vážná. Průmysl ale jen tak zastavit nejde, firmy by přišly o zakázky a musely by propouštět. Řekl to dnes prezident svazu Jaroslav Hanák. Průmyslové firmy podle něj dělají maximum pro to, aby své zaměstnance ochránily. Zavedly principy Chytré karantény, trasují, testují, uvedl.
  • Řada společností testuje zaměstnance na koronavirus už nyní, jejich počet dál naroste od začátku března, kdy budou moci provádět testy bez zdravotníků. Dnes to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Plošné testování ve firmách začne v pondělí. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. Po první dobrovolné fázi bude později systém povinný.
  • Většina lyžařských areálů podle Asociace horských středisek (AHS) letošní sezonu vzdává. Pokud by mohly ještě ve druhé polovině spustit provoz, budou to jen osamocení provozovatelé ve velmi nízkém počtu. Ztráty lze pouze odhadovat, ale vzhledem k tomu, že zima byla na sníh i počasí příznivá, řadila by se letošní sezona k vydařenějším. Tržby v takovém případě dosahují obvykle zhruba tří až čtyř miliard korun. Kompenzace pomohou jen částečně pokrýt náklady. Provozovatele zimních středisek tak čeká těžké období, které část z nich nemusí přežít. Řekl to ředitel AHS Libor Knot.
  • Autoservisy mohou i přes zpřísnění vládních restrikcí proti pandemii koronaviru dále fungovat, zákazníci ale nesmí do provozovny, veškerou komunikaci je nutné uskutečnit venku. S odkazem na informace od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) to dnes uvedl Svaz dovozců automobilů.
  • Dopravci k dalšímu omezení spojů kvůli vládním omezením zatím nepřistoupili, ale nevylučují ho. Nedělní spoje pojedou normálně, dál se uvidí podle poptávky na začátku týdne. Vláda od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.
22:44
27. 2. 2021
!

Vatikánský velvyslanec v Iráku, který připravuje březnovou návštěvu papeže Františka v této blízkovýchodní zemi, onemocněl covidem-19.

Arcibiskup Mitja Leskovar, který má prý pouze mírné symptomy, byl klíčovou osobou při přípravě papežovy cesty. Dnes agentuře Reuters oznámil, že i přes jeho nákazu se s návštěvou stále počítá. Papež je v Iráku očekáván od 5. do 8. března. Leskovar řekl, že je spolu s několika dalšími členy personálu nunciatury v izolaci. „Papežův program to neovlivní, bude to podle plánu,“ sdělil arcibiskup. Půjde o vůbec první papežskou cestu do Iráku.

22:22
27. 2. 2021
!

Sputnik V je účinný i proti mutacím?

Ruská vakcína Sputnik V vykazuje při opětovném očkování účinnost i proti mutacím koronaviru. S odvoláním na ruské vědce to dnes oznámila agentura Reuters. Podle jejích zdrojů účinnost vakcíny prokazují dosud provedené testy.

Reuters píše, že prezident Vladimir Putin v lednu nařídil, aby byla do 15. března prověřena účinnost v Rusku vyráběných vakcín proti variantám koronaviru, které se šíří ve světě. „Nedávná studie ruského Gamalejova střediska prokázala, že opakované očkování Sputnikem V dobře chrání proti mutacím nového koronaviru, a to včetně té z Británie a Jihoafrické republiky,“ citoval Reuters Denise Logunova, který je zástupce ředitele tohoto pracoviště, kde byla vakcína Sputnik V vyvinuta.

Výsledky studie mají být v blízké době zveřejněny, dnešní oznámení Logunova je první, které naznačuje účinnost ruské vakcíny proti obávaným variantám. Žádné další podrobnosti nejsou zatím známy.

21:51
27. 2. 2021
!

Problém s hromaděním vakcíny AstraZeneca ve skladech nemá zdaleka jen Česko

Zemím EU se ve skladech hromadí vakcína od AstraZenecy, nevyužitá mimo jiné kvůli odmítání veřejností, napsal dnes list Financial Times (FT).

Například Francie do pátku zužitkovala 16 procent z 1,1 milionu dávek vakcíny, která se musí aplikovat dvakrát. První dodávku Paříž obdržela na začátku února. Německo do čtvrtka vyočkovalo něco málo přes pětinu z 1,45 milionu dávek preparátu. Zhruba stejné množství vakcíny využila Itálie, jež dostala přes milion dávek. Španělsko do pátku použilo jednu třetinu z 808.000 dávek.

S podobným problémem se potýká i Česká republika. Deník N v pondělí napsal, že ve skladech po republice leží 120.000 dávek očkovacích látek. V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl, že ve skladech žádné dodávky neleží a jsou rozvezeny do krajů.

Někteří evropští lídři v uplynulých dnech očkovací látku společnosti AstraZeneca hájili. Představitel francouzského ministerstva zdravotnictví dokonce vyzval ke „společné rehabilitační kampani“. Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že aplikaci vakcíny nyní zpožďuje to, že ji lidé odmítají. Ve čtvrtečním rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung ostatní vyzvala, aby měli otevřenou mysl. „Všechny kompetentní úřady nám říkají, že tomuto přípravku můžeme věřit,“ řekla.

21:39
27. 2. 2021
!

Kultura skomírá, divadla jsou zavřená. „Zaposlouchejte se do unikátního multižánrového koncertu z Národního divadla a zkraťte si tak čekání na restart živé kulturní scény,“ láká dnes Národní divadlo na koncert Národ sobě - kultura tobě. S Orchestrem Národního divadla vystoupila již skupina Chinaski, zahrála i kapela Lucie.

V první části programu vystoupili také Michal Prokop, Vojtěch Dyk, Kapitán Demo, Václav Neckář, The Atavists nebo houslista Pavel Šporcl za doprovodu beatboxu. Bára Poláková si do svého čísla pozvala několik divadelních hereček, které si společně s ní zazpívaly ze šaten a schodiště divadla její píseň Nafrněná.

Mluvčí instituce Tomáš Staněk v předstihu zdůraznil, že akce respektuje všechna platná koronavirová opatření. Jednotlivé lokace jsou dezinfikované a stavebně oddělené, umělci se na nich průběžně střídají a všichni před příchodem absolvovali měření teploty. Šatny mají oddělené a v zákulisí všichni nosí ochranné pomůcky.

21:09
27. 2. 2021
!

Exministryně Kateřina Valachová se v pátek ve Sněmovně neubránila slzám, když četla dopis s příběhem Marcelky, která zemřela na covid. Více čtěte ZDE.

Blesk Zprávám poslankyně ČSSD nyní řekla: „Samozřejmě že to člověka emočně přemůže. Ta atmosféra, která byla v pátek ve Sněmovně, byla pro mě neuvěřitelná. Těch dopisů dostávám spousty. Naštěstí ne všechny jsou takto tragické, ale ti poslanci si musejí uvědomit, že jsou tady prostě tragické případy.“

Video Exministryně Valachová: Slzy ve Sněmovně a nalomený hlas. Kvůli ženě, které zemřela sestra na covid - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...
20:44
27. 2. 2021
!

Primář urologie z Krajské nemocnice Liberec a předseda KVV ČSSD Libereckého kraje, doktor Jan Mečl, na předsednictvu sociálních demokratů podpořil uzavření fabrik, po kterém ČSSD nyní volá. Přidal navíc graf, který ukazuje, kde se loni v říjnu nejvíce šířila nákaza covidem-19. Pracoviště v něm následují školy.

20:38
27. 2. 2021
!

„Kdo vlastní nebo řídí firmu, pojďme testovat a udělat naše provozy bezpečné (pokud už to dávno nemáte nastavené). Pomůžeme tím školám, nemocnicím a všem. Není třeba čekat na stát, testy jsou, dá se to vymyslet. Díky všem, kdo jdou příkladem!“ vzkázal Pavel Řehák, manažer a předseda představenstva společnosti Direct, který v březnu loňského roku se svými propočty a modely radil vládě a pomáhal změnit vnímání epidemie a hrozby covidu.

20:27
27. 2. 2021
!

Testy na covid by měly být povinné pro první skupinu podniků od 8. března, zřejmě pro větší firmy, uvedl dnes vicepremiér Karel Havlíček. Pro menší začne povinnost později.

20:21
27. 2. 2021
!

Na omezení pohybu mezi okresy bude dohlížet 26.000 policistů. Budou na všech hlavních tazích včetně dálnic, kontroly mají být namátkové, uvedla ČT.

Kvůli kontrolám dnes mělo vedení policie poradu. Policejní prezident Jan Švejdar se na ní formou videokonference domlouval se všemi krajskými policejními řediteli, kde a jak budou hlídky od pondělí fungovat, uvedla ČT. „Není proveditelné, abychom fyzicky uzavřeli všechny komunikace mezi okresy. Nicméně hlídky budou rozmístěny tak, abychom dosáhli účelu opatření a bylo v co nejmenší míře obcházeno,“ řekl Švejdar ČT.

Zobrazit celý online