Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Srdce od českých dětí a tričko: Pekarová zpestřila Zelenskému návštěvu dary a pozvala první dámu

Aktualizováno -
7. července 2023
12:25
Autor: amb, ČTK - 
7. července 2023
11:10

Volodymyr Zelenskyj se na závěr své návštěvy v Česku sešel s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP09). Ta na twitteru uvedla, že se těší na setkání. Zelenskyj by měl dostat od šéfky dolní komory Pekarové Adamové tričko s potiskem usnesení Sněmovny, že Rusko je teroristický stát. Na říjnový parlamentní summit Krymské platformy v Praze pozvala Zelenského manželku Olenu. Summit by se měl zabývat podle Pekarové Adamové i únosy ukrajinských dětí do Ruska, tyto praktiky podle ní nelze přijmout.

Ukrajinský prezident se ve Sněmovně zapsal do pamětní knihy. Od Pekarové Adamové dostal darem černé triko s textem v angličtině, podle kterého je Rusko teroristický stát. Nápis odkazuje na sněmovní usnesení z loňského listopadu, kterým dolní komora označila současný ruský režim za teroristický.

Předsedkyně Sněmovny ujistila Zelenského stejně jako další vrcholní politici, s nimiž se na končící návštěvě Prahy setkal, o české podpoře Ukrajině. „Stále jsme a budeme po boku Ukrajinců v tom boji, který vedou, v boji proti ruskému agresorovi. A v této válce, která je opravdu velmi krutá a nespravedlivá, tak je budeme podporovat až do konečného vítězství Ukrajiny,“ uvedla Pekarová Adamová.

Oba politici probírali podle ní zejména parlamentní summit Krymské platformy v Praze. „Já jsem prostřednictvím pana prezidenta Zelenského pozvala na tuto akci jeho ženu, paní Olenu Zelenskou,“ řekla předsedkyně Sněmovny. Ukrajinský prezident podle ní bude pozvání tlumočit a je vysoce pravděpodobné, že by Zelenská mohla do české metropole přijet.

Téma únosů ukrajinských dětí by mělo být podle Pekarové Adamové na summitu klíčové. „Tyto únosy bohužel se už čítají do stovek tisíc dětí, které byly odvlečeny z Ukrajiny a jsou převychovávány a je jim jejich ukrajinská identita bohužel doslova vytlačována z hlav. My chceme, aby se toto téma dál řešilo, abychom neakceptovali, že se něco takové v 21. století děje,“ zdůraznila předsedkyně Sněmovny. Summit by měl podle ní připoutat k záležitosti pozornost s cílem pomoci těmto dětem k návratu zpět na Ukrajinu.

Na setkání se těšila

„Těším se na setkání, pane prezidente. Vaše návštěva Prahy potvrzuje silné spojenectví mezi Ukrajinou a Českou republikou,“ napsala Pekarová Adamová v ranních hodinách na svůj twitter. 

Posléze napsala, že Volodymyr Zelenskyj poděkoval za každou ukrajinskou vlajku, kterou viděl vyvěšenou při cestě na Hrad. „Ve Sněmovně vyvěšena již před zahájením zločinné ruské agrese. Děkuji i zpětně všem poslancům a poslankyním, kteří napadení 24. února přijetím usnesení odsoudili,“ komentovala Pekarová Adamová. 

Koncem dubna dostala od ukrajinského prezidenta Řád knížete Jaroslava Moudrého. Vyznamenal ji za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Ocenění dostal také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

Ráno se Zelenskyj sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Na Úřad vlády přišel už v osm hodin ráno. Ve čtvrtek navštívil na Hradě prezidenta Petra Pavla, kterému poděkoval za českou pomoc.

Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa