Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj o explozi přehrady: Ani vodou, ani raketami nezastaví ruští teroristé Ukrajinu

Aktualizováno -
6. června 2023
14:16
Autor: ČTK, simao, lig - 
6. června 2023
08:12

Kachovskou vodní elektrárnu brzy ráno vyhodily do povětří ruské síly, detonaci provedly na dálku, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který svolal kvůli výbuchu přehrady mimořádné jednání bezpečnostní rady. Zelenskyj z exploze viní „ruské teroristy“.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zničení Kachovské přehrady potvrzuje, že ruské síly je třeba vyhnat z každého koutu Ukrajiny.

„Dnes v noci okolo 02:50 (místního času, 01:50 SELČ) ruští teroristé provedli vnitřní detonaci struktur Kachovské vodní elektrárny. Okolo 80 obcí je v záplavové zóně. Nařídili jsme evakuaci z rizikových oblastí a zajištění pitné vody všem městům a vesnicím, které vodní nádrž zásobuje,“ napsal Zelenskyj v prohlášení na sociální síti telegram.

Ani vodou, ani raketami, ani ničím jiným se ruským teroristům nepodaří zastavit Ukrajinu, uvedl Zelenskyj a na sociální síti Telegram oznámil, že jednala bezpečnostní rada, ujistil, že všechny služby fungují, a vyzval obyvatele, aby důvěřovali jen oficiálním informacím.

„Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území,“ uvedl Zelenskyj na twitteru a připojil video poškozené přehrady.

Zelenskyj k Pavlovi, Čaputové a dalším: Je fyzicky nemožné přehradu zničit ostřelováním

Později se k situaci také vyjádřil, když na dálku promlouval k Bukurešťské devítce. Této schůze se dnes zúčastnil i Petr Pavel a Zuzana Čaputová. 

„Rusko bohužel již více než rok kontroluje jak přehradu, tak celou vodní elektrárnu Kachovka. Je fyzicky nemožné ji nějak vyhodit do povětří zvenčí - ostřelováním. Byla zaminována. Zaminovali ji ruští okupanti a vyhodili ji do povětří. Rusko odpálilo bombu s obrovskými ekologickými škodamim,“ řekl jim Zelenskyj. 

„Jde o největší ekologickou katastrofu způsobenou člověkem v Evropě za poslední desetiletí. Je to nejnebezpečnější terorista na světě. A proto bude porážka Ruska - porážka, kterou stejně zajistíme - nejvýznamnějším příspěvkem k bezpečnosti našeho regionu, naší Evropy a celého světa,“ pokračoval ukrajinský prezident. 

„Ale copak vy a já nevíme, co neustále podněcuje ruský revanšismus? Je to přesvědčení ruských pánů, že Evropa údajně projeví slabost. Slabost je hlavní nadějí a sázkou teroristů. Už žádná slabost Evropy vůči agresivnímu zlu! Už žádná nejistota ohledně bezpečnostních vyhlídek v Evropě! Každý náš krok, každé naše rozhodnutí, každý náš summit by nás měl všechny posílit v obraně proti ruskému teroru. A nepochybně by to měl zajistit i summit NATO ve Vilniusu,“ zakončil. 

Po zničení Kachovské přehrady začala v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny evakuace. Ruskem dosazení činitelé v oblasti, která je zčásti okupovaná, tvrdí, že evakuace zatím není potřeba.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa