Logo magazínu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

2/12
Prohlédnout znovu

Koloděj, oblíbený modrající hřib. Rozeznáte ho od jedovatých modráků?

Klobouk hřibu koloděje může mít mnoho odstínů od hnědé až po žlutobéžovou. Na noze má typickou červenohnědou síťku. | iStock
Hřib koloděj | Jaroslav Malý
Pod kloboukem hřibu koloděje spatříte žluté nebo žlutozelené rourky, které jsou uvnitř zbarvené do oranžové až červené barvy. | iStock
Pokud hřib koloděj rozříznete, zbarví se do modrozelena. | iStock
Jedlý hřib kovář je na rozdíl od koloděje typicky pouze lesní houba. | iStock
Jedlý, ale ne moc chutný hřib siný je celý zbarven do světle žluté. | iStock
Hřib siný se po rozříznutí nebo otlačení zbarvuje do sytě modré. | iStock
Hřib modračka raději nejezte - kumuluje v sobě totiž arzen. | Miroslav Rudolf
Při otlačení nebo rozkrojení jde hřib modračka do tmavě modré až černé. | Miroslav Rudolf
Jedovatý hřib satan má bělavý nebo našedlý klobouk. | Profimedia
Klobouk jedovatého hřibu Le Galové bývá často rozpraskaný. | Josef Kadeřávek
Nejedlý hřib kříšť má citronově žluté rourky a hořkou chuť. | iStock

Poslední chvíle Duky: „Věděli jsme, že naděje pohasíná,“ popsal svědek

Majetek po Aničce Slováčkové (†29): Chyba v závěti! Změnila dědice

Zákulisí první Sněmovny: Macinkova omluva za „p*ču“, stres nováčků a poslanec Fiala

Tragický návrat z halloweenského večírku u Vlčan: Dominik (†18) měl řidičák jen chvilku!

Vila nejbohatšího Čecha je na prodej: Kellnerův skvost za 50 milionů! Vadili mu chataři a sekačky

Exekuční dražba domu Horsta Siegla (56): Komu dluží miliony