Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Ruští osmáci prý sabotovali železnici: Hrozí jim doživotí!

Autor: ČTK - 
31. ledna 2023
07:45

Deset let za mřížemi až doživotí hrozí třem žákům osmé třídy z města Čechov u Moskvy, které zadržela tajná služba FSB. Ta má podezření, že na zakázku ze sociální sítě spáchali sabotáž na železniční trati mezi Moskvou a Kurskem – městem nedaleko hranic s Ukrajinou. O případu v pondělí informoval ruský server RBK.

V případě diverze a terorismu mají v Rusku trestní odpovědnost osoby, které dosáhly 14 let a starší. FSB je nástupkyní obávané sovětské tajné policie KGB.

Osmáci z Čechova podle vyšetřovatelů FSB „zorganizovali poškození objektů dopravní infrastruktury“ za peněžní odměnu, kterou jim přislíbily neznámé osoby na sociální síti Telegram. Žáci si navíc natočili na mobilní telefon, že zakázku splnili podle instrukcí. Počínání žáků lze podle vyšetřovatelů pokládat za teroristický čin anebo diverzi.

Zákon počítající s doživotím za diverzi podepsal ruský prezident Vladimir Putin na konci loňského prosince. Ke spoluautorům zákona patřil předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin a předsedové všech poslaneckých klubů.

6:11
Dnes

Dobré ráno!

Americká Sněmovna reprezentantů bude tento týden projednávat balíky finanční pomoci Izraeli a Ukrajině jako samostatné zákony. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne, uvedl v pondělí republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

 

23:16
15. 4. 2024

Vážení čtenáři, zpravodajství z války na Ukrajině pro dnešní den končíme. Čerstvé zprávy přineseme opět v úterý ráno, dobrou noc.

23:10
15. 4. 2024

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině. Nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila, řekl premiér Petr Fiala po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Fiala také řekl, že Biden několikrát ocenil českou podporu Ukrajiny, konkrétně snahu zajistit pro Ukrajince dělostřeleckou munici. 

Video Fiala po jednání s Bidenem. - Blesk
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Video  Anarchisté BOAS sabotovali trať výbušninou.  - BOAS
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa