Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Strop na ruskou ropu schválen: Kreml zuří, podle Zelenského je 60 dolarů na barel stále moc

Aktualizováno -
3. prosince 2022
20:39
Autor: ČTK, lig, simao - 
2. prosince 2022
19:30

O zastropování cen ruké ropy je rozhodnuto. Klíčová ruská exportní surovina se nebude moci prodávat za více než 60 dolarů (1390 Kč) za barel, rozhodla EU. Dohodu, kterou dosud blokovalo Polsko požadující nižší maximální cenu, již formálně schválily všechny státy Evropské unie. K rozhodnutí EU se již přidala i skupna ekonomicky vyspělých zemí G7 a Austrálie. Rusko reaguje novými výhrůžkami. A na aktuální vývoj reagují i čeští experti.

Velvyslanci zemí Evropské unie se v pátek shodli na parametrech cenového stropu na ruskou ropu, v sobotu formálně schválily dohodu všechny členské státy EU. V pondělí přitom vstupuje v platnost také zákaz dovážet po moři ruskou ropu do EU, strop se tak bude týkat dodávek mířících do jiných zemí.

Bartuška: Velký test schopnosti Západu, jak uškodí Rusům

„V pondělí 5. prosince 2022 začne velký test schopnosti Západu reálně uškodit Rusku. V platnost vstupuje současně zákaz dovozu ruské ropy do EU (zatím platí jen pro tankery, ropovod Družba má výjimku) a cenový strop na ruskou ropu, schválený G7,“ uvedl na twitteru expert Václav Bartuška, zmocněnec ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost.

„Proč je to důležité: těžba a vývoz ropy tvoří zhruba 20-30 procent HDP Ruské federace (věrohodné statistiky nejsou; pokud fandíte Rusku, věříte spíš v nižší podíl jeho závislosti na cenách surovin, okolo 20 %) a je hlavním zdrojem valutových příjmů státu, okolo 70 %,“ upozornil Bartuška.

Chtěli původně vyšší strop

Minulý týden G7 navrhla strop v rozmezí 65 až 70 dolarů, některé unijní země v čele s Polskem však požadovaly jeho snížení. Současná tržní cena ruské ropy Ural se totiž pohybuje pod 70 dolary.

EU se proto v posledních dnech usnesla na 60 dolarech, Varšava však požadovala další opatření zajišťující, že Rusku příjmy skutečně klesnou.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové povede stanovená cena nejen k omezení ruských příjmů. „Pomůže nám stabilizovat globální ceny energií, z čehož budou mít prospěch rozvíjející se ekonomiky celého světa,“ reagovala na shodu šéfka unijní exekutivy.

Bílý dům strop kvituje

Shodu na cenovém stropu mezi členskými zeměmi Unie uvítal Bílý dům. „Stále věříme, že cenový strop pomůže omezit možnost (ruského prezidenta Vladimira) Putina profitovat z ropného trhu, aby mohl dál financovat válečnou mašinérii, která nadále zabíjí nevinné Ukrajince,“ řekl novinářům mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Následně i země skupiny G7, kterou tvoří USA, Kanada, Německo, Británie, Francie, Itálie a Japonsko, a spolu s nimi Austrálie uvedly, že dosáhly dohody o stanovení maximální ceny „v souladu s jednomyslným rozhodnutím členských států Evropské unie“.

Opatření má podle nich zabránit Rusku profitovat z války na Ukrajině, podpořit stabilitu na globálních energetických trzích a minimalizovat negativní hospodářské dopady války.

Rusové nesouhlasí: Strop nepřijmeme

Rusko uvedlo, že bude i nadále hledat kupce pro svoji ropu, a to i navzdory pokusu západních vlád zavést cenový strop na vývoz ropy, který považuje za nebezpečný.

Mluvčí Kremlu uvedl, že Rusko strop nepřijme a po analýze oznámí, jak bude reagovat. „Tento strop nepřijmeme,“ řekl agentuře TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj se Moskva na cenový strop připravila a analyzuje jej. Analýza bude provedena rychle a Rusko poté řekne, jak bude reagovat, dodal Peskov.

Ruské velvyslanectví v USA v komentářích na sociální sítí telegram kritizovalo to, co označilo za „přetváření“ principů volného trhu. Zopakovalo, že o ruskou ropu bude i přes tato opatření nadále zájem a rozhodnutí o zavedení stropu povede jen ke zvýšení nejistoty a vyšším nákladům pro spotřebitele.

Ruské vyhrožování

Ruský prezident Vladimir Putin a někteří vysocí kremelští představitelé již dříve opakovaně uváděli, že Rusko nebude dodávat paliva těm, kdo se k cenovému stropu připojí.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak prohlásil, že tento nástroj je v rozporu se všemi tržními mechanismy, mohl by být velmi zhoubný pro světový ropný průmysl a země v případě zavedení stropu začne dodávat ropu tržně orientovaným partnerům či sníží těžbu. Agentura Bloomberg minulý týden uvedla, že Kreml připravuje prezidentský výnos, který zakáže ruským firmám a obchodníkům prodávat ruskou ropu komukoli, kdo zavede na tuto surovinu cenový strop.

Nespokojený Zelenskyj: Teroristickému státu to tolik neuškodí

Ukrajinský prezident Zelenskyj však míní, že nejde o seriózní rozhodnutí a krok podle něj udělá jen málo pro to, aby Rusko odradil od válčení.

„Neřekli byste, že je to seriózní rozhodnutí stanovit takový limit pro ruské ceny, který je pro rozpočet teroristického státu docela pohodlný,“ řekl Zelenskyj.

„Je jen otázkou času, kdy bude stejně nutné použít silnější nástroje. Je škoda, že tento čas bude ztracen,“ dodal. Vedoucí Zelenského kancelář Andrij Jermak už dříve na telegramu uvedl, že cenový strop, na kterém se dohodly země G7 s Austrálií, by měl být snížen na 30 dolarů za barel, aby více zasáhl ruskou ekonomiku.

Video  Co určuje cenu ropy?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa