Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krabice se zlatými zuby odkryla hrůzy páchané Rusy: Zajatce pohřbívali zaživa a zneužívali je

Autor: DVL - 
5. října 2022
18:56

Díky postupu ukrajinských vojsk se daří odhalovat hrůzy a válečné zločiny ruských vojáků. V nedávno osvobozené vesničce zvané Pisky-Rad'kivs'ki na východě Charkovského regionu byla nalezena krabice se zlatými zuby Ukrajinců, kteří se stali oběťmi mučení. Vojáci dále nalezli velkou plastovou krabici se zubními protézami. O zvěrstvech informoval deník The Mirror.

Ukrajina objevila tajnou skrýš se zlatými zuby, které byly násilně vyrvány z úst vězňů v ruské mučírně v nedávno osvobozené vesnici. Zuby byly nalezeny v plastové krabici v mučírně, jíž ukrajinský ministr obrany nazval „malou Osvětimí“. Krabici našli vyšetřovatelé ve vesnici Pisky-Rad'kivs'ki na východě Charkovského regionu. Desítky zubních protéz nalezli v obrovské plastové krabici.

Záběry ukrajinské policie ukázaly, že ruští vojáci odváželi místní obyvatele z jejich domovů v době okupace vesnice a pak ke dveřím jejich domů dosazovali miny.

Muž spatřený na kole řekl, že byl zadržován v ruské mučírně. Jako důkaz ukázal své zápěstí a jizvy.

Policie sbírá důkazy

Další důkazy naznačují, že Rusové pohřbívali své rukojmí zaživa a zneužívali je. Fotografie byly pořízeny Národní policií Ukrajiny v pondělí 3. října spolu s prohlášením, jež obsahuje tato slova: „Další mučírna ruských okupantů. Po osvobození zde naši policejní důstojníci zdokumentovali válečné zločiny armády ‚osvoboditelů‘. Když ruští vojáci vstoupili do vesnice, odvezli místní obyvatele z jejich domovů a sami se tady usadili.“

Policie tvrdí, že místní byli „drženi v nelidských podmínkách“, stejně tak byli „zastrašováni, biti a zneužíváni“ okupanty. Ruští okupanti také „vyloupili domy“ a zanechali je špinavé a odporné - „typický rys ruského světa“.

Šéf investigativní policie Charkovského regionu, plukovník Serhiy Bolvinov, napsal v prohlášení z úterý 4. října následující: „Sousedé odsud neustále slyšeli křik.“ Řekl, že policie zná jména vojáků, kteří byli Rusy týráni. Plukovník Serhiy Bolvinov dodal, že vyšetřovatelé a prokurátoři momentálně pracují na zjištění všech skutečností, které se v mučírně odehrávaly. Slíbil, že vinní budou za své zločiny potrestáni.

OSN obdržela záznamy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že ruské síly nyní osvobodily tucty regionů od ruské okupace. Ukrajinští vojáci nyní míří na město Cherson. Prezident vojáky pochválil za „rychlý a silný postup“.

Významný představitel OSN Christian Salazar Volkmann již předal zprávu o právech na Ukrajině Radě pro lidská práva v Ženevě. Zpráva podrobně popisuje „znepokojivé záznamy“ o civilistech a válečných zajatcích, kteří byli napadeni ruskými silami, zpráva dále uvádí, že se násilné odvody staly „rozšířenými“ na územích okupovaných Ruskem.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

Zobrazit celý online

Video  Znásilňování, rabování, vraždy. Hrůzy války nahradila zvěrstva Rudé armády.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa