22:31
23. 1. 2021

Dnešní online přenos je u konce. Podívejme se, co nejdůležitějšího se odehrálo v sobotu v Česku:

  • V pátek přibylo v Česku 8423 potvrzených případů koronaviru, více než předchozí dva dny. Ve srovnání s minulým pátkem je to ale pokles o 860 případů.
  • Index protiepidemického rizika PES klesl o čtyři body na 69 bodů. Důvodem je zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených koronavirem mezi seniory.
  • Pro Českou republiku se v příštích týdnech sníží dodávka vakcín proti nemoci covid-19. Po absolvování druhého kola očkování to novinářům v Brně řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
  • Několik restaurací po České republice dnes otevřelo na protest proti vládním nařízením. Stoupenci iniciativy Chcípl PES ve svých podnicích nabízeli k podpisu petiční archy.
  • Za naprosto nesmyslné označil nové podmínky pro provoz divadel ředitel ostravského Národního divadla moravskoslezského (NDM) Jiří Nekvasil.
  • Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) byla na Nový rok v místní nemocnici přednostně očkována proti novému koronaviru. Na vakcínu ale tehdy měli nárok jen zdravotníci.

Nejdůležitější události za sobotu ze světa:

  • Německo oznámilo 16 417 nově potvrzených případů koronaviru za den. V souvislosti s covidem-19 tam za stejné období zemřelo 879 lidí.
  • Počet úmrtí spojených s koronavirem SARS-CoV-2 v Japonsku stále zrychluje, celkem již podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo více než 5000 lidí.
  • Norská metropole Oslo a okolní oblasti ode dneška výrazně zpřísňují opatření kvůli šíření nové, nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Británii.
  • Bavorský zemský okres Cham vytvoří dvě dodatečné testovací stanice přímo na hranici s Českou republikou.
21:49
23. 1. 2021

Španělský náčelník generálního štábu Miguel Angel Villarroya dnes rezignoval na svou funkci kvůli obviněním, že se nechal naočkovat proti covidu-19 dřív, než na něj přijde řada. I ve Španělsku přitom mají vakcínu přednostně dostat například senioři.

Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová vyzvala Villarroyu k vysvětlení záležitosti poté, co média v pátek informovala, že už byl očkován. V dnešním prohlášení k rezignaci generála ministerstvo obrany naznačilo, že šéf armády už vakcínu skutečně dostal. Villarroya podle ministerstva „neměl v úmyslu využít neospravedlnitelných výhod“, což ale „poškodilo obraz ozbrojených sil a zpochybnilo čest generála“.

21:31
23. 1. 2021

Takhle vypadal první den lockdownu v Hongkongu.

21:00
23. 1. 2021

Na horách v Turecku se přes resktrikce a šíření koronaviru dál lyžuje.

20:40
23. 1. 2021

V New Yorku pokračuje očkování seniorů proti koronaviru.

20:27
23. 1. 2021

Takhle to v době koronaviru vypadá v ulicích portugalské metropole Lisabon.

20:08
23. 1. 2021

Kanadská policie přitvrdila, kontroluje dodržování restrikcí, kvůli jejich porušování už několik lidí i zadržela.

19:44
23. 1. 2021

Očkovat proti nemoci covid-19 by se nechalo 58 procent lidí, a to hlavně kvůli strachu o zdraví nejbližších. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zhruba čtvrtina oslovených by si vakcínu aplikovat nenechala většinou proto, že jí nedůvěřuje. Procento respondentů už injekci dostalo. Zastánců očkování podle ČT přibylo.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vyšší zájem označil za dobrou změnu. „Je to změna k lepšímu. Blížíme se minimu 60 procent. Chtěl bych, abychom se dostali k číslu kolem 70 procent,“ řekl ministr ČT.

19:30
23. 1. 2021

Na protest proti vládním nařízením dnes odpoledne otevřel bar Tátův obývák v Rokytnici v Orlických horách na Rychnovsku. Jeho provozovatelé patří mezi čelné představitele iniciativy Chcípl PES, která k dnešnímu protestnímu otevření hospod vyzvala. „Po 18:00 u nás bylo asi 20 lidí, kteří v baru jako protestním místě protestovali,“ řekl ČTK provozovatel podniku Jakub Vavřička.

19:13
23. 1. 2021

Německé úřady poslaly berlínskou nemocnici do karantény a nepřijímají nové pacienty. Stalo se tak poté, co bylo 20 pacientů a zaměstnanců nemocnice pozitivně testováno na novou mutaci koronaviru, která se poprvé objevila ve Velké Británii. Uvedli v sobotu úředníci.

Zobrazit celý online