22:30
17. 1. 2021

Tady je stručný souhrn toho, co přinesla neděle:

  • V úterý se mohou otevřít papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. V pondělí to projedná vláda.
  • O přesunu do čtvrtého stupně v rámci protiepidemického systému PES, s jehož využitím se řídí opatření proti koronaviru, bude vláda jednat asi ve středu.
  • Index protiepidemického systému PES k dnešku klesl na 70 bodů ze sta. V sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni. Za snížením indexu je pokles nákaz koronavirem mezi lidmi od 65 let.
  • Zahájení očkování proti koronaviru v Česku nebylo připravené, nezvládlo by se bez nemocnic, které ale vzhledem k zatížení pacienty s nemocí covid-19 dostává pod další tlak, řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.
  • Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje do pátku zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru.
  • Schodek státního rozpočtu letos vzroste podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové minimálně na 400 miliard korun ze schválených 320 miliard Kč.
  • České dráhy plánují od dubna snížit mzdy asi 700 administrativních pracovníků. Část z nich navíc zřejmě propustí. Důvodem jsou současné ztráty během koronavirové krize. 

Celosvětově se nákaza potvrdila u téměř 95 milionů lidí, s covid-19 jich zemřelo už přes 2,02 milionu. 

  • V Anglii se od pondělí otevře dalších deset velkokapacitních očkovacích center, která mají v následujících týdnech očkovat proti covidu-19 tisíce lidí denně. 
  • Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli šíření koronaviru o dva týdny do 7. února a zpřísní některá stávající pravidla.
  • Počet lidí nově nakažených koronavirem i úmrtí pacientů s covidem-19 v Německu opět klesl. Nových případů bylo za den necelých 14.000, obětí 445. 
  • Počet obětí epidemie nemoci covid-19 ve Spojených státech brzy překoná hranici 400 tisíc. Celkový počet infikovaných se blíží číslu 24 milionů.
  • Po příletu do Austrálie muselo nastoupit do čtrnáctidenní striktní karantény bez možnosti tréninku už 72 tenistů, přesto organizátoři neuvažují o posunutí Australian Open.

Děkujeme za pozornost, kterou už téměř rok našemu online přenosu věnujete. Dění v Česku i ve světě budeme sledovat zase od pondělního rána.

22:15
17. 1. 2021

Zdravotníci dostanou odměny za práci při podzimní druhé vlně epidemie koronaviru nejdříve v dubnu. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pro Českou televizi (ČT). „To nezáleží jenom na mně, ale toto je můj cíl, tak by to potom měli vidět v březnové výplatě v dubnu,“ řekl Blatný k odměnám zdravotníků. K výši odměn se nevyjádřil. 

22:06
17. 1. 2021

Británie začala jako první země v Evropě očkovat proti covidu-19 už 8. prosince. Podle vládního webu dostalo od té doby první dávku některé ze schválených vakcín přes 3,8 milionu lidí, druhou dávku přes 449.000. Británie chce do poloviny února vakcínu podat 15 milionům lidí z rizikových skupin.

Minulý víkend obdržela první dávku vakcíny i královna Alžběta II. (94) a její manžel princ Philip (99). Britští odborníci se shodují, že zveřejnění očkování panovnice vzbudí u Britů ještě větší důvěru.

21:47
17. 1. 2021

Česká republika má objednáno zhruba 20 milionů vakcín proti nemoci covid-19. Kromě vakcíny od společností Pfizer a BioNTech a firmy Moderna, kterými se již očkuje, jsou mezi objednanými dodávkami i látky od výrobců Curevac, Astra Zeneca a Johnson&Johnson. Ta počítá s aplikací pouze jedné dávky a měla by na světový trh přijít v březnu. 

21:30
17. 1. 2021

Británie za posledních 24 hodin zaznamenala 38.598 nových případů nákazy koronavirem. Od počátku epidemie covidu-19 se nákaza potvrdila u 3,3 milionu lidí. Dnešní přírůstek infekcí je sice nejnižší za poslední tři týdny, v neděli a v pondělí ale bývají hodnoty ve statistikách obvykle nižší kvůli nižšímu počtu testovaných. S covidem-19 v Británii zemřelo dalších 671 lidí, a celková bilance tak vzrostla na 89.261 zemřelých.

21:05
17. 1. 2021

Ve Francii přibylo 16.642 potvrzených případů infekce. Nákaza koronavirem se od počátku epidemie prokázala u 2,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo za poslední den 141 osob, a celková bilance zemřelých tak vzrostla na 70.283

20:30
17. 1. 2021

KDU-ČSL chce zvýšit státní podporu podnikatelům postiženým koronavirem tak, aby představovala 20.000 korun měsíčně. Zajistit nárok na tento kompenzační bonus chtějí i pro živnostníky bez vlastní provozovny, kteří podle lidovců kvůli metodickému pokynu ministerstva financí na kompenzaci nedosáhnou. ČTK to dnes sdělil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zvýšení podpory zdůvodňují lidovci tím, že živnostníci musí z poskytované částky ve výši 500 korun za den omezeného podnikání odvést státu povinné odvody v podobě zdravotního a sociálního pojištění. „Zaplatit základní živobytí ze současných 10.000 korun měsíčně není pro rodinu s dětmi reálné,“ uvedl Jurečka.

19:53
17. 1. 2021

Problémy s registračním systémem pro očkování seniorů, které ještě v sobotu měly některé nemocnice, se už dnes neopakovaly. Očkovat je začali nově zdravotníci ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze nebo ve Fakultní nemocnici Ostrava.

19:25
17. 1. 2021

Slovensko do 7. února prodloužilo zákaz vycházení. Země bude plošně testovat na koronavirus, bez negativního výsledku lidé nebudou moci do práce.

19:09
17. 1. 2021

Tenisté Karolína Plíšková, Petra Kvitová či Jiří Veselý nemusejí v Austrálii do tzv. tvrdé karantény. Ani jeden z nich podle zpráv z dějiště nebyl v letadlech, která měla na palubě osoby nakažené koronavirem.

Mluvčí Kvitové Karel Tejkal pro média v sobotu uvedl, že světová osmička se neocitla v inkriminovaných letech. A stejně je na tom podle tiskové zprávy i šestá hráčka žebříčku Plíšková. V Melbourne ale stále čeká na možnost trénovat.

Zobrazit celý online