23:30
2. 2. 2021

Nejdůležitější události za úterý ze světa:

  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde hájila jako "správnou" unijní očkovací strategii, která kvůli pomalému tempu čelí rostoucí kritice.
  • Španělsko v lednu zaznamenalo nejvyšší počet nakažených koronavirem za jediný měsíc.
  • Pendleři dojíždějící kvůli zaměstnání do Rakouska budou mít napříště stejně jako ostatní přijíždějící povinnost se předem registrovat a rovněž budou muset předkládat jednou za týden negativní antigenní nebo PCR test na koronavirus, ne starší než sedm dní.
  • Slovensko letos v lednu zaznamenalo více úmrtí na onemocnění covid-19 než za celý rok 2020, kdy epidemie v zemi propukla. Vyplývá to z údajů slovenského národního centra zdravotnických informací.
  • Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo 6114 nových nákaz koronavirem, čímž se jejich celkový počet od začátku pandemie zvýšil na 2,228 085.
  • Účinnost ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou dnes vydal odborný časopis Lancet.
  • Společnost Pfizer zahájila studii, která má ověřit, zda by podání třetí dávky její vakcíny mohlo rozšířit ochranu před onemocněním covidem-19.
  • Prezident organizačního výboru Joširo Mori nepochybuje o tom, že se olympijské hry v Tokiu letos v létě uskuteční.
  • Ve věku 100 let dnes zemřel britský veterán druhé světové války Tom Moore, který se proslavil charitativní sbírkou na podporu zdravotnického systému.
23:29
2. 2. 2021

Dnešní online přenos je u konce. Zde je přehled nejdůležitějších událostí za úterý z Česka:

  • Loni v ČR zemřelo téměř o 17 000 lidí víc než v roce 2019, jde zhruba o patnáctiprocentní nárůst. Podle ČSÚ je tak výrazná meziroční změna v historii po roce 1950 zcela výjimečná.
  • V pondělí přibylo v ČR 7117 potvrzených případů nemoci covid-19, o 152 více než před týdnem. V nemocnicích bylo v pondělí s koronavirem 5854 pacientů, to je zhruba o 400 více než v neděli.
  • Index protiepidemického systému PES pro dnešek zůstává na pondělních 73 bodech. Všechny čtyři hodnocené ukazatele se mírně zlepšily, reprodukční číslo ale druhý den v řadě zůstává těsně nad 1,0.
  • První vakcíny proti covidu-19 by firma AstraZeneca měla začít do České republiky dodávat od příštího pondělí 8. února.
  • Sdružení praktických lékařů se ohradilo proti omezení možnosti očkovat už v současné době v jejich ordinacích, které umožnily některé regiony.
  • Do karantény kvůli koronaviru šlo za 11 měsíců epidemie v Česku 421 300 lidí. Téměř pětina z nich do ní zamířila letos v lednu, a to přes 76 800. Lednový počet byl zatím druhý nejvyšší.
  • Označit pohraniční horské oblasti ČR za rizikové z hlediska šíření koronaviru z důvodu turistického ruchu je podle Asociace horských středisek scestné a zavádějící. Reagovala na tiskovou zprávu ministerstva zdravotnictví, podle níž je na horách vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech.
  • Pátou linku na výrobu roušek a respirátorů z Tchaj-wanu, která na rozdíl od předchozích bude darem vlády vládě, převezme Technický a zkušební ústav stavební (TZÚS).
23:01
2. 2. 2021

Americké akcie dnes opět posílily, k jejich růstu přispěl optimismus ohledně vývoje jednání o nových opatřeních na podporu ekonomiky Spojených států. Náladu na trhu podpořila rovněž zpráva o tom, že počet nových případů nemoci covid-19 v USA se již třetí týden za sebou snížil, napsala agentura Reuters.

Americké akcie dnes opět posílily, k jejich růstu přispěl optimismus ohledně vývoje jednání o nových opatřeních na podporu ekonomiky Spojených států.
22:45
2. 2. 2021

Irsko za posledních 24 hodin zaznamenalo 101 úmrtí lidí s covidem-19. To je dosud nejvyšší denní přírůstek, informovala dnes agentura Reuters. V zemi se 4,9 miliony obyvatel již s covidem-19 zemřelo 3418 lidí. Nákaza koronavirem se prokázala u více než 198 000 lidí.

Irsko se nyní potýká se třetí vlnou epidemie. Denní počty zemřelých, které ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje, nemusí obsahovat jen zemřelé za poslední den. V aktuálním čísle jsou zahrnuta i později hlášená úmrtí, například z konce ledna.

Koronavirus v Irsku
22:24
2. 2. 2021

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes večer uspořádal setkání evropských výrobců vakcín proti nemoci covid-19. Společně hledali řešení, jak urychlit výrobu a zvýšit objemy dodávek pro evropský trh, napsala agentura AFP s odvoláním na prezidentský úřad.

Většina evropských zemí se v tuto chvíli potýká s nedostatkem přípravků pro očkování, výrobci vakcín mají z různých důvodů zpoždění v dodávkách. Například francouzská Sanofi již dříve nabídla své laboratoře pro výrobu vakcíny firmy BioNTech, německý farmaceutický gigant Bayer chce spolupracovat s biotechnologickou firmou CureVac. Obvykle trvá transfer technologií více než 18 měsíců, politici a výrobci se teď snaží najít cestu, jak tento proces urychlit, píše AFP.

Francouzský prezident Emmanuel Macron.
21:58
2. 2. 2021

Bývalý ministr zdravotnictví a Babišův poradce Roman Prymula se domnívá, že protilátkové léky jsou nyní jedinou opravdu účinnou metodou, jak nemoc covid-19 léčit. Podle něj existují studie, které mluví o účinnosti 80 procent i více, řekl dnes ČTK.

Preparát od Eli Lilly se podle Prymuly podává lidem, kteří už kvůli covidu-19 byli hospitalizováni a hrozí jim, že budou mít závažný průběh a budou potřebovat podporu dýchání. Pak by s účinností 80 procent měl zajistit, že člověk neskončí například na plicním ventilátoru.

Přípravek od americké firmy Regeneron obsahuje kombinaci dvou protilátek, které mají zajistit, aby virus v těle nezmutoval. Je určen pro lidi, u kterých byla při testu na covid-19 právě zjištěna pozitivita. „Vede s vysokou účinností k tomu, že ten člověk by neměl být hospitalizován,“ uvedl Prymula. Vhodný by byl například pro pacienty, kteří mají přidružená onemocnění, která by mohla průběh nemoci covid-19 zkomplikovat.

21:23
2. 2. 2021

Většina opatření proti covidu-19, která nyní v Nizozemsku platí, se prodlouží přinejmenším do 2. března. Oznámil to dnes podle agentury AFP premiér Mark Rutte. Nizozemská média v uplynulých dnech spekulovala, že by se mohl zrušit aspoň zákaz nočního vycházení. Podle Rutteho se na tom ale zatím vláda neshodla.

21:00
2. 2. 2021

Do Česka podle premiéra Andreje Babiše (ANO) míří dodávka experimentálních protilátkových léků od společnosti Eli Lilly. Ty vychvaloval při své nákaze i exprezident USA Donald Trump. Předseda vlády to uvedl na twitteru. 

20:37
2. 2. 2021

Na internetovém tržišti eBay je nyní zhruba 7000 českých prodejců. V loňském roce jich přibylo 26 procent. Prodali více než milion výrobků zákazníkům po celém světě. Pandemie koronaviru loni změnila preference nakupujících, v Česku například výrazně vzrostl zájem o automobilové díly nebo větráky a klimatizace, uvedla dnes firma.

20:21
2. 2. 2021

Francouzský zdravotnický úřad (HAS) dnes doporučil nepodávat vakcínu proti covidu-19 od farmaceutické společnosti AstraZeneca lidem starším 65 let. Není podle něj totiž k dispozici dostatek dat o účinnosti látky v této věkové skupině. Vakcinaci seniorů tímto přípravkem nedoporučili například už i v Německu, Rakousku či Švédsku, nově s k těmto zemím připojila také Malta.

Vakcína AstraZeneca Vakcína AstraZeneca Vakcína AstraZeneca
Zobrazit celý online