Logo magazínu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

9/12
Prohlédnout znovu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

Klobouk hřibu koloděje může mít mnoho odstínů od hnědé až po žlutobéžovou. Na noze má typickou červenohnědou síťku. | iStock
Hřib koloděj | Jaroslav Malý
Pod kloboukem hřibu koloděje spatříte žluté nebo žlutozelené rourky, které jsou uvnitř zbarvené do oranžové až červené barvy. | iStock
Pokud hřib koloděj rozříznete, zbarví se do modrozelena. | iStock
Jedlý hřib kovář je na rozdíl od koloděje typicky pouze lesní houba. | iStock
Jedlý, ale ne moc chutný hřib siný je celý zbarven do světle žluté. | iStock
Hřib siný se po rozříznutí nebo otlačení zbarvuje do sytě modré. | iStock
Hřib modračka raději nejezte - kumuluje v sobě totiž arzen. | Miroslav Rudolf
Při otlačení nebo rozkrojení jde hřib modračka do tmavě modré až černé. | Miroslav Rudolf
Jedovatý hřib satan má bělavý nebo našedlý klobouk. | Profimedia
Klobouk jedovatého hřibu Le Galové bývá často rozpraskaný. | Josef Kadeřávek
Nejedlý hřib kříšť má citronově žluté rourky a hořkou chuť. | iStock

Mohlo by vás zajímat

Vrah Vocásek místo trestu smrti na svobodě: Zákaz alkoholu a cestování!

Někdejší hvězda Novy Ivan Břešťák: Rok po svatbě mu zemřela manželka Klára (†30)!

Zákulisí rozplétání Masarykova vzkazu: Co odhalila řeč těla a co Blesku prozradila historička?

Policistu stihl krutý osud: Táta Richard bojuje s vážnou nemocí!

„Létající talíř“ Melanie Trumpové: Snažila se být nenápadná, říká expertka. Stal se pravý opak

Iveta Lutovská odhalila: Uháněl ji Trump!