Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ONLINE: ODS už vede Kuba: Kandidáta na premiéra tají

Vedení ODS se ujal první místopředseda Martin Kuba.
Vedení ODS se ujal první místopředseda Martin Kuba.  (Autor: ČTK)
17. června 2013
15:08

Po Petru Nečasovi se vedení ODS ujal první místopředseda Martin Kuba. Jméno kandidáta na premiéra ale neprozradil. "Musíme najít někoho, kdo chce a kdo bude chtěn," řekl ministr Pavel Blažek.

"Výkonná rada ODS pověřuje grémium ODS jednáním o sestavení nové vlády na půdorysu stávající koalice v čele s premiérem nominovaným za ODS, která bude spravovat zemi až do řádného termínu voleb v květnu 2014," řekl novinářům Kuba. Na tiskovou konferenci po jednání výkonné rady již nepřišel odstupující premiér Nečas.

Výkonná rada ODS považuje zachování současného složení vládní koalice za klíčové, aby mohla obnovit zemi po povodních a pokračovat v "zodpovědné rozpočtové politice státu a programových prioritách současné koalice," dodal Kuba.

Vedení ODS podle něj neřešilo, kdo by měl budoucí vládu vést z pozice premiéra. "Jsme si vědomi toho, že jednání v téhleté chvíli začínají. My jsme ještě neslyšeli názor pana prezidenta a našich koaličních partnerů," uvedl Kuba.

Nečas podal demisi
Datum:
 
19:49

Vážení čtenáři, děkujume vám za pozornost. Vývoj událostí kolem vládní krize pro vás budeme nadále sledovat na stránkách Blesk.cz.

 
19:13

"Já už naštěstí nejsem prezidentem, takže je to na jiném prezidentovi," sdělil FTV Prima Václav Klaus. "Jedinou věc bych mu řekl, doporučil bych mu, aby se neukvapil," dodal exprezident, který prý není protypem takového úředníka, aby by sám mohl vést úřednickou vládu. Se sestavováním vlády však má bohaté zkušenosti, poprvé kabinet "tvořil" v roce 1992.

 
18:43

"V tuto chvíli si teprve musí vládní koalice sama ujasnit svůj plán, se kterým půjde za panem prezidentem. My jako sociální demokracie máme jasno," uvedl Jeroným Tejc (ČSSD). "My jsme trpělivě čekali na pád Nečasovy vlády tři roky, myslím si, že tři dny už nic nezmění," dodal. Překvapením je pro něj to, že Zeman podle Nečase nestojí o předčasné volby. Chce však toto slyšet přímo od Zemana. A doufá, že nepodpoří premiéra, který by získal 101 hlasů ve Sněmovně, ale byl podpořený přeběhlíky.

 
18:24

"To, že pan prezident začne o víkendu jednání s představiteli s politických stran, si myslím, že je skutečně hraniční termín," říká Petr Gazdík (TOP 09). Je to pro něj však "tak akorát" doba, aby se Sněmovna pokusila najít dohodu. Gazdík nechce, aby krize trvala dlouho, je třeba podle něj řešit popovodňovou situaci a další věci: "Politická krize tu nemůže trvat týdny, to všechno by narušilo ekonomiku České republiky."

 
18:15

"Žádné slavné dojmy to nejsou, protože jsem neočekávala, že předseda naší vlády bude dodávat demisi," okomentovala dnešní akt na Hradě místopředsedkyně ODS Miroslava němcová. "Prezident republiky je podle Ústavy ten, kdo je na řadě. On rozhodne, koho pověří," dodala v rozhovoru pro ČT.

 
18:08

K dalším svým plánům pak prezident Zeman prozradil, že od pátku přes víkend přijme v Lánech představitele politických stran a čeká, že si do té doby ujasní, jak budou řešit situaci po demisi.

 
18:07

Zeman také Nečase pověřil vedením vlády do té doby, než bude nalezen jeho nástupce. Zároveň pak připojil i osobní přání: "Současně mi dovolte, abych vám popřál trochu osobního štěstí a pohody," dodal Zeman.

 
18:06

Zeman poděkoval Nečasovi za odvedenou práci, zmínil třeba to, jak Nečasova vláda postupovala třeba při povodních, kdy se rozhodla uvolnit nejprve 300 milionů korun z rezerv a poté dokonce 4 miliardy.

 
18:02

Zeman: "Vždy jsem si vás vážil. I když jsme mnohdy měli neshody na témata důležitá i méně důležitá, vždy jsem pozorně naslouchal vašim názorům," řekl Nečasovi.

 
18:00

Premiér Nečas dorazil na Hrad demisi! Čeká se, co k tomu řekne prezident Zeman, který se k tomu dosud osobně nevyjádřil.

 
16:15

Odpadlíci Kočí a Škárka čekají, s čím přijde Zeman. Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí (dříve VV): "Já si nejprve počkám, jak se k věci postaví ústavou k tomu určený pan prezident, a potom budu zvažovat svůj další postup." To samé tvrdí i její bývalý kolega z VV Jaroslav Škárka. I na nich přitom bude záležet, jak dopadne případné hlasování ve Sněmovně. Koalice má 98 poslanců, k opozici se řadí 93 poslanců, nezařazených je sedm, z nich Rath a Pekárek však sedí ve vězení.

 
15:51

Předčasné volby chtějí i odbory. To uvedli ve společném prohlášení jejich šéfové Jaroslav Zavadil (ČMKOS) a Bohumír Dufek (ASO). "Tato koalice vstupem strany LIDEM, která neprošla řádnými volbami, stejně ztratila svoji legitimitu," uvádí.

 
15:35

Sobotka (ČSSD) sestavit vládu nechce. "V nynější Poslanecké sněmovně není jasná většina ani na levici ani na pravici, za těchto okolností se nedá sestavit žádná dobrá vláda. Do sestavování vlády bez nových voleb ČSSD nepůjde," zopakoval stanovisko sociální demokracie. Je i proti resuscitaci pravicové vlády. "Odmítáme, aby se ODS mohla tvářit, že odchodem Nečase jsou zameteny všechny problémy," dodal Sobotka.

 
15:23

ODS hledá průchodného kandidáta. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová potvrdila, že se její stranický kolega Kuba vydá za prezidentem s jasným úkolem: "Měl by Zemanovi přdložit návrhy jmen případných kandidátů na premiéra s tím, že Zeman rozhodne, zda jsou pro něj průchodní, či ne," řekal Němcová serveru tyden.cz. Podle Kuby se jednání uskuteční v řádu dní.

 
15:00

Pokud vládu povede odborník, kdo jím bude? Mluví se i o Livii Klausové! Alespoň tedy v sázkových kancelářích. Tipsport vypsal kurzy na to, zda budou ještě letos předčasné volby, či nikoli (bookmakeři se přiklání k tomu, že ne). A také na to, kdo bude do voleb vést vládu.

S kurzem 4.00 je podle Tipsportu hlavní favoritkou právě bývalá první dáma jako možný šéf úřednické vlády. Následují Martin Kuba a Bohuslav Sobotka (oba 5.00), poté Jiří Pospíšil (7.00) a dokonce i Václav Klaus (12.00). Že vládu povede třeba Karolína Peake (777.00), či Vít Bárta (888.00) se podle vypsaných kurzů pohybuje v říši fantazie. 

 
14:34

Okno do nitra ODS a její krize. Podívejte se, jak vedení strany celou noc plánovalo další kroky. Více ZDE>>

 
14:25

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl novinářům, že TOP 09 rozhodně nepřijme kterékoliv jméno od ODS jako kandidáta na premiéra České republiky. Své představy ale neprozradil.

 
14:27

ODS při jednání výkonného výboru neurčila konkrétního kandidáta na post premiéra. V čele vlády by měl ale být člověk nominovaný ODS. "Úkolem grémia je najít nekoho, kdo chce a kdo je chtěn," řekl jeden z těch, kteří údajně chtějí - ministr Pavel Blažek. "Budu se snažit sejít s prezidentem, i jeho názor je pro nás velmi důležitý," dodal Martin Kuba po zasedání výkonného výboru ODS. 

 
14:18

"Žádná politická strana není v současnosti připravena na předčasné volby. Je potřeba stabilizovat situaci, ale ne s těmito lidmi, kteří nám už ukázali, že to neumí," řekl serveru týden.cz poradce Miloše Zemana Vladimír Dryml s tím, že prezident by nejraději v čele vlády viděl úředníka.

 
13:35

Šéf Vojenského zpravodajství Kovanda se přiznal ke sledování ženy premiéra, sledování zbylých lidí ale odmítá. Důvodem prý byla bezpečnost stát.

 
13:21

 ČSSD odmítá jakékoliv pokusy o obnovení současné koaliční vlády s jiným premiérem. O rozpuštění Sněmovny chce jednat i s ODS a TOP 09.

 
13:16

ČSSD odmítá jakékoliv pokusy o obnovení současné koaliční vlády s jiným premiérem. O rozpuštění Sněmovny chce jednat i s ODS a TOP 09. "Sociální demokracie vyzývá vládu, aby se nebála voličů a pomohla ČSSD rozpustit sněmovnu a vést zemi k předčasným volbám," řekl předseda ČSSD Sobotka.

 
12:31

Premiér Petr Nečas: Úplně odcházím z politiky. Prezident podle mého názoru předčasné volby nepreferuje.

 
12:07

"Ty voe, jehovisti, co přijde dál? :))," reagoval syn Petra Nečase Ondřej na facebooku na výroky obhájce Jany Nagyové o tom, že dala sledovat Radku Nečasovou kvůli podezření, že se dostala do spárů Svědků Jehovových. Více ZDE>>

 
11:54

Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek byli dočasně zproštěni výkonu služby kvůli jejich roli při sledování manželky premiéra Petra Nečase. Rozhodl ministr obrany Vlastimil Picek. Vojenské zpavodajství bude zatím řídit brigádní generál Rostislav Pilc.

 
10:52

Prezident republiky Miloš Zeman dnes přijal na zámku v Lánech premiéra Petra Nečase. Nečas na setkání informoval Zemana o své demisi. Tu má na Hrad donést v 18:00.

 
10:40

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil, o kterém se spekulovalo jako o jednom z možných nástupců Petra Nečase, podpřil ambici Martina Kuby vést ODS. V žádném případě si nepřeje předčasné volby. Ohrozily by zavedení občanského zákoníku.

 
09:54

Pád Petra Nečase zaregistrovala i hlavní ruská média. Předpovídají posílení role prezidenta Miloše Zemana, který o sobě před volbami v nadsázce říkal, že je ruský špion.

 
09:25

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa si rozhodnutí premiéra Nečase cení. "Máme favorita na jeho místo," řekl. Odmítl ale prozradit, o koho se jedná.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:05

ČSSD vítá demisi premiéra. Přišla prý ale pozdě. Snahu o obnovení koalice ale v žádném případě nepodpoří. Jediným řešením je pro ni rozpuštění Sněmovny. "Nejčistším řešením by byly nové volby," prohlásil první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

 
08:52

V 11:00 by měl premiér Petr Nečas předat demisi do rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. Ve 13:00 se pak sejde výkonná rada ODS, na které by měl Nečas rezignovat i na funkci předsedy ODS. Zde se i rozhodne, kdo Nečase nahradí. Jako o možném nástupci se nejvíc spekuluje o Martinovi Kubovi nebo Jiřím Pospíšilovi.

 
8:24

Opozice jednoznačně volá po předčasných volbách. Šéfka Sněmovny Miroslava Němcová pro Českou televizi řekla, že předčasné volby jsou to, čemu by se chtěli vyhnout. "Pokud bude mít vláda podporu většiny, budeme se snažit, aby byly volby v řádném termínu," řekla Němcová.

 
8:11

Policie má k dispozici také intimní rozhovory mezi Nagyovou a Petrem Nečasem. Když se o tom dozvěděla zadržená Nagyová, byla prý na dně. "Z rozhovorů vyplývá, že měli důvěrný vztah," řekl státní zástupce Ivo Ištvan. Více ZDE>>

 
7:54

Pražský kmotr Tomáš Hrdlička, který je sám spolu s dalšími kmotry Rittigem, Janouškem a Jiřím Tomanem, napojen na pavučinu kolem bývalého státního žalobce Libora Grygárka, rozeslal členům ODS posměšné SMS.

"Konečně se ukazuje, kdo jsou ti čestní v ODS. Zítra se vracím z exilu a zbavím ODS podezřelých kriminálníků, obviněných, případně obžalovaných osob. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Vůbec nevadí, že půlka Úřadu vlády a bývalé vedení pražské ODS, respektive magistrátu, jsou zatím neodsouzení zločinci. Už se blížím," napsal Hrdlička, který byl v době razie stejně jako Janoušek v Chorvatsku, podle zjištění MF Dnes mimo jiné Marku Bendovi.

 
7:52

Pád českého premiéra Petra Nečas ještě během noci reflektovala i zahraniční média. Stanice BBC v sobotu dokonce předpověděla, že tohle bude Nečasův poslední víkend ve funkci. Předpověď se vyplnila do puntíku. Více ZDE>>

 
7:49

Policejní razii, která minulý týden proběhla na Úřadu vlády, v sídle Lesů ČR, v sídlech a pracovnách kmotrů a při níž byly zajištěny kilogramy zlata a 150 milionů korun v hotovosti a zatčeno 8 lidí, vnímá většina Čechů pozitivně. Jde převážně o mladé lidi se středoškolským vzděláním. Naopak negativně to vnímají lidé na 60 let. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, který si nechala vypracovat MF Dnes.

 
7:44

Martin Kuba, současný ministr průmyslu a obchodu, prohlásil, že je připraven nést odpovědnost a stát se premiérem. Odcházející premiér doufá, že pokud koalice najde potřebných 101 poslanců připravených podporovat novou vládu, prezident to bude respektovat. Opozice s takovým postupem nesouhlasí, žádá předčasné volby. Více ZDE>>

VIDEO
 
7:37

Dobré ráno, vážení čtenáři. Odpočítavají se už jen poslední hodiny, kdy je Petr Nečas premiérem České republiky. Vaz mu zlomila jeho pravá ruka Jana Nagyová a kauza, kterou svými osobními zájmy rozpoutala. Nečas dnes do ruky prezidenta Miloš Zemana předá svou demisi. Spolu s ním končí i celá vláda. Veškeré dění budeme pro vás sledovat online.

kuna ( 17. června 2013 20:13 )

Je spousta vážných duvodu proč nejít v současném složení strany ODS dál a přesto jsou jí pořád tolerováný skandály s korupci , zátahy policejní , vyšetřování .Jen aby se to jednou neobratilo proti Zemanovi.

kuna ( 17. června 2013 20:07 )

Nemcová! O tý právě pořád nechápeme proč a kdo jí protlačil do politiky .Soustavně něčemu nerozumí co jí vlastně vedlo dělat politiku.Nemá zásadní cíl ani přesvědčení čím je vlastně přínosem straně ? Hloupě se ptát , divit

e.44 ( 17. června 2013 19:09 )

Je absurdní, aby v současném stavu pokračovala kterákoliv politická strana u nás. Stejné svinstvo je totiž ve všech. Jenom politikaření určuje u které strany se na to poukáže a u které to bude v tichosti dál pokračovat. Navíc ty pochybné kšefty a ostatní svinstvo, to jde napříč stranama. Chamtivost politickou příslušnost neuznává. Zatýkání pouze v řadách ODS jasně ukazuje na účelnost této akce.

dobrotka ( 17. června 2013 18:32 )

Kde je KOMENTATOR???? Vzdy se objevi jenom pri nejakem politickem pruseru a ted, kdyz je tady takovej prujem, tak on nikde??????

dobrotka ( 17. června 2013 18:31 )

Reknu ti, pokud mas z toho zla vybrat to nejmensi, tak radeji Nemcovou, nez ty pany.

Zobrazit celou diskusi