Logo magazínu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

12/12
Prohlédnout znovu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

Klobouk hřibu koloděje může mít mnoho odstínů od hnědé až po žlutobéžovou. Na noze má typickou červenohnědou síťku. | iStock
Hřib koloděj | Jaroslav Malý
Pod kloboukem hřibu koloděje spatříte žluté nebo žlutozelené rourky, které jsou uvnitř zbarvené do oranžové až červené barvy. | iStock
Pokud hřib koloděj rozříznete, zbarví se do modrozelena. | iStock
Jedlý hřib kovář je na rozdíl od koloděje typicky pouze lesní houba. | iStock
Jedlý, ale ne moc chutný hřib siný je celý zbarven do světle žluté. | iStock
Hřib siný se po rozříznutí nebo otlačení zbarvuje do sytě modré. | iStock
Hřib modračka raději nejezte - kumuluje v sobě totiž arzen. | Miroslav Rudolf
Při otlačení nebo rozkrojení jde hřib modračka do tmavě modré až černé. | Miroslav Rudolf
Jedovatý hřib satan má bělavý nebo našedlý klobouk. | Profimedia
Klobouk jedovatého hřibu Le Galové bývá často rozpraskaný. | Josef Kadeřávek
Nejedlý hřib kříšť má citronově žluté rourky a hořkou chuť. | iStock

Blackout v Česku: Co se stalo a proč? 7 otázek a odpovědí

Začal filmový festival v Karlových Varech: 10 překvapení z červeného koberce!

Česko bez proudu, ale s humorem: Vtipy o blackoutu baví internet

Arachnolog pro Blesk: Na Moravě se šíří „česká tarantule“! Útočí skokem, ale...?

Bleskové povodně v Texasu smetly i dětský tábor: 24 mrtvých, přes 20 holčiček hledají

Horolezkyně Klára Kolouchová (†46) zemřela na Nanga Parbat: Mrazivá slova o prokleté hoře