Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ovčáček a Novotný společně vyrazili na Ukrajinu. Ve výpravě hrála roli i manželka exmluvčího

Aktualizováno -
28. května 2023
09:51
Autor: Mii, swp, Darina Jíchová - 
27. května 2023
12:20

Poměrně unikátní výprava na Ukrajinu se odehrála tento týden. Do města Hostomel v Kyjevské oblasti, kde se na začátku války odehrála důležitá bitva o místní letiště, společně vyrazili starosta Řeporyjí Pavel Novotný a bývalý hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Že je Novotný v Hostomelu, prozradil v pátek v příspěvku na twitteru. „Moc smutné. Pro chcimíry: jsem tady a ta válka je opravdová, nejsou to herci. Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!“ napsal a přiložil fotografie, kde stojí v letištní budově, která se stala cílem ruského útoku. Dříve zde stál největší dopravní letoun na světě, Mrija 225, ale okupanti jej zničili.

Video  Největší letadlo na světě je beznadějně zničené, říká jeho kapitán  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Pražská městská část Řeporyje, které Novotný starostuje, v březnu letošního roku uzavřela s Hostomelem partnerství. Bývalý novinář tehdy uvedl, že vojenskému starostovi Serhyi Borysyukovi chce pomoci s organizací úřadu a zároveň přijal pozvání na Ukrajinu. Vyjednávání mezi delegacemi tehdy pomáhala Ovčáčkova manželka, která pochází z napadené země. „Jsem mu moc vděčný za překlad, jeho paní byla součástí delegace,“ popsal Novotný.

Současné návštěvy se proto zúčastnil i Ovčáček, jenž o cestě promluvil na serveru Život v Česku, pro který po svém konci na Hradě vykonává redaktorskou činnost. „Českou republiku mají na Ukrajině upřímně rádi. Pomoc a podpora, kterou poskytuje válkou sužované zemi, má skutečně velkou odezvu,“ napsal bývalý prezidentský mluvčí.

Návštěvu potvrdila i sama vojenská správa Hostomelu, jež z ní na telegramu sdílela fotografie. Ovčáček a Novotný na nich jednají se zástupci města a prohlíží si jednotlivé oblasti. „Serhyi Borysyuk představil zahraniční delegaci Hostomel. Ukázal rozsah jeho zničení a obnovy,“ stojí v příspěvku.

„Rádi bychom u nás otevřeli Český dům,“ cituje Ovčáček Borysyuka na serveru Život v Česku. Novotný pro posílení přátelství věnoval vojenskému šéfovi českou a řeporyjskou vlajku a také čtyři neprůstřelné vesty. Jednání se podle bývalého mluvčího účastnil i zástupce českého velvyslanectví.

Ovčáček také uvedl, že jedním z jejich průvodců byl bojovník z pluku Azov. Starosta podle serveru slíbil, že se pokusí zorganizovat pobyt hostomelských dětí v Česku.

Novotný s Ovčáčkem mimo jiné zavítali rovněž do vesnice Moščun v Kyjevské oblasti, která byla určitou dobu i pod okupací Rusů. Podle vojenských expertů se mohla obec stát klíčovou pro dobytí ukrajinské metropole, tzv. dveřmi do Kyjeva. Okupanti ji však drželi jen do 21. března. I tak ji zanechali vesměs zničenou. Život se sem ale vrací.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa