Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční strom v Charkově postavili v metru, aby ho nezničili Rusové. Rozsvítí ho šlapání na rotopedu

Autor: ČTK, swp - 
9. prosince 2022
09:49

Bez ohledu na to, že je Ukrajina ve válce s Ruskem, snaží se vedení Charkova vytvořit vánoční atmosféru. Ozdobený strom letos stojí na bezpečném místě v podzemním vestibulu jedné ze stanic metra tohoto druhého největšího ukrajinského města.

Starosta Charkova Ihor Terechov podle Rádia Svoboda řekl, že postavit vánoční strom jako v mírových časech na náměstí Svobody, které patří k největším prostranstvím tohoto druhu v Evropě, není možné. „Proto jsme se rozhodli ozdobit stromek ve stanici metra, to je bezpečné,“ uvedl.

Charkov byl zejména v první fázi války častým terčem ruských raketových a dělostřeleckých úderů. Lidé se před nimi ukrývali v metru, kde přespávali, nebo se tam konalo vyučování pro děti, aby přišly na jiné myšlenky.

V Kyjevě hlavní národní strom odhalí 19. prosince. Vzhledem k podmínkám války a energetické krizi způsobené ruskými útoky bude oproti předchozím rokům výrazně skromnější. Osvětlení stromku bude napájeno elektřinou vyrobenou generátorem, pro rozsvícení ozdobných řetězců budou muset elektřinu lidé vyrábět šlapáním do pedálů rotopedů, napsal portál 1plus1.ua.

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa