23:30
11. 1. 2021

Na závěr dnešního dne Vám děkujeme za pozornost u sledování online přenosu a přinášíme tradiční přehled:

  • Nárůst počtu případů covidu-19 v ČR v neděli klesl oproti předchozímu týdnu o třetinu na 4283 nakažených. Klesl i podíl pozitivních z 41 na 35,2 pct.
  • Index rizika protiepidemického systému PES mírně klesl z 87 na 84 bodů ze sta. Důvodem je pokles reprodukčního čísla. PES zůstává na nejvyšším stupni.
  • Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vyloučil, že by se za současného epidemického stavu mohlo řešit v Česku rozvolňování opatření. Situace dle něj není nadále dobrá, na další data chce počkat do středy. Nevyloučil naopak ani zpřísnění opatření. V 5. stupni PES dle něj Česko zůstane možná až do konce ledna.
  • Vláda schválila, že ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) sdělila, že odvody na sociální a zdravotní pojištění studenti také platit nebudou.

  • Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna.

  • Vakcína proti covidu-19 od firmy Moderna dorazí do Česka poprvé v úterý, bude jí 8000 dávek. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zamíří dodávka vakcíny do Moravskoslezského kraje.
  • Z krematoria v Ostravě byly převezeny desítky zesnulých ke spálení jinam. Krematorium je jediné v Moravskoslezském kraji, jeho kapacita teď nestačila.
  • Od úterý nebude možné dovážet do Česka těla zemřelých ke zpopelnění, rozhodla vláda. Krematoria se také nebudou muset řídit emisními limity.
  • Ve chvíli, kdy byla nedělní demonstrace proti vládním koronavirovým opatřením v Praze nenásilná, bylo by rizikovější se ji snažit rozpustit než nechat dokončit. Novinářům to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Loni v říjnu policie proti podobné demonstraci zakročila, protože se akce zvrhla v násilí a účastníci zaútočili na policisty.
  • Zástupci církví v ČR ostře odsoudili nošení židovské hvězdy s nápisem „Neočkovaný“ na akcích odpůrců očkování. Považují to za nevkusný cynismus a vyzývají k veřejné omluvě.
23:24
11. 1. 2021

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa byl pozitivně testován na koronavirus, nemá ale žádné příznaky covidu-19, oznámila jeho kancelář.

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa
23:13
11. 1. 2021

Do Číny míří odborníci WHO zkoumat původ koronaviru. Expert WHO Michael Ryan dnes ujistil, že cílem mise není hledání viníka. „Jde o porozumění původu pandemie, ne hledat odpovědnou osobu,“ prohlásil Ryan. „Jde o hledání vědeckých odpovědí na setkání člověka a zvířete,“ řekl expert. „Je to naprostá nezbytnost,“ dodal. „Hledáme odpovědi, ne viníky nebo obžalované,“ zdůraznil Ryan.

Výstava ke koronaviru v čínském Wuhanu, někdejšímu ohnisku nákazy
23:01
11. 1. 2021
!

Nejméně dvě gorily ze zoo v San Diegu se nakazily koronavirem, oznámil v pondělí guvernér Gavin Newsom. Panuje přitom podezření, že primáti byli infikováni asymptomatickým jedincem, uvádí CNN. Tamní zoologická zahrada byla pro veřejnost uzavřena na začátku prosince.

22:45
11. 1. 2021

Budou v Česku výhody pro očkované? Mj. u vstupů na kulturní a sportovní akce či v cestování? Zmocněnkyně vlády pro lidská práva a poslankyně ANO Helena Válková, někdejší ministryně spravedlnosti, k tomu v Událostech, komentářích na ČT uvedla: "Ta legislativa je sice v dohlednu, ale to v dohlednu znamená, až bude vakcína pro všechny, kteří budou mít zájem se oočkovat a skutečně budou mít možnost se oočkovat. To znamená, já to odhaduji a jak jsem byla informována z ministerstva zdravotnictví, protože na tuhle otázku jsem se chtěla připravit - až někdy v létě, pozdním jaře. Protože v současné době nedovedeme odhadnout, do jaké míry ty dodávky budou plynulé."

Válková míní, že nikdo nyní neví, jak se bude situace vyvíjet a jaká legislativní opatření bude třeba přijmout. "Můžu ale ujistit veřejnost o tom, že žádné zvýhodňvání v tom smyslu, jak už to běhá i po sociálních sítích, nebude," dodala.

Zmocněnkyně pro lidská práva a poslankyně ANO Helena Válková
22:33
11. 1. 2021

Jednání s Ministerstvem zdravotnictví, které zapracovává do finální očkovací strategie připomínky krajů, okomentoval jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). "Jsem rád, že stát krajům dává celkem volnost. Je mi už celkem jedno, co bude na papíře - zařídíme se tak, aby nám vakcíny nezůstávaly v mrazáku a očkování frčelo," vzkázal.

22:29
11. 1. 2021

Svoji druhou injekci už má po dnešku za sebou nastupující prezident Joe Biden, podána mu byla nedaleko jeho bydliště ve státě Delaware. Vítěz voleb, který se 20. ledna ujme úřadu hlavy státu, již v pátek oznámil, že po nástupu do funkce uvolní všechny dostupné dávky k vakcinaci. Řada se jich totiž nyní uchovává pro osoby, které čekají na druhou injekci. Biden také slibuje, že za prvních 100 dní jeho úřadování bude naočkováno 100 milionů obyvatel USA.

Joe Biden dostal druhou dávku vakcíny proti covidu (11.1.2021) Joe Biden dostal druhou dávku vakcíny proti covidu (11.1.2021)
22:08
11. 1. 2021
!

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes v rámci své prezentace ve Strakově akademii řešil i rozdílná protiepidemická opatření v různých zemích. "Zde vidíte srovnání omezení volného pohybu osob. Vidíte zde, že všechny země to mají nastaveno v podstatě velmi podobně jako ČR, některé dokonce ještě přísněji. Tam patří Francie, která má ještě kratší možnost vycházení než my, Slovisko, kde je zákaz pohybu mezi jednotlivými částmi země, Slovensko je na tom vlastně stejně jako my, Irsko omezuje možnost vycházet dokonce do vzdálenosti 5 kilometrů," upozornil Blatný.

"Pokud se týká provozoven, tak ve všech zemích, které zde máte vypsány (Francie, Německo, Velká Británie, Slovensko, Rakousko, Kypr - pozn. red.), a v řadě dalších se jedná opravdu o uzavření provozoven. Zde bych chtěl říct jednoznačně, že nedělá ČR nic, co by bylo výjimečné, a všechny země se k tomu tak staví. Tento sektor opravdu, jakkoli mi je to velice líto a není to namířeno proti stravovacím službám, je velmi rizikový," podotkl k zavřeným restauracím.

Video Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...
21:29
11. 1. 2021

Američtí zákonodárci a zaměstnanci Kongresu dostali v neděli upozornění, že při středečních výtržnostech příznivců prezidenta Donalda Trumpa ve Washingtonu mohli přijít do kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. To se možná stalo kongresmance Bonnie Watsonové Colemanové (75), která na twitteru oznámila pozitivní výsledek. V USA se nákaza nadále rozmáhá rychlým tempem, za poslední den se tam potvrdilo bezmála 214 000 nových infekcí, což je nejvyšší nedělní údaj od začátku pandemie, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Spojené státy registrují již 22,41 milionu potvrzených nálezů na SARS-CoV-2 od začátku pandemie, což je zdaleka nejvíce na celém světě. V souvislosti s covidem-19 tam dohromady zemřelo skoro 375 000 lidí, jen za poslední den přibylo úmrtí 1814.

21:23
11. 1. 2021

Španělsko zaznamenalo nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se od pátku do neděle nakazilo koronavirem přes 61 000 lidí, napsala dnes agentura Reuters. Rekordní počet mrtvých v souvislosti s koronavirem za posledních 24 hodin dnes zaznamenalo Portugalsko, kde vláda zvažuje celostátní uzávěru.

Kumulativní počet nově nakažených za posledních 14 dnů na 100 000 obyvatel se během víkendu ve Španělsku skokově zvýšil z 350 na 435. „To jsou čísla srovnatelná s druhou vlnou v říjnu,“ uvedl vládní epidemiolog Fernando Simón. Podle něj za zhoršení situace mohou vánoční a novoroční svátky, dopad výskytu britské mutace viru je podle něj naopak omezený.

Koronavirus ve Španělsku. Koronavirus ve Španělsku.
Zobrazit celý online