Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Ukrajině byl těžce zraněn Čech: Jeho stav neumožňuje převoz domů, vzkázalo ministerstvo

Aktualizováno -
19. března 2023
12:27
Autor: šim, ČTK - 
19. března 2023
07:06

V bojích na Ukrajině byl vážně zraněn český dobrovolník, který je zde nasazen jako medik. „Jeho prognóza je nejistá, může to dopadnout jakkoli. Nyní intenzivně pracujeme na tom, abychom ho mohli převézt do České republiky,“ řekl pro ČT jeden z mluvčích spolku Phoenix, který na Ukrajině pomáhá.  České ministerstvo zahraničí v neděli dopoledne uvedlo, že aktuální zdravotní stav zraněného jeho převoz do vlasti neumožňuje.

Český dobrovolník pomáhal při evakuaci zraněných, když došlo k zásahu dělostřelectvem, popsal situaci mluvčí organizace Phoenix s křestním jménem Ondřej. „Byl zasažen šrapnelem. Byla mu poskytnuta okamžitá pomoc, ale poranění jsou velmi vážná,“ řekl pro Českou televizi.

„Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbase zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předjímat další vývoj. Děláme vše, co je v našich silách, aby se mohl brzy vrátit do vlasti. S ohledem na citlivost situace nebudeme o jeho stavu do odvolání poskytovat další informace,“ uvedl na twitteru skupiny Phoenix jeden z jeho členů.

České ministerstvo zahraničí je v kontaktu s blízkými zraněného dobrovolníka. „Jeho aktuální zdravotní stav neumožňuje převoz do ČR. Podrobnosti sdělovat nebudeme,“ sdělil ČTK mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Podle pana Ondřeje se jedná o velmi váženého a důležitého člena skupiny Phoenix. „Za poslední výjezd on sám zachránil přes 25 lidí,“ uvedl.

Spolek Phoenix podle svých slov působí na Ukrajině od začátku války, přímo fyzicky od dubna 2022. Jedná se o skupinu dobrovolníků, kteří poskytují materiální a zdravotní pomoc v bojích i v boji poškozených oblastech.

„V projektu Phoenix se věnujeme pomoci v oblastech konfliktu již rok a s každou misí naši dobrovolníci riskují zranění, nebo i život.  Jsme si plně vědomi rizik, ale i toho, jak je naše pomoc potřebná. Chceme vám touto cestou poděkovat za slova podpory a zároveň prosíme o respektování soukromí v této těžké situaci. Ačkoliv v plameni, Phoenix létá dál…,“ stojí v prohlášení jednoho z členů spolku na twitteru.

O Donbas se bojuje už od roku 2014, kdy po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym propukla na východě Ukrajiny válka s proruskými separatisty podporovanými Moskvou. Loni v únoru na Ukrajinu vtrhla ruská armáda, separatistické jednotky bojují po jejím boku.

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa