Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pohřeb exprezidenta Ukrajiny Kravčuka (†88): Zelenskyj dorazil s manželkou i ochrankou

Aktualizováno -
17. května 2022
14:29
Autor: ČTK - 
17. května 2022
13:48

Pietního aktu rozloučení se zesnulým bývalým prezidentem Ukrajiny Leonidem Kravčukem se dnes v Kyjevě zúčastnil nynější nejvyšší představitel země Volodymyr Zelenskyj a řada dalších čelných ukrajinských činitelů. Informovala o tom agentura Unian.

Kravčuk zemřel 10. května ve věku 88 let po dlouhé nemoci. Funkci hlavy státu zastával v letech 1991 až 1994.

V prosinci 1991 byl společně s prezidentem Ruska Borisem Jelcinem a předsedou Nejvyšší rady Běloruska a posléze prvním lídrem nezávislého Běloruska Stanislavem Šuškevičem u podpisu takzvané bělověžské dohody, která po 69 letech ukončila existenci Sovětského svazu.

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pietnímu aktu byli dnes podle Unianu přítomni i další bývalí ukrajinští prezidenti Leonid Kučma, Viktor Juščenko a Petro Porošenko. Uctít Kravčukovu památku přišli například také kyjevský starosta Vitalij Kličko a několik členů vlády, včetně ministra obrany Oleksije Reznikova.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa