11:36
6. 12. 2021

Některé indikátory ukazují, že by epidemie v Česku mohla začít stagnovat, což by mohl být signál na cestě k obratu,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že situace je však stále vážná.

„Řešili jsme i otázku testování ve školách. Ve čtvrtek bude zahájen rozvoz do jednotlivých škol. Testování probíhá i ve státní správě, kde je prozatím testů dost,“ řekl Hamáček. „Schválili jsme také nasazení armády v těch nemocnicích, kde k tomu splňují kritéria. Na základě nabídky HZS jsme krajům nabídli 650 hasičů, jsou to dobrovolní hasiči zejména z jednotek JPO II a JPO III, kteří jsou samozřejmě očkovaní, takže tam, kde armáda z nějakých důvodů nemůže pomáhat, můžeme pomoci i nasazením hasičů,“ doplnil své vyjádření ministr o novou informaci.

11:55
29. 11. 2021

Hygienické stanice budou prioritně trasovat kontakty v okolí ženy, u níž se potvrdila varianta covidu omikron. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Všichni lidé, kteří byli spolu s touto ženou v Africe, jsou v izolaci, doplnil.

11:46
29. 11. 2021

Hongkong bude od úterý kvůli variantě omikron nově vyřazen ze seznamu zelených zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem na takzvané mapě cestovatele. Na tiskové konferenci po zasedání Ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo zdravotnictví tak aktualizovalo páteční opatření.

„Dá se říci, že tak, jak poslední varianta omikron se bude šířit, budou přibývat státy, které budou zavírat hranice pro cestování,“ řekl Hamáček. Cizincům se kvůli nové koronavirové variantě od úterý uzavře Japonsko, Filipíny v neděli dočasně pozastavily leteckou dopravu ze sedmi evropských zemí včetně České republiky. Podle Hamáčka se uzavře také Maroko.

18:55
22. 11. 2021

Předseda STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan souhlasí s ministrem vnitra v demisi Janem Hamáčkem (ČSSD), že pro vyhlášení nouzového stavu nejsou nyní splněny zákonné požadavky. Řekl to v České televizi (ČT). Budoucí vládní koalice bude v úterý o epidemické situaci jednat s hejtmany, včetně těch z jiných stran. Ve středu chce pak budoucí vláda představit protiepidemická opatření a postupy, které připravuje.

O případném vyhlášení nouzového stavu jedná vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Rakušana jsou hejtmani, kteří se domnívají, že nouzový stav není nutný. Zmínil například hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (Piráti a STAN) nebo středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN). „V úterý budeme mít on-line hovor se všemi našimi hejtmany, přizveme i hejtmany z jiných stran a budeme chtít znát jejich stanovisko,“ uvedl Rakušan.

12:07
22. 11. 2021

Pro projednání návrhu vyhlásit nouzový stav nejsou splněny zákonné předpoklady, řekl Jan Hamáček. Kabinet by měl počkat na jednání krizových štábů krajů.

11:52
22. 11. 2021
!

K celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu-19 nejsou aktuálně podle ministerstva vnitra splněné zákonné požadavky. Novinářům to po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) řekl jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice epidemií nejvíce postižených krajů uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území, uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví podle Hamáčka chce nouzový stav vyhlásit kvůli tomu, aby mohla být v některých krajích uložena pracovní povinnost medikům. Krizové štáby těchto krajů by ale měly nejprve zvážit, zda situace vyžaduje nástroje krizového zákona, a případně vyhlásit stav nebezpečí na svém území, doplnil. „Pokud se ukáže, že nejsou schopny zvládnout situaci vlastními prostředky, mohly by se obrátit na vládu, aby vyhlásila nouzový stav, ale to bych očekával, že bude nějakou dobu trvat,“ řekl Hamáček.

9:45
4. 11. 2021

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek se u vicepremiérů Jana Hamáčka (ČSSD) a Karla Havlíčka (ANO) zajímal, kolik testů má na skladě Státní správa hmotných rezerv a kolik jich je objednáno. Odpověď přišla záhy: Testů jsou na skladě dva miliony a další objednávka zatím neproběhla.

11:34
1. 11. 2021

„Policie a hygienici budou v souvislosti se zpřísněnými protikoronavirovými opatřeními častěji provádět kontroly,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček po jednání štábu.

Česko se příští týden podle Hamáčka dostane na německý seznam rizikových zemí. Detailní informace o změnách zveřejní ministerstvo zahraničí.  

11:42
25. 10. 2021

Ministerstva zvažují úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci nemohli na pracoviště. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by italský systém zvýšil zájem o vakcinaci. Uvedl to během tiskové konference Ústředního krizového štábu. 

„Povinnost předložit by přešla na zaměstnance včetně úhrady nákladů,“ uvedl Hamáček. Připomněl, že od listopadu preventivní testy na covid-19 budou mít hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, dále lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru a ti, kdo se nemohou nechat naočkovat.

11:02
25. 10. 2021

„Na vládě jsem volal po tom, aby se co nejrychleji zavedlo povinné testování u lidí bez očkování, tedy aby neočkovaní prokazovali bezinfekčnost, což je obsaženo i ve výhledu ministerstva zdravotnictví,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu jeho dosavadní šéf Jan Hamáček (ČSSD).  

Na jednání se řešilo i možné zavedení plošného testování v zaměstnání. Prozatím se budou testy týkat škol v okresech, kde stoupne incidence případů nad 300 na 100 tisíc obyvatel. 

Zobrazit celý online