Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bratr Putinova poradce investoval v ČR přes 100 milionů. A u Lipavského si posvítí na ruské nemovitosti

Aktualizováno -
23. května 2022
13:58
Autor: simao, ČTK - 
23. května 2022
08:30

Na majetek Leonida Levitina, bratra poradce ruského prezidenta Putina a exministra dopravy Igora Levitina, si posvítil Finanční analytický úřad (FAÚ) v rámci prověřování ruského majetku v Česku. Levitin v ČR investoval přes 100 milionů korun přes anonymní firmu, informovala Česká televize. V pondělí pak české ministerstvo zahraničí oznámilo, že vznikla nová pracovní skupina, která se zabývá ruskými nemovitostmi v ČR.

Igor Levitin je někdejším ministrem dopravy a poradcem prezidenta Vladimira Putina. Do března 2022 působil též jako prezident Evropské unie stolního tenisu, z funkce však odstoupil právě v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Jeho bratr Leonid Levitin v Česku investoval přes 100 milionů korun, uvedla Česká televize. Levitinovo jméno spojila např. s ústavem pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Čenkově u Příbrami.

Kyperská stopa

Provozovnu vlastní firma Welfare Invest, majetkově ovládaná z Kypru, uvedla ČT. V té souvislosti zmínila i dividendy v přepočtu zhruba půl miliardy korun, které si jen za rok 2017 nechala vyplatit Levitinova kyperská firma Quartia Limited.

Na ruské majetky v Česku si nyní posvítili i kontroloři FAÚ. Podle České televize se do jejich hledáčku dostal právě i majetek bratra Putinova poradce.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Exministři s Putinem v Kremlu

Samotnému Putinovi v roce 2008 ústava nedovolovala ucházet se o třetí mandát v čele státu za sebou, a tak na čtyři roky přenechal nejvyšší funkci svému chráněnci Dmitriji Medveděvovi a sám se stal premiérem.

Když se po 4 letech Putin do Kremlu vrátil, jmenoval do funkcí řadu exministrů své vlády, kteří se nedostali do nové vlády Medveděva. A tak se prezidentovým poradci stali právě Levitin, ale také exministr školství Andrej Fursenko, exministr přírodních zdrojů Jurij Trutněv či exministr spojů Igor Ščegolev.

Ruské nemovitosti v Česku řeší nová skupina u Lipavského

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vytvořil aktuálně pracovní skupinu, která se zabývá nápravou majetkoprávních vztahů k nemovitostem užívaným Ruskem v České republice. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Lenka Do. U řady z budov má úřad pochybnosti o tom, zda stále slouží k diplomatické činnosti.

Ministerstvo eviduje asi pět desítek nemovitostí. Skupina se soustředí na ty, které jsou v ruském vlastnictví, a to v Praze i v dalších obcích a městech. „Budeme proto úzce spolupracovat také se zástupci samospráv, na jejichž katastru se předmětné nemovitosti nacházejí,“ poznamenala mluvčí. „U řady z nich máme velké pochybnosti, zda skutečně stále slouží k diplomatické činnosti podle příslušných mezinárodních konvencí,“ sdělila Do.

V poslední době se řešila zejména otázka ruské školy v pražském Bubenči. Praha z rozhodnutí zastupitelstva vyzvala vládu, aby připravila zákon, podle něhož by bylo možné omezit vlastnické právo Ruska k budově. Lipavský tehdy opáčil, že problematika ruské školy je provázána s několika mezinárodními smlouvami a je potřeba dodržovat ústavní pořádek ČR.

„Hodláme postupovat bezezbytku podle zásad právního státu. V tom je naše převaha, že respektujeme pravidla a základní hodnoty a nepřistoupíme na hru mimo všechna pravidla, jakou vidíme na druhé straně,“ dodala dnes mluvčí úřadu.

6 diplomatů na ruské ambasádě v Praze

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po loňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze aktuálně působí šest diplomatů. Česko také odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a Karlových Varech. Uzavřelo též své konzuláty v Petrohradu a Jekatěrinburgu a dočasně uzavřen je Český dům v Moskvě.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa